TRYB JASNY/CIEMNY

Najprostsze pitxos



Najprostsze pitxos

Nie ma mazurka, nie ma pasztetów ale za to jest pitxos. Pitxos to przekąską baskijska, jest ich milion rodzajów. Podawane na bagietce, tostach, torillajach, jako koreczki….
Tutaj klasyczna baskijska sałatka na toście pszennym.

Składniki:

·      4 jajka ugotowane na twardo,
·  paczka paluszków krabowych w zalewie (to ważne, żeby używać takich dobrej jakości a nie tych mrożonych),
·      5 dużych plastrów szynki konserwowej,
·      majonez,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:

Jajka pokroić w drobną kostkę, paluszki krabowe również. Szynkę pokroić na kwadraciki. Wszystko starannie wymieszać, dodać majonez i przyprawić. 

Sałatkę można dowolnie modyfikować – dodać zielone oliwki, małe krewetki, jamon. Wszystko zależy od tego co mamy w lodówce.

żeby było świątecznie to jeszcze fotka ślicznych tulipanów, które dostałam wczoraj


Komentarze

  1. Dziękuję za życzenia, Życzę Ci dużo radości w te święta i obiecuję że po świętach nadrobię zaległości kulinarne,serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa