MM – makaronowa majówka – konkurs
MM – makaronowa majówka – konkurs
Nie zawsze
można wierzyć prognozom pogody jednak w przypadku tegorocznej majówki bardzo
prawdopodobne wydaje się, że pogoda nam dopisze!
Uwielbiam
majówki!!! Dlatego bardzo miło mi będzie poznać Wasze sprawdzone przepisy na
makaron. Mogą być takie sałatkowe – które idealnie nadają się do zjedzenia na
zimno, mogą być takie na gorąco….
Do
wygrania bardzo smaczne makaronowe zestawy ufundowane przez firmę Sorenti.
By wziąć udział
w konkursie wystarczy przesłać (w komentarzach) przepis na sałatkę makaronową
lub majówkowy makaron, będzie mi bardzo miło gdy doślecie zdjęcia na adres oneginetatopa@gmail.com Od kilkunastu
dniu oneginetatopa jest też na facebooku, zapraszam do polubienia strony blogu!
Miłego
gotowania! I już się cieszę na Wasze przepisy!!!
Regulamin konkursu – MM – czyli makaronowa majówka
Organizator
Organizatorem konkursu pod nazwą „MM – czyli makaronowa majówka” zwanego dalej
„Konkursem”, jest blog www.oneginetatopa.blogspot.com
Okres, terytorium i sposób
prowadzenia Konkursu
Konkurs
prowadzony jest przy pomocy strony www o
adresie
www.oneginetatopa.blogspot.com zwanej dalej „stroną internetową”. Konkurs
prowadzony jest przez Organizatora na zasadach niniejszego Regulaminu. Organizator
może zmienić zasady Konkursu w każdym czasie, za uprzednim podaniem
tego faktu
do wiadomości publicznej na stronie internetowej, pod warunkiem, że zmiana
zasad Konkursu nie wpłynie na pogorszenie warunków Konkursu dla Uczestników.
Istota Konkursu
Konkurs
polega na wykonaniu zadania konkursowego, czyli zamieszczeniu opracowanego
przez uczestnika przepisu na dowolne danie makaronowe
dla biegacza oraz przysłaniu do
Organizatora za pomocą umieszczenia komentarza pod postem konkursowym. Zadanie
konkursowe należy wykonać w dniach 27.04.2012 do 11.05.2012.
Nagrody w
Konkursie otrzyma łącznie 3 uczestników. Przez
przystąpienie do Konkursu Uczestnik wyraża zgodę na zamieszczenie jego imienia/nicka
, w razie przyznania Uczestnikowi nagrody. Zgoda udzielona jest bez dodatkowego
wynagrodzenia. informację o możliwym naruszeniu praw autorskich osób trzecich.
Dodanie
tekstu
Aby wziąć udział w Konkursie należy:
połączyć się ze stroną internetową www.oneginetatopa.blogspot.com Jeden Uczestnik może wziąć udział w
Konkursie wielokrotnie. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z
Konkursu przesłanego tekstu i niezamieszczenia go lub usunięcia ze strony
internetowej. W szczególności przyczyną wykluczenia tekstu z Konkursu może
być: zawarcie w tekście opisu, który może naruszać ogólne przyjęte normy
moralności, obrażać uczucia religijne, stanowić wyraz dyskryminacji, zawierać
treści sprzeczne z prawem, wulgarne, obraźliwe itp. Uzasadnione przypuszczenie
co do naruszenia przez Uczestnika praw autorskich osób trzecich
Wybór nagradzanych tekstów
Łącznie
wybrane i nagrodzone zostaną 3 osoby. Każdy
Uczestnik może otrzymać́ wyłącznie jedną nagrodę̨. Po
wybraniu zwycięzców, nagrody zostaną̨ wysłane przez Fundatora Nagród Firmę Sorenti,
na
przesłany adres korespondencyjny. W przypadku niepodania danych do
przesyłki nagrody w terminie 7 dni roboczych od chwili powiadomienia uczestnika
o wygranej, uczestnik traci prawo do nagrody, która przejdzie do dyspozycji
Organizatora.
Nagrody
i ich przekazanie
Nagrody w
Konkursie stanowią̨: 3 zestawy ufundowane przez firmę Sorenti: penne,
spaghetti 25 cm, tagliatelle, fettucine, sos Napoli, sos Arrabbiata, sos
Bolognese. W przypadku,
gdy Uczestnik naruszy postanowienia niniejszego Regulaminu, zobowiązany będzie
do pokrycia wszelkiej szkody związanej z tym naruszeniem, a w przypadku gdy okaże
się̨, że na skutek naruszenia Regulaminu przez Uczestnika, została mu przyznana
nagroda, której nie otrzymałby, gdyby nie dopuścił się̨ naruszenia, Uczestnik
ten zobowiązany będzie do zwrotu otrzymanej nagrody. Nagrody przekazane zostaną̨
nagrodzonym Uczestnikom w drodze przesyłki Poczty Polskiej wysłanych na adres
wskazany przez Uczestnika, w terminie do dnia 30.05.2012 r, na koszt Fundatora
Nagród Firmy Sorenti. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niemożność́
przekazania nagrody z przyczyn niezależnych od Organizatora. W przypadku, gdy
nagroda nie zostanie odebrana przez Uczestnika w ciągu 30 dni od dnia jej
wysyłania, prawo do nagrody wygasa. Nagroda w takim przypadku pozostaje do
dyspozycji Organizatora.
Odpowiedzialność́
Organizator
nie ponosi odpowiedzialności za usługi świadczone przez podmioty
świadczące
usługi telekomunikacyjne w tym zapewniające dostęp do sieci Internet. Organizator
nie jest odpowiedzialny za brak możliwości wzięcia udziału w Konkursie wskutek
problemów technicznych z przesyłaniem danych ani nie gwarantuje że strony sieci
internetowej będą wolne od zakłóceń́ lub błędów. Organizator nie bierze odpowiedzialności
za jakakolwiek utratę̨ danych lub uszkodzenia podczas lub po
transmisji.
Postanowienia
końcowe
W
sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się̨ powszechnie
obowiązujące
przepisy prawa. Treść́
niniejszego Regulaminu znajduje się̨ na stronie konkursowej Regulamin
wchodzi w życie z dniem 27 kwietnia 2012.
Witaj, mój przepis na przepyszną sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem, chrupiącymi brokułami, ostrym jalapenos i marynowaną słodką papryką(załączam też link do zdjęcia).
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 wędzona pierś z kurczaka
2 kawałki marynowanej papryki
2 łyżki jalapenos
100 g różyczek brokuła
garść szczypiorku
3 łyżki majonezu (można dodać 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego)
3 garści makaronu ryżowego (suchego)
sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka pokroić w nieduże kawałki. Paprykę i jalapenos pokroić. Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Brokuły, wraz z łodyżkami włożyć do garnka z wodą, zagotować i gotować przez 5 minut. Odcedzić i pokroić na nieduże kawałki (ja skrawam też część łodyg). Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły.
Zdjęcie:
http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_0011NEF-2.jpg
fajny konkurs, lece wysłać mejla:)
OdpowiedzUsuńdzieki za maile ze zdjeciami:) no i za przepisy! PYSZNIE sie robi:)
OdpowiedzUsuńWłoska Uczta, czyli Sałatka makaronowa z łososiem
OdpowiedzUsuń200g makaronu kokardki
200g łososia
papryka czerwona
ogórek zielony
ok 10 sztuk oliwek
szczypiorek
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.
Łososia pokroić w cieniutkie plasterki.
Oliwki pokroić wzdłuż na 4 części.
Paprykę i ogorka umyć i pokroić w kosteczkę.
Wszystko zmieszać razem, polać oliwą z sokiem cytryny, posypać zieleninką.
Smacznego :-)
To i ja spieszę maila wysłać :)
OdpowiedzUsuńJa polecam makaron na słodko z owocami i sosem miodowo cynamonowym:
OdpowiedzUsuńmakaron drobny (np. kolanka, muszelki)
owoce - jabłka, banany, kiwi, brzoskwinie (co kto ma pod ręką)
bakalie - rodzynki, figi suszone, daktyle, morele, śliwki
orzechy i ziarna - pestki słonecznika, posiekane orzechy włoskie lub laskowe,
Wszystko wymieszać w odpowiednich dla siebie proporcjach.
SOS
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
sok z cytryny (ja dałam mniej więcej z ćwiartki cytryny)
pół łyżeczki cynamonu
rozpuścić masło na ogniu, wymieszać z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny. Polać makaron.
Och, i zajadać ze smakiem!
Zdjęcie wysyłam mailem,pozdrawiam
Monika
To i ja wtrącę coś od siebie :-)
OdpowiedzUsuńCynamonowe rurki z serem- szybko, smacznie i na słodko ;)
50 dag makaronu rurki
30 dag białego sera
Łyżka cukru pudru
Łyżka posiekanych migdałów
Łyżka rodzynek
2 łyżki śmietany 18%
Płaska łyżeczka cukru wan.
Płaska łyżeczka cynamonu
Ugotować makaron. Biały ser wymieszać z bakaliami, cukrem, cynamonem.
Na talerzu ułożyć porcję makaronu, położyć na niego kilka łyżek twarogu i polać śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.
Świderki z Pesto tuńczykowym
2 łyżki kaparów
20dag czarnych oliwek bez pestek
15dag tuńczyka w oleju
12 filetów anchois
2 łyżki oliwy
Czerwona papryka
Łyżeczka soku z cytryny
Sól
Pieprz
50dag makaronu typu świderki
Kapary, oliwki, tuńczyka i anchois zmiksować np. Benderem. Wlać oliwę.
Przełożyć masę do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente, przecedzić i wymieszać z sosem.
Spaghetti z miodem i bazylią
Pęczek bazylii
3 ząbki czosnku
Papryczka chili
½ filiżanki orzeszków piniowych
4 łyżki startego parmezanu
Sok z cytryny
125ml oliwy
6 łyżeczek miodu
350ml śmietanki słodkiej
150 ml bulionu drobiowego
Pieprz
50dag makaronu spaghetti
Bazylię posiekać, wymieszać z posiekanymi ząbkami czosnku, papryczką chili i orzeszkami. Dodać parmezan (3 łyżki). Sok z cytryny, oliwę i miód. Przelać do garnka, dodać śmietankę i bulion. Zagotować sos, następnie zmniejszyć ogień i gotować z 15 min. Doprawić pieprzem.
Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać resztą parmezanu.
dzismamochotena@onet.eu
Ja proponuję:
OdpowiedzUsuńTagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
200g makaronu tagliatelle
pół piersi z kurczaka
1 mały brokuł
1 mała czerwona papryka
3 średniej wielkości pieczarki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
50g startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
sól
biały pieprz
Obrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą warzywa.
Podzielony na różyczki brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Ja robię to w kuchence mikrofalowej – 9 minut/750W.
Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Usmażyć mięso z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż stanie się szklista. Wrzucić pieczarki, a na koniec paprykę. Chwilę poddusić.
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać roztrzepane jajko i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekać 30 minut w temp. 200°C.
lub
Spaghetti zapiekane z cukinią
250g makaronu spaghetti
180g gotowanej szynki
75g żółtego sera
1 mała cukinia o wadze ok.300g
1 mała czerwona papryka
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 jajko
sól, pieprz
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce na długie wąskie paski. Posolić i odstawić na 15 minut aby puściła sok. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, odciśniętą cukinię i pokrojoną paprykę z szynką. Dodać utarty ser, jajko i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
ewentualnie
Kolorową sałatkę makaronową
200g makaronu Casarecce
1 litr rosołu drobiowego
100g groszku cukrowego
100g gotowanej szynki
pół strąka papryczki chili
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
150g kukurydzy z puszki
100ml oliwy
3 łyżki białego octu winnego
1 łyżka musztardy
1 żółtko
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować w rosole wg przepisu na opakowaniu. na 3 minuty przed końcem gotowania dodać groszek. Odsączyć i wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
Szynkę pokroić w drobna kostkę. Chili oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę.Rzodkiewki pokroić w plasterki i posiekać natkę pietruszki. Wszystkie warzywa dodać do makaronu i wymieszać.
Wymieszać pozostałą oliwę z octem, musztardą i przyprawami. Wmieszać żółtko. Polać składniki sałatki i pozostawić do zmacerowania na 30 minut pod przykryciem.
Kto się boi surowego żółtka w sosie, może dodać ugotowane na twardo.
Jeśli ma być wiosennie, zaproponuję spighe z groszkiem w sosie koperkowym
OdpowiedzUsuńSPIGHE Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
Składniki :
350 g makaronu spighe lub innego ulubionego
250 g mrożonego zielonego groszku
8 plastrów wędzonego boczku
łyżeczka masła
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
300 ml śmietany 18%
pół szklanki tartego parmezanu
3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Groszek gotujemy przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Smażymy, aż stanie się chrupiący. W razie potrzeby dokładamy odrobinę masła. Wrzucamy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy groszek, skórkę z cytryny i śmietanę. Chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy makaron, koperek i parmezan, dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty, aż ser się rozpuści.
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/04/spighe-z-zielonym-groszkiem-w-sosie.html
i lekką sałatkę na włoską nutę
LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM :)
Składniki :
125 g makaronu
250 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
pół szklanki oliwek
2 łyżki kaparów, odsączonych
250 g sera mozzarella lub feta
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanej bazylii
dressing- 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
Makaron gotujemy z dodatkiem soli al dente. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Ser kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół (zwykłe pomidory kroimy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę). Do makaronu dodajemy pomidorki, ser, posiekaną dymkę, zioła i oliwki. Przygotowujemy sos- dokładnie łączymy oliwę z octem, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/letnia-saatka-z-makaronem-gp-woch.html
pozdrawiam
Malwinna (m.lollypops@gmail.com)
To może coś na kolację?
OdpowiedzUsuńNp zupa mleczna z kuleczkami serowymi i makaronem? :)
garść drobnego makaronu
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
100g sera białego
jajko
2 łyżki mąki
łyżka cukru
Makaron gotujemy.
z sera, mąki, cukru, jajka formujemy kuleczki.
Wrzucamy je na wrzące mleko wymieszane z wodą, gotujemy ok 5 minut.
Dodajemy makaron.
Można dosłodzić do smaku :)
dzismamochotena@onet.eu