TRYB JASNY/CIEMNY

Kleik ryżowy – jadalny




Kleik ryżowy – jadalny

Cóż bywa, jak się je jedzenie przetworzone a nie domowe….i potem człowiek cierpi. Oj bardzo cierpi. Dlatego wtedy zaczyna szukać przepisów super dietetycznych, ba nawet zdrowotnych. I co znajduje – same obrzydlistwa. A coś trzeba zjeść.

Kleik ryżowy może być jadalny i z pewnością pomaga na żołądek.

Składniki (na jedną porcję):

·      2 kopiaste łyżki ryżu (umytego starannie),
·      litr wody,
·      sól,
·      masło.

Przygotowanie:

Ryż starannie umyć tak, aż woda będzie zupełnie przeźroczysta. Wrzucić do garnka z wodą. Wody w garnku NIE solić. Gotować godzinę na małym ogniu. Odcedzić na sitku z gęstymi oczkami. Przetrzeć przez sito. 



Ryż przyczepia się do sitka, zalepia oczka ale w końcu udaje się przetrzeć. Dodać troszeczkę masła. Nałożyć do miseczki i w ramach szaleństwa można trochę posolić!

Komentarze

  1. no mam nadzieję że czujesz się lepiej, a kleiku ryżowego już sto lat nie jadłam :( może bez żadnego zatrucia ale i ja spróbuję

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. lepiej lepiej:) dzis juz biegalam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię takie kleiki na co dzień :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa