Pyszny szpinak i makaron
Pyszny szpinak i makaron
Uwielbiam szpinak! Jest tylko jedno „ale” to musi być dobry szpinak. Dobry czyli jaki? Albo świeży albo mrożony ale taki w liściach. No ale po kolei. Święta nie Święta trzeba mieć siłę by biegać!
Wczoraj z Panią Ewą Podolską w audycji w TOK FM zdążyłam tylko troszeczkę opowiedzieć o tym dlaczego jedzenie jest tak ważne dla biegacza…. Ci którzy biegają doskonale wiedzą o czym pisze, ci, którzy dopiero zaczynają biegać bardzo szybko zrozumieją o co chodzi. Wystarczy zjeść pyszny obiad tyle, że inaczej zbilansowany i nici z dobrego treningu na dzień następny.
Dziś prosty przepis na makaron ze szpinakiem przepis autorstwa T.
Składniki (dla dwóch osób):
· Makaron farfalle 250g,
· Parmezan,
· Szpinak w liściach 200g,
· Płynna śmietana 12% jakieś 100ml,
· Ser pleśniowy błękitny 100g,
· 200g filetu z piersi kurczaka,
· oliwa do smażenia,
· Sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Wstawić wodę do gotowania makaronu, osolić. Filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprzu. Smażyć na patelni na oliwie aż kurczak będzie biały. W garnku rozmrozić szpinak, dodać śmietanę, ser pleśniowy, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko starannie. W tym samym czasie gotować makaron. Dodać kurczaka do garnka ze szpinakiem. Następnie po odcedzeniu makaronu wymieszać go w garnku z sosem szpinakowym. Podawać z tartym parmezanem.
Smacznego biegowego!
Ps. Święta nie usprawiedliwiają – trzeba biegać!
Wczorajsza audycja super :) przepisy wyglądają zachęcająco i niebawem wypróbuję.
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za życzenia i odwiedziny na blogu, również życzę Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
uwielbiam makaron ze szpinakiem choć ja sera i mięsa raczej nie dodaję (już prędzej ser), kurczak mi z makaronem nie podchodzi, ale to kwestia przyzwyczajenia.
OdpowiedzUsuńMonika
świetne połączenie składników.
OdpowiedzUsuńi mam tak samo - wybredna jestem co do szpinaku. jak już jednak tafię na dobry, jem bez opamiętania ;)
To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń