Kleik ryżowy – jadalny
Kleik ryżowy – jadalny
Cóż bywa, jak się je jedzenie przetworzone a nie domowe….i potem człowiek cierpi. Oj bardzo cierpi. Dlatego wtedy zaczyna szukać przepisów super dietetycznych, ba nawet zdrowotnych. I co znajduje – same obrzydlistwa. A coś trzeba zjeść.
Kleik ryżowy może być jadalny i z pewnością pomaga na żołądek.
Składniki (na jedną porcję):
· 2 kopiaste łyżki ryżu (umytego starannie),
· litr wody,
· sól,
· masło.
Przygotowanie:
Ryż starannie umyć tak, aż woda będzie zupełnie przeźroczysta. Wrzucić do garnka z wodą. Wody w garnku NIE solić. Gotować godzinę na małym ogniu. Odcedzić na sitku z gęstymi oczkami. Przetrzeć przez sito.
Ryż przyczepia się do sitka, zalepia oczka ale w końcu udaje się przetrzeć. Dodać troszeczkę masła. Nałożyć do miseczki i w ramach szaleństwa można trochę posolić!
no mam nadzieję że czujesz się lepiej, a kleiku ryżowego już sto lat nie jadłam :( może bez żadnego zatrucia ale i ja spróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
lepiej lepiej:) dzis juz biegalam:)
OdpowiedzUsuńja lubię takie kleiki na co dzień :D
OdpowiedzUsuń