TRYB JASNY/CIEMNY

Pancakes - naleśniki amerykańskie



Pancakes – naleśniki amerykańskie

Pyszne aczkolwiek niezbyt zdrowe danie! 
Z racji wielu pustych kalorii, nie należy ich jeść częściej niż raz na dwa tygodnie. 
Dzięki temu nie przejedzą się i wciąż będą atrakcją na naszym stole.
Przygotowuje się je w dwóch miskach – w jednej rzeczy płynne w drugiej suche.
Wymieszać składniki, potem łyżką wylewać na patelnię, czekać aż pojawią się pęcherzyki na placuszku potem przewrócić na drugą stronę. 
Smażąc większą porcję warto wcześniej rozgrzać piekarnik i do naczynia żaroodpornego wkładać usmażone już pancakes.
Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Składniki (porcja dla dwóch osób)
·      90g mąki (zwykłej pszennej),
·      1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·      1 i ½ łyżki cukru (w wersji mniej słodkiej wystarczy jedna łyżka),
·      sól (szczypta),
·      100ml mleka (najlepiej 3,2% im chudsze mleko tym pancakes będą mniej smaczne),
·      15g roztopionego masła,
·      1 jajko.




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa