Chińskie szaszłyki z kurczaka - super łatwe
Chińskie szaszłyki z kurczaka z ryżem
Pyszne orientalne szaszłyki – szpadki z kurczakiem i grzybami. Serwowane z ryżem są miłym urozmaiceniem – niby szaszłyki ale o zupełnie innym smaku.
Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.
Składniki:
· 300 g piersi z kurczaka, najlepiej zagrodowego,
· 10-12 grzybków xiang gu (namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut, takie grzybki można kupić w sklepach z żywnością orientalną),
· kilka łyżek oleju,
· sos hoisin,
· 3 łyżki miodu,
· 2 łyżki jasnego sosu sojowego (czyli light),
· 1 łyżka utartego imbiru,
· 1 łyżeczka soli,
· 1 łyżka czerwonego octu ryżowego,
· 2 łyżki wina shoxing (można zastąpić sherry),
· 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
· 1 łyżka oleju sezamowego,
· pieprz.
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałki (takie kwadraty, by łatwo było je nabić na patyczek szaszłykowy).
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy: miód, sos sojowy, imbir, sól, ocet ryżowy, sherry, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy i pieprz.
Wkładamy do marynaty mięso i marynujemy co najmniej 30 minut.
Następnie mięso i grzybki nabijamy na szpadki, które wcześniej smarujemy olejem.
Pieczemy na grillu (patelni grillowej) aż mięso będzie gotowe (około 10 do 15 minut).
Podajemy z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz