TRYB JASNY/CIEMNY

Tagliatelle z brokułami, ziemniakiem i pesto




Tagliatelle z brokułami, ziemniakiem i pesto

Tym razem strona 46 – dział Quick Pasta, Jamie Olivier oczywiście – Ministry of Food.
Szybki przepis na przepyszny makaron! U nas jak zwykle „wzbogacony” o kurczaka! Danie zaliczane do biegowych i bardzo smacznych!

Składniki (dla 4 osób):

·      Jeden ziemniak,
·      Świeże brokuły – jeden średni „kwiat”,
·      70g Parmezanu,
·      400g tagliatelle,
·      4 łyżeczki zielonego pesto,
·      filet z piersi kurczaka – 300g,
·      masło do smażenia kurczaka,
·      sól, pieprz i oczywiście dobra oliwa.

Przygotowanie:

Obrać ziemniak, utrzeć go na tarce używając tej strony tarki do robienia plasterków. Odkroić najtwardszą cześć brokułu. Pokroić brokuł – na jedną stronę różyczki na drugą pokrojone w plasterki łodyżki. Utrzeć parmezan. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. 

Filet z piersi kurczaka usmażyć na maśle. Gdy woda na makaron będzie się gotować wrzucić do niej makaron i łodyżki brokułów. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzuć do garnka kwiatki brokułów i wiórki z ziemniaka. Odcedzić. Przełożyć z powrotem do garnka, dodać 4 łyżki pesto. Starannie wymieszać. Kurczaka pokroić na plasterki. 

Na każdy talerz nakładać makaron, kurczaka i posypać parmezanem.

Olivier ma pomysły – ziemniak, łodyżki brokułów – dziwnie to brzmiało jak czytałam przepis ale warto było spróbować bo efekt – pyszny makaron o innym smaku!

Smacznego biegowego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa