TRYB JASNY/CIEMNY

Tom Kha Gai - zupa tajska z kurczakiem i bazylią


Tom Kha Gai - zupa tajska z kurczakiem i bazylią

Bardzo pożywna zupa z mlekiem kokosowym. Można ją przygotowywać z filetami z piersi kurczaków lub udkami, jednak mięso z udek bardziej pasuje do smaku zupy. 

Zupę można przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom.

Składniki (na 4 porcje):

·      2 łodygi trawy cytrynowej (wykorzystujemy tylko te białe miękkie części),
·      1,5 litra rosołu z kurczaka (oczywiście najlepiej domowej roboty, lub z koncentratu, lepiej nie eksperymentować z takim z kostki),
·      2 łyżki posiekanego imbiru (wcześniej korzeń obrać ze skóry),
·      5 liści kafiru (mrożone),
·      6 łyżek posiekanych szalotek,
·      400g udek z kurczaka bez kości (w supermarketach takie mięso z kurczaka często nazywane jest gulaszowym, warto użyć kurczaka z wolnego wybiegu, który po prostu smakuje lepiej),
·      3 łyżki nam pla – sosu rybnego,
·      4 łyżki soku z limonki,
·      2 świeże chilli (może być hiszpańskie bo dużo łatwiej je kupić i jest zdecydowanie słodsze),
·      1 łyżka cukru,
·      puszka mleka kokosowego (nie polecam light – bo zupa wtedy smakuje po prostu gorzej),
·      garść tajskiej bazylii (zupa będzie dobrze smakowała tylko wtedy jak użyjemy tajskiej bazylii gdyż ma ona zupełnie inny aromat i smak, można ją kupić sprowadzaną z Tajlandii w sklepach z orientalną żywnością, przez tydzień przechowywania w lodówce nie traci świeżości).

Przygotowanie:

Pociąć trawę na około pięciocentymetrowe kawałki – tak by łatwo się je wyłowiło z zupy. 

Do garnka wlać rosół (przygotowany wg przepisu na opakowaniu, lub domowy). 

Wrzucić trawę cytrynową, imbir, połowę szalotek. Gotować. Po godzinie, wyłowić trawę, szalotki, imbir – najszybciej rosół przelać przez sitko. 

Pokroić kurczaka w kawałki, wrzucić  do rosołu, dodać sok z limonki, mleko kokosowe, resztę szalotki. 

Zagotować. Od rozpoczęcia bulgotania gotować około 10 minut. 

Podawać w miskach posypane posiekaną tajską bazylią.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa