Makaron z mulami w białym winie i maśle
Makaron z mulami w białym winie i maśle
Uwielbiam makarony! Nie ma w tym nic nowego, bo przecież prawie co
drugi przepis jest makaronowy. Tym razem autorstwa T. Genialnie prosty i
pyszny! Może nie najszybszy bo trzeba trochę czasu by odparować wino ale za to
jaki efekt! T. gdzieś wyczytał, że dobry kucharz do wszystkiego dodaje masła.
Trzymając się tego zdania i efekty są super. Mule wyszły wyjątkowo dobrze. Co
ciekawe nie trzeba zbyt dużo masła – tak troszeczkę a smak dania zupełnie inny.
Składniki (dla 2 osób):
·
250g muli (mrożonych),
·
250g świeżego makaronu,
·
1 i ½ pęczka pietruszki,
·
3 ząbki czosnku,
·
2 łyżki masła
·
½l białego wytrawnego wina,
·
60g parmezanu,
·
sól, pieprz i oliwa.
Przygotowanie:
Mule opłukać na sitku, by pozbyć się glazury. Czosnek pokroić na
plasterki, roztopić masło w rondelku, dolać trochę oliwy, usmażyć czosnek.
Dodać mule i wino.
Posiekać pietruszkę i dorzucić do rondelka. Odparować wino.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić makaron. Ugotować według
przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Utrzeć parmezan.
Przełożyć makaron do garnka,
dodać mule i parmezan. Starannie wymieszać. Podawać od razu.
Smacznego biegowego!
Ja tez uwielbiam makarony, a juz takie z dodatkiem owocow morza zwlaszcza. Ubolewam nad tym, ze Mezczyzna nie podziela mojej milosci do muli i kalmarow...
OdpowiedzUsuńBędąc w USA jadłam makaron z mulami, to była pycha, mało powiedziane. Jestem więc jak najbardziej na TAK :)
OdpowiedzUsuń