TRYB JASNY/CIEMNY

MAKARON DLA BIEGACZA – WYNIKI KONKURSU

MAKARON DLA BIEGACZA – WYNIKI KONKURSU

Witam biegowo w ten śliczny wtorek! Jak miło czytało mi się Wasze przepisy!

A o to nagrodzone 3 – moim zdaniem najbardziej „biegowe”, przygotowywane bez półproduktów i z pewnością pyszne bo zamierzam je też wypróbować!

Wyróżnionych autorów przepisów bardzo proszę o kontakt mailowy.

1 – przepis KAŚ

Składniki (na porcję)
50 g makaronu, 100 g filetu z kurczaka, 3-4 pieczarki, łyżka sosu sojowego
, garść orzechów nerkowca, łyżeczka sezamu, przyprawy: pieprz, chilli, sól - wedle uznania, olej.

Pieczarki kroimy i dusimy na patelni (zwykle przygotowuję od razu całe opakowanie pieczarek i mam na kolejne porcje). W tym czasie gotujemy makaron.
Kurczaka kroimy na małe kawałki, obtaczamy w przyprawach. 
W woku/patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka. Po chwili wrzucamy orzechy. Po około 5 minutach (drobno pokrojony kurczak szybko się usmaży) dorzucamy pieczarki, makaron i wlewamy sos sojowy. Całość chwilę mieszamy.
Danie posypujemy sezamem.

2 przepis – Marpil

opakowanie makaronu pełnoziarnistego
dwie średnie cukinie
opakowanie tofu (takie tradycyjne, 180 g)
dwie łyżki koncentratu pomidorowego
ewentualnie jeden pomidor lub kilka pomidorków cherry
ewentualnie jajko
sól, pieprz, zioła (oregano, bazylia, czubryca)
oliwa do smażenia



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinię dusimy na oliwie, doprawiamy, wrzucamy koncentrat i chwilkę smażymy, tak, żeby się skarmelizował, dorzucamy tofu. Można dodać surowe jajko i poczekać aż się zetnie.
Wszystko wymieszać z makaronem, ozdobić pokrojonym w kostkę pomidorem lub pomidorkami cherry.

3 przepis – Pioge7

25 dag makaronu (dowolny)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
15 dag szynki
15 dag sera żółtego
sól
pieprz
natka pietruszki w proszku
łyżka margaryny



Makaron ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić po ugotowaniu. Szynkę pokroić w kwadraciki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych otworach. W miseczce roztrzepać jajko i dodać jogurt. Wymieszać dokładnie. Następnie dodać szynkę i starty ser żółty. Doprawić pieprzem i solą. Brytfannę lub naczynie żaroodporne wysmarować dobrze margaryną. Wyłożyć na sam spód makaron ugotowany. Polać sosem przygotowanym wcześniej. Piec w 180 st. przez ok. 15 minut. Posypać na koniec natką pietruszki. 

Dodatkowo miło mi opublikować kilka super makaronowych zdjęć:





Gratuluję - takich super nagród książkowych! 






Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa