Kurczak z owocami nerkowca czyli chińszczyzna dla biegacza
Kurczak z owocami nerkowca czyli chińszczyzna dla biegacza
Uwielbiam jeść pałeczkami. Kiedyś pałeczki spowalniały moje jedzenie – w myśl jedz powoli mniej zjesz….teraz jest inaczej jem tak samo szybko jak sztućcami.
Przepis Ken’a Hom z Kuchni Chińskiej, super pyszny kurczak jednak to za mało by mieć siłę na bieganie dlatego polecam do miseczki z kurczakiem miseczkę z ryżem gotowanym w mleku kokosowym – efekt chińszczyzna dla biegacza!
Składniki:
· 500g filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
· 1 białko,
· 1 łyżeczka soli,
· 1 łyżeczka oleju sezamowego,
· 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
· 300ml oleju z orzeszków ziemnych,
· 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (dodawane w innym momencie gotowania niż wcześniejsza porcja oleju),
· 50g orzechów nerkowca,
· 1 łyżka wytrawnego sherry,
· 1 łyżka jasnego sosu sojowego (light),
· 1 łyżka dymki pociętej na paseczki (zielona część).
Przygotowanie:
Do miski władamy filet kurczaka pokrojony na kawałki, dodajemy białko, sól, olej sezamowy, mąkę kukurydzianą – starannie mieszamy i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Rozgrzewamy wok albo dużą patelnię, wlewamy tłuszcz czyli olej z orzeszków ziemnych. Gdy olej dymi zdejmujemy z ognia patelnie i szybko wrzucamy kurczaka. Energicznie mieszamy by kurczak nie przywarł do dna. Po około 2 minutach mięso będzie białe, odcedzamy je na sitku.
Wycieramy wok lub patelnię i znów rozgrzewamy. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych(2 łyżki) wrzucamy nerkowce i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy sherry, wkładamy z powrotem kurczaka, mieszamy starannie i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Nakładamy do miseczek i posypujemy dymką.
Do tego ryż gotowany w mleku kokosowym i mamy chińszczyznę dla biegacza!
Smacznego biegowego!
Mniami ! Uwielbiam kuchnię chińską. Przepis na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPaleczki nie sa takie straszne, trzeba sie tylko do nich przyzwyczaic :)
OdpowiedzUsuńo, wyśmienite danie! bardzo lubię połączenie kurczaka i orzechów nerkowca - swoją drogą moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Chętnie przyrządzę :)
OdpowiedzUsuń