Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem
Makaron ryżowy z kurczakiem i szpinakiem
Uwaga jest to danie o bardzo dziwnym smaku. Połączenie słodyczy pomarańczy, gorzkiego imbiru, intensywnego czosnku z łagodnym szpinakiem, soczystym kurczakiem, oprószone suszonym czyli.
Przepis według Jeni Wright z BBC Good Food Magazine.
Jedna porcja zawiera: 721 kalorii, 44g białka, 85g węglowodanów, 3g błonnika, 12g cukru, 1,4g soli.
Składniki (porcja dla głodnych osób)
· Sok i skórka z dwóch dużych lub trzech małych pomarańczy,
· 3 łyżki miodu,
· 3 łyżeczki sosu sojowego,
· 4cm kawałek świeżego startego imbiru,
· 3 ząbki czosnku,
· około 270g cienkiego makaronu ryżowego,
· paczka mrożonego szpinaku w liściach,
· 3 łyżki oleju sezamowego,
· 2 łyżki oleju roślinnego,
· 300g filetów z piersi kurczaka,
· dwa suszone chilli (bez pestek),
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić. Zetrzeć skórkę z pomarańczy na tarce, wycisnąć sok.
Zetrzeć imbir na tarce (bez skórki oczywiście).
Wymieszać startą skórkę pomarańczową z imbirem i zgniecionym czosnkiem, dolać soku pomarańczowego.
Makron przygotowywać zgodnie z przepisem z opakowania (odpowiednią ilość minut moczyć we wrzącej wodzie). Do sitka włożyć szpinak i w nim odcedzić makaron. Usmażyć kurczaka na oleju – drobno pokrojonego. Do kurczaka dolać sos. Dusić przez kilka minut. Wymieszać sos z makaronem. Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz