TRYB JASNY/CIEMNY

Chińskie szaszłyki z kurczaka - super łatwe


Chińskie szaszłyki z kurczaka z ryżem

Pyszne orientalne szaszłyki – szpadki z kurczakiem i grzybami. Serwowane z ryżem są miłym urozmaiceniem – niby szaszłyki ale o zupełnie innym smaku.
Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.

Składniki:
·         300 g piersi z kurczaka, najlepiej zagrodowego,
·         10-12 grzybków xiang gu (namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut, takie grzybki można kupić w sklepach z żywnością orientalną),
·         kilka łyżek oleju,
·         sos hoisin,
·         3 łyżki miodu,
·         2 łyżki jasnego sosu sojowego (czyli light),
·         1 łyżka utartego imbiru,
·         1 łyżeczka soli,
·         1 łyżka czerwonego octu ryżowego,
·         2 łyżki wina shoxing (można zastąpić sherry),
·         1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
·         1 łyżka oleju sezamowego,
·         pieprz.

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy na kawałki (takie kwadraty, by łatwo było je nabić na patyczek szaszłykowy).
Przygotowujemy marynatę. Mieszamy: miód, sos sojowy, imbir, sól, ocet ryżowy, sherry, mąkę kukurydzianą, olej sezamowy i pieprz.

Wkładamy do marynaty mięso i marynujemy co najmniej 30 minut.

Następnie mięso i grzybki nabijamy na szpadki, które wcześniej smarujemy olejem.

Pieczemy na grillu (patelni grillowej) aż mięso będzie gotowe (około 10 do 15 minut).
Podajemy z ryżem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa