Kurczak w sosie estragonowym – propozycja na sobotni obiad
Kurczak w sosie estragonowym – propozycja na sobotni obiad
Tym razem sięgnęliśmy do naszej sprawdzonej książki kucharskiej „Smaki Świata - Francja” Beverly Leblanc.
Poulet sauce estragon – jest przepysznym daniem z kurczaka. Do tego ziemniaki podsmażane i sałatka i mamy super pomysł na sobotni albo niedzielny obiad. Smak nietypowy, jednak delikatny, mięso delikatne – połączenie idealne! Do tego schłodzone białe wino….
Składniki (dla 4 osób):
· 4 filety z piersi kurczaka najlepiej zagrodowego bo po prostu smakuje lepiej,
· 30g masła,
· 1 łyżka oleju słonecznikowego,
· sól i pieprz.
· 2 łyżek octu winnego,
· 6 łyżek białego wytrawnego wina,
· 250ml bulionu drobiowego,
· 4 gałązki świeżego estragonu,
· 2 łyżki posiekanego estragonu,
· 300ml śmietany kremówki (30%).
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 190 stopni. Kurczaka solimy, nacieramy pieprzem. W rondelku roztapiamy masło – należy wybrać takie naczynie w którym zmieszczą się nam 4 kawałki kurczaka. Smażyć kurczaka przez 3 do 5 minut aż zbrązowieje.
Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec przez 15 do 20 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest surowe – wbić szpikulec i poczekać aż pojawi się przeźroczysty płyn.
Przełożyć kurczaka na duży talerz i przykryć folią aluminiową. Teraz pora na sos. Zdjąć oka tłuszczu z tego co zostało w naczyniu żaroodpornym.
Przelać sos do rondelka, zdrapać resztki z dna, dolać wino, doprowadzić do wrzenia. Gotować tak długo aż połowa sosu odparuje. Dolać bulion, gałązki estragonu. Dalej gotować na małym ogniu. Poczekać aż sos odparuje i zostanie nam około 125ml w rondelku. Wyjąć gałązki estragonu. Dosypać posiekany estragon, wmieszać starannie sos. Dodać śmietany, gotować przez kilka minut.
Przed podaniem kurczaka pokroić na plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami i sałatką.
czyli na jutro- idealnie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że w takiej formie kurczaka jeszcze nie podawałam, jutro mam gości więc dobrze, że znalazłam ten przepis. Polecam śmietanę 30% Milbona z Lidla, stosuje od niedawna i jestem zachwycona, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń@aga-aa dokładnie:) ale jak zrobisz w niedziele to tez dobrze:) smacznego oczywiscie:)))
OdpowiedzUsuń@Gosia - ja znow jestem zachwycona 30% Presidenta - jest przepyszna! i do mizerii i na cieplo:)
OdpowiedzUsuńfajny sos, można też do ryby go dać, na początku, na pierwszy rzut oka na zdjęcie właśnie myślałam że to rybka.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad sobotni, dziękuję.
Monika
wyśmienity pomysł
OdpowiedzUsuńkurczak oblany sosem wygląda niesamowicie apetycznie
Ale pyszności! Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńOd wielu lat jestem wielkim oddanym fanem tego sosu. W nim estragon prezentuje się najlepiej jak tylko potrafi. Osobiście zawsze jadłam go z krwistym stekiem w Belgii. Z wielką chęcią spróbuje Twoje propozycji.
OdpowiedzUsuńMmmm taki sosik palce lizać!
OdpowiedzUsuń@mnemonique - z ryba tego sosu nie robilam ale pomysl mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuń@Krysia - ja za krwawymi stekami nie przepadam....ba nawet chyba nie mam na takowego ochoty...
OdpowiedzUsuń