TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak w marynacie musztardowej i miodowej z grilla



Kurczak w marynacie musztardowej i miodowej z grilla

Ja już zaczęłam sezon grillowy i bardzo się z tego cieszę! Mięso było pyszne, smakowało wyśmienicie jedzone z papierowego talerzyka, siedząc na trawie.

No to po kolei. Marynaty według T.

Składniki:

·      Duża pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego, bo smakuje lepiej),
·      Musztarda Dijon,
·      Miód – naturalny oczywiście,
·      Sok z cytryny,
·      Oliwa i sól.

Przygotowanie:



Filet z piersi kurczaka przekroić tak by uzyskać 4 cieniutkie filety – steki. Na noc namoczyć je w dwóch osobnych miskach w jednej przygotować marynatę musztardową w drugiej miodową. 

W każdym przypadku użyć soku z całej cytryny, pamiętając o tym by pestki nie wpadły do miski. Do marynaty musztardowej użyj po łyżce musztardy i oliwy, do miodowej zamiast musztardy użyj miodu.

Rozpal grill. Odczekaj 15 do 20 minut. Następnie na ruszcie grilluj kurczaka, pamiętając by co 5-7 minut przewrócić na drugą stronę. 

Następnie odkrój malutki kawałek by upewnić się, że kurczak nie jest surowy.

Smacznego biegowego! 

Taki kurczak smakuje świetnie z keczupem a po dłuższym biegu jest jeszcze pyszniejszy!

Komentarze

  1. dokladnie tak wszystko takie proste a smak REWELACYJNY:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię niemal identyczną marynatę - moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. @Kas a moze cos usprawnic? cos polecisz?

    OdpowiedzUsuń
  4. ja osobiście lubię połączenie tych dwóch marynat - taki miodowo-musztardowy miks - naprawdę polecam.
    gdy nie łączę lubię dodać do tej musztardowej trochę sosu sojowego (ale wtedy już bez cytryny)
    i najbardziej lubię grillowane pałki :D ale to już szczegół :)

    ...ale mnie teraz naszła ochota na takiego kurczaczka z grilla!

    OdpowiedzUsuń
  5. @Kas masz racje z tym sosem sojowym zapomnialam o tym:(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa