TRYB JASNY/CIEMNY

Pan Bagnat z anchois – mega kanapka biegacza


Pan Bagnat z anchois – mega kanapka biegacza

Super kanapka, która może czekać w lodówce, aż my skończymy biegać. Oryginalnie było to danie piknikowe, ale ma też inne zastosowanie. To co włożymy do mega kanapki zależy od tego, co znajdziemy w lodówce, oliwa, bazylia i pomidorki są niezbędne jednak dla tych co nie przepadają za anchois dobra wiadomość – można te małe słone rybki zastąpić tuńczykiem z puszki. Lekko zmodyfikowany przepis według Jeni Wright.

Solidna kanapka z bagietki (długości około 6-8cm) ma 246 kcal w tym 8 g białka, 38g węglowodanów, 3g błonnika, 1,5g soli.

Składniki:
  • Jedna dobra bagietka (na zakwasie, biała, razowa, wiejska…),
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku (posiekane),
  • 250g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek,
  • 8 filetów anchois – lub więcej tak by w każdym kawałku znalazła się „rybka”,
  • garść świeżej bazyli

Przygotowanie:

Bagietkę przekroić wzdłuż (góra i dół). Rozłożyć, każdą część skropić octem, posypać czosnkiem, solą i pieprzem.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, ułożyć na dolnej części, posypać kaparami i oliwkami.

Ułożyć filety anchois, posypać liśćmi bazyli. Przykryć górą bagietki, zgnieść i zawinąć ciasno w folię aluminiową. 

Odstawić na godzinę lub dłużej do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pokroić na kawałki. 

Mega kanapka, spokojnie wytrzymuje dzień w lodówce, ba na rano smakuje wyśmienicie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa