TRYB JASNY/CIEMNY

Makaron z mulami w białym winie i maśle




Makaron z mulami w białym winie i maśle

Uwielbiam makarony! Nie ma w tym nic nowego, bo przecież prawie co drugi przepis jest makaronowy. Tym razem autorstwa T. Genialnie prosty i pyszny! Może nie najszybszy bo trzeba trochę czasu by odparować wino ale za to jaki efekt! T. gdzieś wyczytał, że dobry kucharz do wszystkiego dodaje masła. Trzymając się tego zdania i efekty są super. Mule wyszły wyjątkowo dobrze. Co ciekawe nie trzeba zbyt dużo masła – tak troszeczkę a smak dania zupełnie inny.

Składniki (dla 2 osób):

·      250g muli (mrożonych),
·      250g świeżego makaronu,
·      1 i ½ pęczka pietruszki,
·      3 ząbki czosnku,
·      2 łyżki masła
·      ½l białego wytrawnego wina,
·      60g parmezanu,
·      sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:

Mule opłukać na sitku, by pozbyć się glazury. Czosnek pokroić na plasterki, roztopić masło w rondelku, dolać trochę oliwy, usmażyć czosnek. Dodać mule i wino. 

Posiekać pietruszkę i dorzucić do rondelka. Odparować wino.



W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron. Ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Utrzeć parmezan. 

Przełożyć makaron do garnka, dodać mule i parmezan. Starannie wymieszać. Podawać od razu.

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Ja tez uwielbiam makarony, a juz takie z dodatkiem owocow morza zwlaszcza. Ubolewam nad tym, ze Mezczyzna nie podziela mojej milosci do muli i kalmarow...

    OdpowiedzUsuń
  2. Będąc w USA jadłam makaron z mulami, to była pycha, mało powiedziane. Jestem więc jak najbardziej na TAK :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa