Tom Kha Gai - zupa tajska z kurczakiem i bazylią
Tom Kha Gai - zupa tajska z kurczakiem i bazylią
Bardzo pożywna zupa z mlekiem kokosowym. Można ją przygotowywać z filetami z piersi kurczaków lub udkami, jednak mięso z udek bardziej pasuje do smaku zupy.
Zupę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom.
Składniki (na 4 porcje):
· 2 łodygi trawy cytrynowej (wykorzystujemy tylko te białe miękkie części),
· 1,5 litra rosołu z kurczaka (oczywiście najlepiej domowej roboty, lub z koncentratu, lepiej nie eksperymentować z takim z kostki),
· 2 łyżki posiekanego imbiru (wcześniej korzeń obrać ze skóry),
· 5 liści kafiru (mrożone),
· 6 łyżek posiekanych szalotek,
· 400g udek z kurczaka bez kości (w supermarketach takie mięso z kurczaka często nazywane jest gulaszowym, warto użyć kurczaka z wolnego wybiegu, który po prostu smakuje lepiej),
· 3 łyżki nam pla – sosu rybnego,
· 4 łyżki soku z limonki,
· 2 świeże chilli (może być hiszpańskie bo dużo łatwiej je kupić i jest zdecydowanie słodsze),
· 1 łyżka cukru,
· puszka mleka kokosowego (nie polecam light – bo zupa wtedy smakuje po prostu gorzej),
· garść tajskiej bazylii (zupa będzie dobrze smakowała tylko wtedy jak użyjemy tajskiej bazylii gdyż ma ona zupełnie inny aromat i smak, można ją kupić sprowadzaną z Tajlandii w sklepach z orientalną żywnością, przez tydzień przechowywania w lodówce nie traci świeżości).
Przygotowanie:
Pociąć trawę na około pięciocentymetrowe kawałki – tak by łatwo się je wyłowiło z zupy.
Do garnka wlać rosół (przygotowany wg przepisu na opakowaniu, lub domowy).
Wrzucić trawę cytrynową, imbir, połowę szalotek. Gotować. Po godzinie, wyłowić trawę, szalotki, imbir – najszybciej rosół przelać przez sitko.
Pokroić kurczaka w kawałki, wrzucić do rosołu, dodać sok z limonki, mleko kokosowe, resztę szalotki.
Zagotować. Od rozpoczęcia bulgotania gotować około 10 minut.
Podawać w miskach posypane posiekaną tajską bazylią.
Bardzo ciekawa i apetyczna zupka!
OdpowiedzUsuńtak tak polecam:) i na taka pogode idealna:)
OdpowiedzUsuńLove this recipe! Digging inside to translate some words!!
OdpowiedzUsuń@Kate need some help let me know:)
OdpowiedzUsuń