Curry mussaman z wołowiny
Curry mussaman z wołowiny
Rozgrzewające danie z wołowiny. Dodanie mleczka kokosowego czyni z tej prostej tajskiej potrawy kaloryczne, biegowe danie! Małe ziemniaczki w połączeniu z lekko pikantną wołowiną smakują, jak to się kiedyś mówiło wybornie!
Zmodyfikowany przepis Ken’a Hom.
Składniki (4 duże porcje):
· 2 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego),
· 1kg wołowiny (pociętej w kawałki 2,5cm, najlepiej do tego dania nadaje się ligawa lub rostbef),
· 3 łyżki pasty curry mussaman (można też użyć pasty curry madras, którą dużo łatwiej kupić),
· 250g małych ziemniaczków (ziemniaczki myjemy szczoteczką lecz nie obieramy ze skórki),
· 3 łyżki posiekanych prażonych fistaszków,
· świeża tajska kolendra (której nie można zastępować „zwykłą” z doniczki),
· 2 łodygi trawy cytrynowej,
· 3 puszki mleka kokosowego,
· 600ml gorącej wody,
· 3 łyżki brązowego cukru,
· 3 łyżki sosu rybnego czyli nam pla (ewentualnie można zastąpić jasnym sosem sojowym),
· 2 łyżki soku z limonki,
· 2 łyżeczki pasty krewetkowej (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością),
· 2 pokrojone szalotki,
· 2 laski cynamonu,
· 6 nasion kardamonu,
· ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
· 4 liście kafiru (mogą być mrożone).
Przygotowanie:
Uwaga, to przepis czasochłonny, przygotowanie produktów zajmie chwilę ale smażenie około 2 godzin!
Rozgrzać wok lub dużą patelnię. Wlać olej, poczekać aż zacznie dymić. Wrzucić kawałki mięsa. Smażyć przez 10 minut aż mięso będzie brązowe. Najlepiej smażyć mięso porcjami.
Wylać tłuszcz w patelni. Zostawić tylko trochę na dnie – tak jedną łyżkę. Włożyć całe mięso na patelnię, dodać pastę curry, smażyć przez około 5 minut. Wyjąć i odłożyć do miski.
Przygotować sos. Do gotowania, używamy tylko białych miękkich części trawy cytrynowej. Kroimy na 7,5 cm kawałki, następnie miażdżymy – świetnie to się robi drewnianą deską do krojenia.
Do rondelka wrzucamy: zmiażdżoną trawę cytrynową, mleko kokosowe, wodę, cukier, sos rybny, sok z limonek, pastę krewetkową, szalotki, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, kafir. Wszystko gotujemy.
Łyżką usuwamy tłuszcz z powierzchni. Dodajemy mięso. Gotujemy przez godzinę.
Wrzucamy do rondelka ziemniaki i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez około 15 minut po to by sos zgęstniał.
Posypujemy kolendrą i fistaszkami i podajemy!
Danie może spędzić w lodówce spokojnie 2 dni.
Czasochłonne w przygotowaniu, ale zapewne smakowite.
OdpowiedzUsuńoj tak długo "sie przygotowuje":) ale warto!
OdpowiedzUsuńMoże być czasochłonne, ale taki smak chyba wart jest czekania :) Pyszności!
OdpowiedzUsuń