Pieczarkowe risotto - TRAINING FOOD
Risotto – training food
Przepis według Vincent’a Francoual/a
Jedna porcja zawiera 424 kalorie, 9g protein, 44g węglowodanów, 22g tłuszczu
Składniki (do przygotowania około 8-10 porcji – można zamrażać)
· 1,5 litra rosołu (najlepiej domowej produkcji, można też użyć rosołu z Marks&Spencer – bez sztucznych dodatków),
· Bouquet garni (w gazę zawinąć kilka gałązek tymianku i rozmarynu, dodać dwa obrane ząbki czosnku),
· 1 średnia cebula,
· 8 łyżek masła,
· opakowanie ryżu arborio,
· pół szklanki białego wytrawnego wina,
· szklanka startego parmezanu,
· pół szklanki serka mascarpone,
· pół szklanki suszonych pomidorów,
· szklanka obranych ze skórki pieczarek,
· szklanka pokrojonej, obranej ze skórki dyni,
· 3 łyżki octu balsamico,
· pieprz, sól,
· oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Potrzebna będzie duża patelnia, najlepiej taka płaska jak do paelli.
Usmażyć warzywa – oddzielnie, pieczarki, dynię i suszone pomidory. Smażyć na oliwie z dodatkiem łyżki octu balsamico.
Zrobić bouquet garni.
Roztopić 4 łyżki masła, dodać posiekaną cebulę, mieszać co trzy minuty.
Dodać ryż bouquet garni, gotować przez minutę.
Następnie dolać wina, gotować przez kolejną minutę.
Dolać rosołu. Gotować na małym ogniu tak długo by ryż zaabsorbował płyny.
Wyciągnąć gazę z bouquet garni, dodać 4 łyżki masła.
Następnie dodać parmezan i serek mascarpone.
Pyszności. Uwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńja też:) a to naprawdę jest wyjątkowe - nigdy wcześniej nie jadłam z dynią a tu takie odkrycie:) i w zamrazalniku jeszcze kilka porcji:)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię risotto. Zawsze może być inne - w zależności od dodatków.
OdpowiedzUsuńPomysłowo z tym mascarpone!!