TRYB JASNY/CIEMNY

Gai phad bai krapao – kurczak z chili i tajską bazylią


Gai phad bai krapao – kurczak z chili i tajską bazylią


Proste, pyszne i szybkie danie! Wyjdzie pysznie pod jednym warunkiem – musimy użyć tajskiej bazylii. 

Ta z doniczki smakuje zupełnie inaczej, nie uzyskamy tego na czym zależy Ken’owi Hom, który promuje ten przepis.

Składniki (na cztery miseczki):

·      500g udek z kurczaka (tak zwane gulaszowe – obrane ze skóry, bez kości),
·      2 łyżki oleju ze słonecznika,
·      3 łyżki pokrojonych na plasterki szalotek,
·      3 łyżki posiekanego czosnku,
·      2 świeże chilli (bez pestek pokrojone w plasterki),
·      2 łyżki sosu nam pla (rybnego),
·      2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego,
·      2 łyżeczki cukru,
·      posiekana bazylia do posypania.

Przygotowanie:

Pokroić kurczaka na małe kawałki. Rozgrzać patelnię (może też być wok),wlać łyżkę oleju. 

Kurczaka smażyć przez około 8 minut, aż będzie lekko brązowe. 

Kawałki kurczaka wyjąć i włożyć do sita, by odciekł z nich tłuszcz. 

Dolać drugą łyżkę oleju, i na patelni smażyć szalotkę, czosnek. Smażyć przez 3 minuty. 

Przełożyć kurczaka na patelnię, dodać chilli, wlać sosy (rybny, sojowy), posypać cukrem. 

Smażyć przez około 8 minut. Podawać z posiekaną bazylią.

Komentarze

  1. Lubię;) i ta miseczka pełna ryżu? obok równie pyszna!
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, tak ryz gotowany w mleku kokosowym:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa