TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z sosem z czarnej fasoli i dymką– szybkie danie


Kurczak z sosem z czarnej fasoli i dymką – szybkie danie

Z mięsem z kurczaka jest podobnie jak z tofu – w zależności czego dodamy tak będzie smakowało. Sos z czarnej fasoli dodaje pikantności i oryginalności, smak staje się ciekawy ale nie męczący.
 
Czas przygotowania to około 30 minut.
Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom.

Składniki:
·      0,5kg filetów z piersi kurczaka, krojony cha paseczki,
·      1 łyżka jasnego sosu sojowego (czyli tego light),
·      1 i ½ łyżki wina ryżowego – można je zastąpić wytrawnych sherry (otwartą butelkę można przechowywać miesiącami w lodówce),
·      ½ łyżeczki cukru,
·      1 łyżka sosu sezamowego,
·      2 łyżeczki mąki kukurydzianej (najlepiej sprawdza się ta z Marks&Spencer),
·      2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·      1 łyżka posiekanego imbiru (obranego wcześniej ze skórki),
·      1 i ½ łyżki posiekanego czosnku,
·      2 łyżki posiekanej szalotki,
·      3 i ½ łyżki posiekanej dymki (zielona część),
·      2 i ½ łyżki sosu z czarnej fasoli (najłatwiej kupić w sklepach koreańskich),
·      150ml rosołu (z kurczaka),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:
Pokrojone mięso z kurczaka włożyć do miski, wymieszać z sosem sojowym, sherry, solą, cukrem, olejem sezamowym i mąką kukurydzianą.
Rozgrzać dużą patelnię lub wok. Wlać olej, gdy olej zacznie dymić wrzucić kurczaka i smażyć około 2 minuty, mieszać.
Dodać imbir, czosnek, szalotkę, pół ilości posiekanej dymki, sos z czarnej fasoli. Smażyć 2 minuty cały czas mieszając.
Na końcu dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 3 minuty.
Posypać dymką i od razu podawać.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa