TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem



Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem

Uwaga jest to danie o bardzo dziwnym smaku. Połączenie słodyczy pomarańczy, gorzkiego imbiru, intensywnego czosnku z łagodnym szpinakiem, soczystym kurczakiem, oprószone suszonym czyli.

Przepis według Jeni Wright z BBC Good Food Magazine.

Jedna porcja zawiera: 721 kalorii, 44g białka, 85g węglowodanów, 3g błonnika, 12g cukru, 1,4g soli.

Składniki (porcja dla głodnych osób)
·      Sok i skórka z dwóch dużych lub trzech małych pomarańczy,
·      3 łyżki miodu,
·      3 łyżeczki sosu sojowego,
·      4cm kawałek świeżego startego imbiru,
·      3 ząbki czosnku,
·      około 270g cienkiego makaronu ryżowego,
·      paczka mrożonego szpinaku w liściach,
·      3 łyżki oleju sezamowego,
·      2 łyżki oleju roślinnego,
·      300g filetów z piersi kurczaka,
·      dwa suszone chilli (bez pestek),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić.  Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce, wycisnąć sok. 
Zetrzeć imbir na tarce (bez skórki oczywiście). 
Wymieszać startą skórkę pomarańczową z imbirem i zgniecionym czosnkiem, dolać soku pomarańczowego. 
Makron przygotowywać zgodnie z przepisem z opakowania (odpowiednią ilość minut moczyć we wrzącej wodzie). Do sitka włożyć szpinak i w nim odcedzić makaron. Usmażyć kurczaka na oleju – drobno pokrojonego. Do kurczaka dolać sos. Dusić przez kilka minut. Wymieszać sos z makaronem. Podawać od razu.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa