Pancakes - naleśniki amerykańskie
Pancakes – naleśniki amerykańskie
Pyszne aczkolwiek niezbyt zdrowe danie!
Z racji wielu pustych kalorii, nie należy ich jeść częściej niż raz na dwa tygodnie.
Dzięki temu nie przejedzą się i wciąż będą atrakcją na naszym stole.
Przygotowuje się je w dwóch miskach – w jednej rzeczy płynne w drugiej suche.
Wymieszać składniki, potem łyżką wylewać na patelnię, czekać aż pojawią się pęcherzyki na placuszku potem przewrócić na drugą stronę.
Smażąc większą porcję warto wcześniej rozgrzać piekarnik i do naczynia żaroodpornego wkładać usmażone już pancakes.
Podawać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Składniki (porcja dla dwóch osób)
· 90g mąki (zwykłej pszennej),
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
· 1 i ½ łyżki cukru (w wersji mniej słodkiej wystarczy jedna łyżka),
· sól (szczypta),
· 100ml mleka (najlepiej 3,2% im chudsze mleko tym pancakes będą mniej smaczne),
· 15g roztopionego masła,
· 1 jajko.
Komentarze
Prześlij komentarz