TRYB JASNY/CIEMNY

Curry mussaman z wołowiny


Curry mussaman z wołowiny

Rozgrzewające danie z wołowiny. Dodanie mleczka kokosowego czyni z tej prostej tajskiej potrawy kaloryczne, biegowe danie! Małe ziemniaczki w połączeniu z lekko pikantną wołowiną smakują, jak to się kiedyś mówiło wybornie!

Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom.

Składniki (4 duże porcje):

·      2 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego),
·      1kg wołowiny (pociętej w kawałki 2,5cm, najlepiej do tego dania nadaje się ligawa lub rostbef),
·      3 łyżki pasty curry mussaman (można też użyć pasty curry madras, którą dużo łatwiej kupić),
·      250g małych ziemniaczków (ziemniaczki myjemy szczoteczką lecz nie obieramy ze skórki),
·      3 łyżki posiekanych prażonych fistaszków,
·      świeża tajska kolendra (której nie można zastępować „zwykłą” z doniczki),
·      2 łodygi trawy cytrynowej,
·      3 puszki mleka kokosowego,
·      600ml gorącej wody,
·      3 łyżki brązowego cukru,
·      3 łyżki sosu rybnego czyli nam pla (ewentualnie można zastąpić jasnym sosem sojowym),
·      2 łyżki soku z limonki,
·      2 łyżeczki pasty krewetkowej (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością),
·      2 pokrojone szalotki,
·      2 laski cynamonu,
·      6 nasion kardamonu,
·      ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
·      4 liście kafiru (mogą być mrożone).

Przygotowanie:

Uwaga, to przepis czasochłonny, przygotowanie produktów zajmie chwilę ale smażenie około 2 godzin!

Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać olej, poczekać aż zacznie dymić. Wrzucić kawałki mięsa. Smażyć przez 10 minut aż mięso będzie brązowe. Najlepiej smażyć mięso porcjami.

Wylać tłuszcz w patelni. Zostawić tylko trochę na dnie – tak jedną łyżkę. Włożyć całe mięso na patelnię, dodać pastę curry, smażyć przez około 5 minut. Wyjąć i odłożyć do miski.

Przygotować sos. Do gotowania, używamy tylko białych miękkich części trawy cytrynowej. Kroimy na 7,5 cm kawałki, następnie miażdżymy – świetnie to się robi drewnianą deską do krojenia.

Do rondelka wrzucamy: zmiażdżoną trawę cytrynową, mleko kokosowe, wodę, cukier, sos rybny, sok z limonek, pastę krewetkową, szalotki, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kafir. Wszystko gotujemy.
Łyżką usuwamy tłuszcz z powierzchni. Dodajemy mięso. Gotujemy przez godzinę.

Wrzucamy do rondelka ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 30 minut.

Sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 15 minut po to by sos zgęstniał. 

Posypujemy kolendrą i fistaszkami i podajemy! 

Danie może spędzić  w lodówce spokojnie 2 dni.

Komentarze

  1. Czasochłonne w przygotowaniu, ale zapewne smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak długo "sie przygotowuje":) ale warto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być czasochłonne, ale taki smak chyba wart jest czekania :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa