TRYB JASNY/CIEMNY

Nachos z domowej roboty guacamole



Nachos z domowej roboty guacamole

Nachos powstały w 1943 roku, wymyślił je Ignacio „Nacho” Anaya, który podał chipsy z mąki kukurydzianej zapieczone z serem cheddar, posypane papryczkami jalapeno.

Kupując gotowe nachos warto zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu – wiadomo im mniej tym lepiej.

Guacamole przygotowuje się w ciągu pięciu minut.

Składniki:

·      Dojrzałe awokado – nie ma sensu nawet próbować przygotowywać guacamole z twardego awokado – będzie zwyczajnie nie smaczne,
·      Jedna szalotka,
·      Sok z połówki limonki,
·      Łyzka oliwy,
·      3 pomidorki koktajlowe,
·      pęczek kolendry (jeżeli z doniczki to cała część zielona)

Przygotowanie:

Składniki guacamole zmiksować – ustawić blender na pierwszy bieg, miksować aż do uzyskania jednolitej masy.
Nachos zapiec w żaroodpornym naczyniu razem z utartym serem.


Komentarze

  1. Świetnie wygląda Twoje guacamole, a ja właśnie ostatnio jestem rozsmakowana w awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bo strasznie wazne jest to by awokado bylo miekkie inaczej nici z dobrego guacamole - poniewaz fajitas jem srednio raz na tydzien a nie wyobrazam ich sobie bez guacamole wiec duzo wersji juz wyprobowalam!!! mozna kupioc twarde w supermarkecie i zostawic na kilka dni wtedy zmiekknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :D Biegam amatorsko, więc będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa