Grillowane, marynowany kurczak ze wstążkami z cukinii – super weekendowy obiad
Grillowane, marynowany kurczak ze wstążkami z cukinii – super
weekendowy obiad
Raymond Blanc jest autorem książki „Łatwa kuchnia francuska” tytuł może
zmylić! Grillowane piersi z kurczaka z cukinią z pewnością nie należą do
łatwych do przygotowania dań, za to smak! Ehhh jak w naprawdę dobrej
restauracji! To nie jest danie dla tych co się śpieszą, samo marynowanie
kurczaka i cukinii to aż 6 godzin, jednak warto zaplanować sobie w weekend
takie gotowanie by to przyrządzić. Przygotowania można podzielić na kilka
etapów, tak naprawdę to gotujemy trzy rzeczy – piersi z kurczaka, cukinię i
pomidory.
Mimo dużego kuchennego zamieszania, danie to zaliczam do training food, bo oprócz rewelacyjnego smaku jest też niezłą dawką dobrej energii! Naprawdę działa! Dziś biegaliśmy i jeździliśmy na rowerze więc można uznać przepis za wypróbowany!
Składniki (dla 4 osób):
Grillowane piersi z kurczaka:
·
4 piersi z kurczaka, koniecznie
zagrodowego bo lepiej smakuje,
·
6 łyżek oliwy,
·
sok z ½ cytryny,
·
2 ząbki czosnku – zgniecione,
·
½ łyżeczki posiekanego świeżego
tymianku,
·
½ łyżeczki posiekanego świeżego
rozmarynu,
·
sól morska i świeżo mielony
pieprz.
Marynowana cukinia:
·
2 cukinie pokrojone wzdłuż w
cieniutkie plasterki (takie o grubości 3mm – można do tego użyć obieraka),
·
½ ząbka czosnku zmiażdżonego,
·
liście świeżej bazylii,
·
4 łyżki oliwy,
·
sól morska i świeżo mielony
pieprz.
Sos pomidorowy:
·
4 pomidory,
·
1 szalotka,
·
8 łyżek oliwy,
·
4 łyżki wody,
·
1 łyżeczka czerwonego octu
winnego,
·
szczypta cukru i soli.
Przygotowanie:
Marynowanie - piersi z kurczaka
przekroić poziomo, zawinąć w worek i zgnieść – można do tego użyć drewnianej
deski do krojenia. Przygotować marynatę – wymieszać sok z cytryny, oliwę,
czosnek, rozmaryn, tymianek, 4 szczypty pieprzu. Piersi z kurczaka ułożyć w płytkim
naczyniu, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 6 godzin.
Pokroić cukinię w cieniutkie paseczki, wymieszać z czosnkiem, bazylią,
oliwą, solą i pieprzem. Przykryć i tak samo jak kurczaka marynować 6 godzin.
Sos pomidorowy przygotować w blederze. Wymieszać pomidory obrane ze
skórki bez twardych, zielonych części, dodać szalotkę, oliwę, wodę wszystko
zmiksować.
Po 6 godzinach, grillować kurczaka na teflonowej patelni po 2 minuty z
każdej strony.
Cukinię wraz z marynatą przełożyć do garnka, gotować pod przykryciem
przez około 2 minuty, tak by cukinia zmiękła. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze,
ułożyć na tym kurczaka a na samą górę położyć sos pomidorowy. Można podawać
jako przystawkę albo z frytkami jako danie główne.
Smacznego biegowego!
Komentarze
Prześlij komentarz