Zupa chińska z glonami, halibutem i owocami morza
Zupa chińska z glonami, halibutem i owocami morza
Pyszna zupa o bardzo ciekawym smaku. Delikatna, mogą jeść ją też dzieci. Rozgrzewa i dodaje energii.
Zmodyfikowany przepis Pawła Albrzykowskiego.
Składniki (na 4-5 porcji):
· 1l bulionu z kurczaka,
· 250g owoców morza (może być mrożona mieszanka, którą przelewamy zimną wodą by zmyć glazurę),
· 150g filetu z ryby (może być z halibuta),
· filiżanka ugotowanego groszku (z mrożonki),
· ½ filiżanki zblanszowanej marchewki,
· prasowane chińskie glony (kawałek o wymiarach około 10 na 10cm)
Przygotowywanie:
Rosół zagotować, wrzucić do niego owoce morza, kawałki ryby, groszek, marchewkę, dodać glony. Wszystko gotować 3 do 4 minut. Przelać do miseczek i podawać. Zupa nie traci smaku również na drugi dzień – można podgrzać i cieszyć się pyszna zupą!
świetne kolory w miseczce;)Aczkolwiek do zupy z owocami morza i rybą dodałabym inny bulion niż drobiowy:)
OdpowiedzUsuńale z tym drobiowym swietnie smakuje:) a czym bys go zastapila?
OdpowiedzUsuńbulionem rybnym , greg
OdpowiedzUsuń