TRYB JASNY/CIEMNY

MM – makaronowa majówka – konkurs



MM – makaronowa majówka – konkurs

Nie zawsze można wierzyć prognozom pogody jednak w przypadku tegorocznej majówki bardzo prawdopodobne wydaje się, że pogoda nam dopisze!

Uwielbiam majówki!!! Dlatego bardzo miło mi będzie poznać Wasze sprawdzone przepisy na makaron. Mogą być takie sałatkowe – które idealnie nadają się do zjedzenia na zimno, mogą być takie na gorąco….
Do wygrania bardzo smaczne makaronowe zestawy ufundowane przez firmę Sorenti.

By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać (w komentarzach) przepis na sałatkę makaronową lub majówkowy makaron, będzie mi bardzo miło gdy doślecie zdjęcia na adres oneginetatopa@gmail.com Od kilkunastu dniu oneginetatopa jest też na facebooku, zapraszam do polubienia strony blogu!

Miłego gotowania! I już się cieszę na Wasze przepisy!!!

Regulamin konkursu – MM – czyli  makaronowa majówka

Organizator
Organizatorem konkursu pod nazwą  „MM – czyli  makaronowa majówka” zwanego dalej „Konkursem”, jest blog www.oneginetatopa.blogspot.com
Okres, terytorium i sposób prowadzenia Konkursu
Konkurs prowadzony jest przy pomocy strony www o 
adresie www.oneginetatopa.blogspot.com zwanej dalej „stroną internetową”. Konkurs prowadzony jest przez Organizatora na zasadach niniejszego Regulaminu. Organizator może zmienić zasady Konkursu w każdym czasie, za uprzednim podaniem 
tego faktu do wiadomości publicznej na stronie internetowej, pod warunkiem, że zmiana zasad Konkursu nie wpłynie na pogorszenie warunków Konkursu dla Uczestników. 

Istota Konkursu
Konkurs polega na wykonaniu zadania konkursowego, czyli zamieszczeniu opracowanego 
przez uczestnika przepisu na dowolne danie makaronowe dla biegacza oraz przysłaniu do Organizatora za pomocą umieszczenia komentarza pod postem konkursowym. Zadanie konkursowe należy wykonać w dniach 27.04.2012 do 11.05.2012.
Nagrody w Konkursie otrzyma łącznie 3 uczestników. Przez przystąpienie do Konkursu Uczestnik wyraża zgodę na zamieszczenie jego imienia/nicka , w razie przyznania Uczestnikowi nagrody. Zgoda udzielona jest bez dodatkowego wynagrodzenia. informację o możliwym naruszeniu praw autorskich osób trzecich. 

Dodanie tekstu 
Aby wziąć udział w Konkursie należy: połączyć się ze stroną internetową www.oneginetatopa.blogspot.com Jeden Uczestnik może wziąć udział w Konkursie wielokrotnie. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z Konkursu przesłanego tekstu i niezamieszczenia go lub usunięcia ze strony internetowej. W szczególności przyczyną wykluczenia tekstu z Konkursu może być: zawarcie w tekście opisu, który może naruszać ogólne przyjęte normy moralności, obrażać uczucia religijne, stanowić wyraz dyskryminacji, zawierać treści sprzeczne z prawem, wulgarne, obraźliwe itp. Uzasadnione przypuszczenie co do naruszenia przez Uczestnika praw autorskich osób trzecich 

Wybór nagradzanych tekstów
Łącznie wybrane i nagrodzone zostaną 3  osoby. Każdy Uczestnik może otrzymać́ wyłącznie jedną nagrodę̨. Po wybraniu zwycięzców, nagrody zostaną̨ wysłane przez Fundatora Nagród Firmę Sorenti, na 
przesłany adres korespondencyjny. W przypadku niepodania danych do przesyłki nagrody w terminie 7 dni roboczych od chwili powiadomienia uczestnika o wygranej, uczestnik traci prawo do nagrody, która przejdzie do dyspozycji Organizatora.
Nagrody i ich przekazanie
Nagrody w Konkursie stanowią̨: 3 zestawy ufundowane przez firmę Sorenti: penne, spaghetti 25 cm, tagliatelle, fettucine, sos Napoli, sos Arrabbiata, sos Bolognese. W przypadku, gdy Uczestnik naruszy postanowienia niniejszego Regulaminu, zobowiązany będzie do pokrycia wszelkiej szkody związanej z tym naruszeniem, a w przypadku gdy okaże się̨, że na skutek naruszenia Regulaminu przez Uczestnika, została mu przyznana nagroda, której nie otrzymałby, gdyby nie dopuścił się̨ naruszenia, Uczestnik ten zobowiązany będzie do zwrotu otrzymanej nagrody. Nagrody przekazane zostaną̨ nagrodzonym Uczestnikom w drodze przesyłki Poczty Polskiej wysłanych na adres wskazany przez Uczestnika, w terminie do dnia 30.05.2012 r, na koszt Fundatora Nagród Firmy Sorenti. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niemożność́ przekazania nagrody z przyczyn niezależnych od Organizatora. W przypadku, gdy nagroda nie zostanie odebrana przez Uczestnika w ciągu 30 dni od dnia jej wysyłania, prawo do nagrody wygasa. Nagroda w takim przypadku pozostaje do dyspozycji Organizatora.
Odpowiedzialność́
Organizator nie ponosi odpowiedzialności za usługi świadczone przez podmioty 
świadczące usługi telekomunikacyjne w tym zapewniające dostęp do sieci Internet. Organizator nie jest odpowiedzialny za brak możliwości wzięcia udziału w Konkursie wskutek problemów technicznych z przesyłaniem danych ani nie gwarantuje że strony sieci internetowej będą wolne od zakłóceń́ lub błędów. Organizator nie bierze odpowiedzialności za jakakolwiek utratę̨ danych lub uszkodzenia podczas lub po 
transmisji. 
Postanowienia końcowe
W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się̨ powszechnie 
obowiązujące przepisy prawa. Treść́ niniejszego Regulaminu znajduje się̨ na stronie konkursowej Regulamin wchodzi w życie z dniem 27 kwietnia 2012. 










Komentarze

  1. Witaj, mój przepis na przepyszną sałatkę makaronową z wędzonym kurczakiem, chrupiącymi brokułami, ostrym jalapenos i marynowaną słodką papryką(załączam też link do zdjęcia).
    Składniki:

    1 wędzona pierś z kurczaka
    2 kawałki marynowanej papryki
    2 łyżki jalapenos
    100 g różyczek brokuła
    garść szczypiorku
    3 łyżki majonezu (można dodać 2 łyżki majonezu i 1 łyżkę jogurtu naturalnego)
    3 garści makaronu ryżowego (suchego)
    sól i pieprz do smaku

    Pierś z kurczaka pokroić w nieduże kawałki. Paprykę i jalapenos pokroić. Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Brokuły, wraz z łodyżkami włożyć do garnka z wodą, zagotować i gotować przez 5 minut. Odcedzić i pokroić na nieduże kawałki (ja skrawam też część łodyg). Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Dodać majonez i szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, żeby smaki się przegryzły.

    Zdjęcie:
    http://i1219.photobucket.com/albums/dd421/Marta_Gruszczynska/DSC_0011NEF-2.jpg

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny konkurs, lece wysłać mejla:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzieki za maile ze zdjeciami:) no i za przepisy! PYSZNIE sie robi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Włoska Uczta, czyli Sałatka makaronowa z łososiem

    200g makaronu kokardki
    200g łososia
    papryka czerwona
    ogórek zielony
    ok 10 sztuk oliwek
    szczypiorek
    sól, pieprz

    Sos:
    2 łyżki oliwy
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Przełożyć do miseczki i skropić oliwą.
    Łososia pokroić w cieniutkie plasterki.
    Oliwki pokroić wzdłuż na 4 części.
    Paprykę i ogorka umyć i pokroić w kosteczkę.
    Wszystko zmieszać razem, polać oliwą z sokiem cytryny, posypać zieleninką.
    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To i ja spieszę maila wysłać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja polecam makaron na słodko z owocami i sosem miodowo cynamonowym:

    makaron drobny (np. kolanka, muszelki)
    owoce - jabłka, banany, kiwi, brzoskwinie (co kto ma pod ręką)
    bakalie - rodzynki, figi suszone, daktyle, morele, śliwki
    orzechy i ziarna - pestki słonecznika, posiekane orzechy włoskie lub laskowe,
    Wszystko wymieszać w odpowiednich dla siebie proporcjach.

    SOS
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    sok z cytryny (ja dałam mniej więcej z ćwiartki cytryny)
    pół łyżeczki cynamonu
    rozpuścić masło na ogniu, wymieszać z miodem, cynamonem i sokiem z cytryny. Polać makaron.

    Och, i zajadać ze smakiem!
    Zdjęcie wysyłam mailem,pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. To i ja wtrącę coś od siebie :-)

    Cynamonowe rurki z serem- szybko, smacznie i na słodko ;)

    50 dag makaronu rurki
    30 dag białego sera
    Łyżka cukru pudru
    Łyżka posiekanych migdałów
    Łyżka rodzynek
    2 łyżki śmietany 18%
    Płaska łyżeczka cukru wan.
    Płaska łyżeczka cynamonu

    Ugotować makaron. Biały ser wymieszać z bakaliami, cukrem, cynamonem.
    Na talerzu ułożyć porcję makaronu, położyć na niego kilka łyżek twarogu i polać śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.



    Świderki z Pesto tuńczykowym

    2 łyżki kaparów
    20dag czarnych oliwek bez pestek
    15dag tuńczyka w oleju
    12 filetów anchois
    2 łyżki oliwy
    Czerwona papryka
    Łyżeczka soku z cytryny
    Sól
    Pieprz
    50dag makaronu typu świderki

    Kapary, oliwki, tuńczyka i anchois zmiksować np. Benderem. Wlać oliwę.
    Przełożyć masę do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    Makaron ugotować al dente, przecedzić i wymieszać z sosem.




    Spaghetti z miodem i bazylią

    Pęczek bazylii
    3 ząbki czosnku
    Papryczka chili
    ½ filiżanki orzeszków piniowych
    4 łyżki startego parmezanu
    Sok z cytryny
    125ml oliwy
    6 łyżeczek miodu
    350ml śmietanki słodkiej
    150 ml bulionu drobiowego
    Pieprz
    50dag makaronu spaghetti

    Bazylię posiekać, wymieszać z posiekanymi ząbkami czosnku, papryczką chili i orzeszkami. Dodać parmezan (3 łyżki). Sok z cytryny, oliwę i miód. Przelać do garnka, dodać śmietankę i bulion. Zagotować sos, następnie zmniejszyć ogień i gotować z 15 min. Doprawić pieprzem.
    Wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać resztą parmezanu.


    dzismamochotena@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja proponuję:
    Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami
    200g makaronu tagliatelle
    pół piersi z kurczaka
    1 mały brokuł
    1 mała czerwona papryka
    3 średniej wielkości pieczarki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    50g startego żółtego sera
    2 łyżki oliwy
    sól
    biały pieprz

    Obrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą warzywa.
    Podzielony na różyczki brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Ja robię to w kuchence mikrofalowej – 9 minut/750W.
    Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
    Rozgrzać na patelni oliwę. Usmażyć mięso z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż stanie się szklista. Wrzucić pieczarki, a na koniec paprykę. Chwilę poddusić.
    Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać roztrzepane jajko i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekać 30 minut w temp. 200°C.

    lub

    Spaghetti zapiekane z cukinią
    250g makaronu spaghetti
    180g gotowanej szynki
    75g żółtego sera
    1 mała cukinia o wadze ok.300g
    1 mała czerwona papryka
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 jajko
    sól, pieprz

    Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię zetrzeć na tarce na długie wąskie paski. Posolić i odstawić na 15 minut aby puściła sok. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę.

    W dużej misce wymieszać ugotowany makaron, odciśniętą cukinię i pokrojoną paprykę z szynką. Dodać utarty ser, jajko i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
    Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

    ewentualnie

    Kolorową sałatkę makaronową
    200g makaronu Casarecce
    1 litr rosołu drobiowego
    100g groszku cukrowego
    100g gotowanej szynki
    pół strąka papryczki chili
    1 pęczek rzodkiewek
    1 pęczek natki pietruszki
    150g kukurydzy z puszki
    100ml oliwy
    3 łyżki białego octu winnego
    1 łyżka musztardy
    1 żółtko
    szczypta cukru
    sól, pieprz do smaku

    Makaron ugotować w rosole wg przepisu na opakowaniu. na 3 minuty przed końcem gotowania dodać groszek. Odsączyć i wymieszać z 2 łyżkami oliwy.
    Szynkę pokroić w drobna kostkę. Chili oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę.Rzodkiewki pokroić w plasterki i posiekać natkę pietruszki. Wszystkie warzywa dodać do makaronu i wymieszać.
    Wymieszać pozostałą oliwę z octem, musztardą i przyprawami. Wmieszać żółtko. Polać składniki sałatki i pozostawić do zmacerowania na 30 minut pod przykryciem.

    Kto się boi surowego żółtka w sosie, może dodać ugotowane na twardo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli ma być wiosennie, zaproponuję spighe z groszkiem w sosie koperkowym

    SPIGHE Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

    Składniki :
    350 g makaronu spighe lub innego ulubionego
    250 g mrożonego zielonego groszku
    8 plastrów wędzonego boczku
    łyżeczka masła
    1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    300 ml śmietany 18%
    pół szklanki tartego parmezanu
    3-4 łyżki drobno posiekanego koperku
    skórka otarta z połowy cytryny
    sól i pieprz do smaku
    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Groszek gotujemy przez 2-3 minuty w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Smażymy, aż stanie się chrupiący. W razie potrzeby dokładamy odrobinę masła. Wrzucamy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy groszek, skórkę z cytryny i śmietanę. Chwilkę podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy makaron, koperek i parmezan, dokładnie mieszamy i podgrzewamy około 2 minuty, aż ser się rozpuści.
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/04/spighe-z-zielonym-groszkiem-w-sosie.html

    i lekką sałatkę na włoską nutę

    LEKKA SAŁATKA Z MAKARONEM :)

    Składniki :


    125 g makaronu
    250 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych
    2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
    pół szklanki oliwek
    2 łyżki kaparów, odsączonych
    250 g sera mozzarella lub feta
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki posiekanej bazylii
    dressing- 5 łyżek oliwy, 3 łyżki octu z czerwonego wina, ząbek czosnku drobno posiekany, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz
    Makaron gotujemy z dodatkiem soli al dente. Przelewamy zimną wodą i studzimy. Ser kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół (zwykłe pomidory kroimy pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę). Do makaronu dodajemy pomidorki, ser, posiekaną dymkę, zioła i oliwki. Przygotowujemy sos- dokładnie łączymy oliwę z octem, dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/letnia-saatka-z-makaronem-gp-woch.html

    pozdrawiam

    Malwinna (m.lollypops@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  10. To może coś na kolację?
    Np zupa mleczna z kuleczkami serowymi i makaronem? :)

    garść drobnego makaronu
    1.5 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    100g sera białego
    jajko
    2 łyżki mąki
    łyżka cukru

    Makaron gotujemy.
    z sera, mąki, cukru, jajka formujemy kuleczki.
    Wrzucamy je na wrzące mleko wymieszane z wodą, gotujemy ok 5 minut.
    Dodajemy makaron.
    Można dosłodzić do smaku :)

    dzismamochotena@onet.eu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa