TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z owocami nerkowca czyli chińszczyzna dla biegacza




Kurczak z owocami nerkowca czyli  chińszczyzna dla biegacza

Uwielbiam jeść pałeczkami. Kiedyś pałeczki spowalniały moje jedzenie – w myśl jedz powoli mniej zjesz….teraz jest inaczej jem tak samo szybko jak sztućcami.

Przepis Ken’a Hom z Kuchni Chińskiej, super pyszny kurczak jednak to za mało by mieć siłę na bieganie dlatego polecam do miseczki z kurczakiem miseczkę z ryżem gotowanym w mleku kokosowym – efekt chińszczyzna dla biegacza!

Składniki:

·      500g filetów z piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego),
·      1 białko,
·      1 łyżeczka soli,
·      1 łyżeczka oleju sezamowego,
·      2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
·      300ml oleju z orzeszków ziemnych,
·      2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (dodawane w innym momencie gotowania niż wcześniejsza porcja oleju),
·      50g orzechów nerkowca,
·      1 łyżka wytrawnego sherry,
·      1 łyżka jasnego sosu sojowego (light),
·      1 łyżka dymki pociętej na paseczki (zielona część).

Przygotowanie:

Do miski władamy filet kurczaka pokrojony na kawałki, dodajemy białko, sól, olej sezamowy, mąkę kukurydzianą – starannie mieszamy i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Rozgrzewamy wok albo dużą patelnię, wlewamy tłuszcz czyli olej z orzeszków ziemnych. Gdy olej dymi zdejmujemy z ognia patelnie i szybko wrzucamy kurczaka. Energicznie mieszamy by kurczak nie przywarł do dna. Po około 2 minutach mięso będzie białe, odcedzamy je na sitku. 

Wycieramy wok lub patelnię i znów rozgrzewamy. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych(2 łyżki) wrzucamy nerkowce i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy sherry, wkładamy z powrotem kurczaka, mieszamy starannie i smażymy przez kolejne 2 minuty.

Nakładamy do miseczek i posypujemy dymką.

Do tego ryż gotowany w mleku kokosowym i mamy chińszczyznę dla biegacza!


Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Mniami ! Uwielbiam kuchnię chińską. Przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paleczki nie sa takie straszne, trzeba sie tylko do nich przyzwyczaic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, wyśmienite danie! bardzo lubię połączenie kurczaka i orzechów nerkowca - swoją drogą moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego! Chętnie przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa