29 kwietnia 2012

Grillowane, marynowany kurczak ze wstążkami z cukinii – super weekendowy obiad




Grillowane, marynowany kurczak ze wstążkami z cukinii – super weekendowy obiad

Raymond Blanc jest autorem książki „Łatwa kuchnia francuska” tytuł może zmylić! Grillowane piersi z kurczaka z cukinią z pewnością nie należą do łatwych do przygotowania dań, za to smak! Ehhh jak w naprawdę dobrej restauracji! To nie jest danie dla tych co się śpieszą, samo marynowanie kurczaka i cukinii to aż 6 godzin, jednak warto zaplanować sobie w weekend takie gotowanie by to przyrządzić. Przygotowania można podzielić na kilka etapów, tak naprawdę to gotujemy trzy rzeczy – piersi z kurczaka, cukinię i pomidory. 



Mimo dużego kuchennego zamieszania, danie to zaliczam do training food, bo oprócz rewelacyjnego smaku jest też niezłą dawką dobrej energii! Naprawdę działa! Dziś biegaliśmy i jeździliśmy na rowerze więc można uznać przepis za wypróbowany!

Składniki (dla 4 osób):

Grillowane piersi z kurczaka:
·      4 piersi z kurczaka, koniecznie zagrodowego bo lepiej smakuje,
·      6 łyżek oliwy,
·      sok z ½ cytryny,
·      2 ząbki czosnku – zgniecione,
·      ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
·      ½ łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu,
·      sól morska i świeżo mielony pieprz.

Marynowana cukinia:
·      2 cukinie pokrojone wzdłuż w cieniutkie plasterki (takie o grubości 3mm – można do tego użyć obieraka),
·      ½ ząbka czosnku zmiażdżonego,
·      liście świeżej bazylii,
·      4 łyżki oliwy,
·      sól morska i świeżo mielony pieprz.

Sos pomidorowy:
·      4 pomidory,
·      1 szalotka,
·      8 łyżek oliwy,
·      4 łyżki wody,
·      1 łyżeczka czerwonego octu winnego,
·      szczypta cukru i soli.

Przygotowanie:

Marynowanie -  piersi z kurczaka przekroić poziomo, zawinąć w worek i zgnieść – można do tego użyć drewnianej deski do krojenia. Przygotować marynatę – wymieszać sok z cytryny, oliwę, czosnek, rozmaryn, tymianek, 4 szczypty pieprzu. Piersi z kurczaka ułożyć w płytkim naczyniu, zalać marynatą i wstawić do lodówki na 6 godzin.

Pokroić cukinię w cieniutkie paseczki, wymieszać z czosnkiem, bazylią, oliwą, solą i pieprzem. Przykryć i tak samo jak kurczaka marynować 6 godzin.

Sos pomidorowy przygotować w blederze. Wymieszać pomidory obrane ze skórki bez twardych, zielonych części, dodać szalotkę, oliwę, wodę wszystko zmiksować.

Po 6 godzinach, grillować kurczaka na teflonowej patelni po 2 minuty z każdej strony.



Cukinię wraz z marynatą przełożyć do garnka, gotować pod przykryciem przez około 2 minuty, tak by cukinia zmiękła. Wyjąć łyżką cedzakową na talerze, ułożyć na tym kurczaka a na samą górę położyć sos pomidorowy. Można podawać jako przystawkę albo z frytkami jako danie główne.

Smacznego biegowego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa