Kurczak w marynacie musztardowej i miodowej z grilla
Kurczak w marynacie musztardowej i miodowej z grilla
Ja już zaczęłam sezon grillowy i bardzo się z tego cieszę! Mięso było pyszne, smakowało wyśmienicie jedzone z papierowego talerzyka, siedząc na trawie.
No to po kolei. Marynaty według T.
Składniki:
· Duża pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego, bo smakuje lepiej),
· Musztarda Dijon,
· Miód – naturalny oczywiście,
· Sok z cytryny,
· Oliwa i sól.
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka przekroić tak by uzyskać 4 cieniutkie filety – steki. Na noc namoczyć je w dwóch osobnych miskach w jednej przygotować marynatę musztardową w drugiej miodową.
W każdym przypadku użyć soku z całej cytryny, pamiętając o tym by pestki nie wpadły do miski. Do marynaty musztardowej użyj po łyżce musztardy i oliwy, do miodowej zamiast musztardy użyj miodu.
Rozpal grill. Odczekaj 15 do 20 minut. Następnie na ruszcie grilluj kurczaka, pamiętając by co 5-7 minut przewrócić na drugą stronę.
Następnie odkrój malutki kawałek by upewnić się, że kurczak nie jest surowy.
Smacznego biegowego!
Taki kurczak smakuje świetnie z keczupem a po dłuższym biegu jest jeszcze pyszniejszy!
Uwielbiam tego typu marynatę:)
OdpowiedzUsuńdokladnie tak wszystko takie proste a smak REWELACYJNY:)
OdpowiedzUsuńrobię niemal identyczną marynatę - moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuń@Kas a moze cos usprawnic? cos polecisz?
OdpowiedzUsuńja osobiście lubię połączenie tych dwóch marynat - taki miodowo-musztardowy miks - naprawdę polecam.
OdpowiedzUsuńgdy nie łączę lubię dodać do tej musztardowej trochę sosu sojowego (ale wtedy już bez cytryny)
i najbardziej lubię grillowane pałki :D ale to już szczegół :)
...ale mnie teraz naszła ochota na takiego kurczaczka z grilla!
@Kas masz racje z tym sosem sojowym zapomnialam o tym:(
OdpowiedzUsuń