Spaghetti z cukinią i chorizo
Spaghetti z cukinią i chorizo
Pyszny makaron, bardzo prosty do przyrządzenia. Idealny na brzydką pogodę gdyż cukinia, chorizo działają rozgrzewająco.
Zmodyfikowany przepis Jeni Wright z BBC Good Food Magazine
Jedna porcja zawiera (około): 500 kalorii, 19g białka, 70g węglowodanów, 14g tłuszcze, 4g błonnik,
sól – poniżej 1g.
Składniki:
350g świeżego makaronu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
jedno chorizo,
2 posiekane cukinie,
paczka (250g) pomidorków koktajlowych,
5 łyżek pesto,
starty parmezan.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu.
Przygotowywanie dania trwa tyle ile gotowanie makaronu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wytopić chorizo, dodać cukinię, pomidorki koktajlowe.
Dusić przez chwilę. Dodać kilka łyżek wody z garnka w którym gotuje się makaron.
Odcedzić makaron. W dużym garnku wymieszać sos, makaron i pesto.
Podawać z parmezanem. Można mrozić!
Takie połączenia to ja rozumiem! Bardzo do mnie przemawiają - chorizo razem z cukinią - to jest to!
OdpowiedzUsuńpysznie wychodzi:) tylko trzeba dobrze chorizo przyrumienić:)
OdpowiedzUsuńgdzie mozna kupich chorizo?
OdpowiedzUsuńw supermarketach:) jak juz ja znajdziesz to kup kilka paczek bo niestety nie jest to produkt dostepny w ciaglej sprzedazy:( ale na pewno mozna go znalezc:) nie trzeba juz przywozic z wakacji:)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie....mniam
OdpowiedzUsuńtak to dobry makaron:) troszke uzalezniajacy:) i szybko sie nie nudzi:)
OdpowiedzUsuń