TRYB JASNY/CIEMNY

Croque monsieur – francuska, pyszna, sycąca przekąska




Croque monsieur – francuska, pyszna, sycąca przekąska

Podobnie jak uwielbiam makaron tak, też bardzo lubię tosty. Jest wiosna, ciepło, można wystawić stoliczek na balkon… Można poczuć się tak jak kafejce. To czemu nie poczuć się jak we francuskiej kawiarence?
Do tego potrzebujemy corque monisieur! Podobno przekąskę tą wymyślono w 1920 roku, w Paryżu przy Boulvard des Capucines podano corque monisieur.

Przepis wyszperany w obszerniej książce kucharskiej „Smaki świata Francja” – Beverly Leblanc.

Danie to jest bardzo sycące takie dwa tosty to bomba kaloryczna – ja ją wyceniłam na 360 brzuszków i teraz nie mam wyrzutów sumienia bo były takie pyszne….i myślę, że za tydzień powtórka….
Zaliczam to do przepisów biegowych bo po porannym treningu smakują super i świetnie odbudowują dobre samopoczucie!

Składniki (na 3 przekąski, każdy można przekroić na dwa trójkąciki):

·      150g startego sera ementaler,
·      6 kromek pieczywa tostowego z odciętą skórką,
·      3 plastry szynki (dobrej jakościowej),
·      1 jajko,
·      50g masła
Do sosu beszamelowego:
·      30g masła,
·      1 łyżeczka oleju słonecznikowego,
·      ½ łyżki mąki,
·      125ml mleka.

Przygotowanie:

Odkroić skórkę z tostów. Rozgrzewać piekarnik do 200 stopni. Utrzeć ser. Odłożyć troszkę sera na bok. Zrobić kanapki – tost- tarty żółty ser - szynka – ser – tost. Przygotować beszamel: w rondelku roztopić masło z olejem, mieszać. Dodać mąkę i mleko gotować przez około 1 minutę. Gdy sos będzie gładki dodać do niego ser i odstawić w ciepłe miejsce. Jajko rozbić w głębokim talerzu. Przygotowane tosty odcisnąć z dwóch stron w jajku. Odłożyć na bok. Roztopić masło i na nim smażyć kanapki z dwóch stron. Aż będą złotobrązowe. 


Na blasze ułożyć folię aluminiową, na niej kanapki. Delikatnie polać sosem. Blachę włożyć na najwyższym poziomie w piekarniku.  Piec około 5 minut aż kanapki będą złociste.

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. wow ale one muszą być dobre! przepadam za klasycznymi tostami z serem i szynką, a takie w sosie beszamelowym to już w ogóle bajka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa