Gai phad bai krapao – kurczak z chili i tajską bazylią
Gai phad bai krapao – kurczak z chili i tajską bazylią
Proste, pyszne i szybkie danie! Wyjdzie pysznie pod jednym warunkiem – musimy użyć tajskiej bazylii.
Ta z doniczki smakuje zupełnie inaczej, nie uzyskamy tego na czym zależy Ken’owi Hom, który promuje ten przepis.
Składniki (na cztery miseczki):
· 500g udek z kurczaka (tak zwane gulaszowe – obrane ze skóry, bez kości),
· 2 łyżki oleju ze słonecznika,
· 3 łyżki pokrojonych na plasterki szalotek,
· 3 łyżki posiekanego czosnku,
· 2 świeże chilli (bez pestek pokrojone w plasterki),
· 2 łyżki sosu nam pla (rybnego),
· 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
· 2 łyżeczki cukru,
· posiekana bazylia do posypania.
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na małe kawałki. Rozgrzać patelnię (może też być wok),wlać łyżkę oleju.
Kurczaka smażyć przez około 8 minut, aż będzie lekko brązowe.
Kawałki kurczaka wyjąć i włożyć do sita, by odciekł z nich tłuszcz.
Dolać drugą łyżkę oleju, i na patelni smażyć szalotkę, czosnek. Smażyć przez 3 minuty.
Przełożyć kurczaka na patelnię, dodać chilli, wlać sosy (rybny, sojowy), posypać cukrem.
Smażyć przez około 8 minut. Podawać z posiekaną bazylią.
Lubię;) i ta miseczka pełna ryżu? obok równie pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
M.
tak, tak ryz gotowany w mleku kokosowym:)
OdpowiedzUsuń