TRYB JASNY/CIEMNY

Zapiekanka z czerwonym sosem i cukinią




Zapiekanka z czerwonym sosem i cukinią

Wygląda na to, że nigdy za dużo zapiekanek. Są naprawdę wygodne, bo wcześniej przygotowuje wszystkie jej składniki, wszystko „pakuję” do naczynia żaroodpornego, wkładam do lodówki a wieczorem po prostu wkładam do rozgrzanego piekarnika!

Składniki:

·      6 pomidorów,
·      puszka tuńczyka,
·      czarne oliwki,
·      oliwa,
·      biała cebula,
·      sok  z cytryny,
·      makaron 350g,
·      jedna cukinia,
·      ser gouda 200g,
·      parmezan 50g,
·      przyprawy: oregano, bazylia, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik na 250 stopni, pokroić cukinię na średniej wielkości kawałki, posolić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Ugotować makaron wg instrukcji  na opakowaniu, odcedzić. Skropić oliwą by się nie sklejał.

Posiekać pomidory, wyciąć zielone twarde części. Wrzuć do garnka, skropić oliwą. Gotować aż do uzyskania sosu pomidorowego, dodać oliwę i przyprawy. Odstawić gdy jest gotowy. Posiekać cebulę, pokroić oliwki. Na oliwie podsmażyć cebulę. Dodać oliwki i tuńczyka. Skropić sokiem z cytryny. Gdy sos z tuńczyka jest gotowy dodać do garnka z sosem pomidorowym. Starannie wymieszać. 

W międzyczasie sprawdzić co się dzieje z cukinią w piekarniku, przewrócić na drugą stronę.

Utrzeć sery na tarce.

Gdy już wszystkie składniki zapiekanki mamy gotowe po prostu układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową i albo od razu wkładamy do piekarnika albo też do lodówki.

Pieczemy na 180 stopni przez około 40 minut, potem odkrywamy z folii i czekamy aż ser się zapiecze.

Smacznego biegowego!




Komentarze

  1. Kocham takie zapiekanki i mogę jadać je codziennie :) z tuńczykiem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna wyszla:) i jak widziecie z makaronem to mozna kazdy dzien spedzic:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa