TRYB JASNY/CIEMNY

Gaeng Kheow wan gai – czyli zielone curry z kurczaka


Gaeng Kheow wan gai – czyli zielone curry z kurczaka

Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom

Pyszne tajskie danie! Warto podawać je z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.

Składniki (porcja dla 4 osób, albo bardzo głodnych 3):
·      600g udek z kurczaka, bez kości i skóry (najlepiej z kurczaków z wolnego chowu),
·      2 łodygi trawy cytrynowej,
·      1 i ½ łyżki oleju roślinnego,
·      1 łyżeczka zielonej tajskiej pasty (dla tych, którzy lubią ostre dania może być łyżka stołowa, często pasta curry jest o zróżnicowanym stopniu „ostrości” dlatego trzeba z tym bardzo uważać),
·      3 łyżki szalotek (pokrojonych na cienkie plasterki),
·      1 łyżka posiekanego imbiru,
·      4 liście kafiru, Hom proponuje je ewentualnie zastąpić 2 łyżeczkami posiekanej skórki z limonki (warto kupić paczkę mrożonych liści w sklepie z orientalną żywnością),
·      1 łyżka sosu rybnego nam pla,
·      2 łyżeczki cukru,
·      1 łyżeczka soli,
·      kilka (7-8) małych ziemniaczków bardzo starannie wyszorowanych,

·      jeden mały bakłażan (pokrojony na małe kawałki),
·      puszka mleka kokosowego,
·      3 łyżki wody,
·      kolendra (warto kupić tajską gdyż smakuje inaczej od tej w doniczkach),
·      bazylia (jw.).

Przygotowanie:

Pokroić kurczaka na kawałeczki około 2 cm.

Posiekać trawę cytrynową (używamy tylko miękkich białych części).

Rozgrzać patelnię (wygodniej to wszystko przyrządzać w woku). 

Gdy patelnia będzie już bardzo gorąca wrzucić pastę curry i smażyć 3 minuty. 

Następnie wrzucić kurczaka. Potem dodać trawę cytrynową, szalotki (posiekane), liście kafiru. Następnie dolać sosu rybnego, dosypać cukru, soli. 

Smażyć przez około minutę. Gdy kurczak będzie wyglądał na „gotowego” dolać mleka kokosowego, wrzucić pokrojony bakłażan i ziemniaki. Zmniejszyć ogień. 

Dusić przez około 25 minut po to by kurczak „doszedł” a ziemniaki nie były twarde. 

Podawać z kolendrą i bazylią.

Komentarze

  1. Bardzo apetyczne :D Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko trzeba bardzo uwazac z pasta curry bo Ken Hom to uwaza, ze mozna 3 duze lyzki dodac - niestety wtedy tego sie nie da zjesc! jedna mala WYSTARCZY:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie curry, to prezentuje się bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wkrotce bedzie z czerwonym curry tez pysznie:) i (chyba) troche mniej ostro!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za daniami typu curry. Świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa