Chili con carne ze śmietaną i nachos
Na zdjęciu składników brakuje wina i przypraw, reszta to trzy posiłki: obiad, kolacja i śniadanie - da się! fot. D.Szymborska |
Tym razem coś co można jeść na śniadanie po treningu, na obiad i
kolację. Treningi nie są niezbędne a jedzenie i owszem. A chili con carne ze
śmietaną, serem i nachos jest pyszne, energetyczne, a dzięki kuminowi rozgrzewające
i aromatyczne.
Tak jak z bigosem im dłużej gotujemy, studzimy a potem znów podgrzewamy
tym lepiej. Zdecydowanie slow food, do tego warto zadbać (jak zawsze) o jakość
składników – wydane pieniądze i poświęcony na zakupy czas odwdzięczy się w
końcowym smaku. Wreszcie w moździerzu starannie trzeba zgnieść nasiona kuminu -
nie dość, że w kuchni będzie pięknie pachnieć to jeszcze całe danie będzie
pełne tego ciepłego smaku!
Przygotowanie składników do gotowania zajmuje 20-30 minut. Gotowanie
minimum 3 godziny, zapiekanie przed podaniem – kilka minut. Zjadanie –
migiem!!!!
Przepis zobaczyłam w lutowym Good Food Polska, ale zmodyfikowałam, bo
nie chciałam aż tak ostrego, to po pierwsze, po drugie podanie z kuskusem
odpadało (nigdy mi się nie udaje przygotować nawet zjadliwej tej kaszy), a
zapieczenie z serem i nachos super smaczne, dodatek śmietany konieczny,
kolendry też….
Składniki (8 porcji):
Obiad fot. D.Szymborska |
Kolacja fot. D.Szymborska |
Śniadanie - jeszcze dodatkowe jajko wbite w środek dania fot. D.Szymborska |
·
500g mięsa mielonego wieprzowego
(u mnie karkówka, mielona przy mnie w sklepie, tak żeby do końca być pewnym co
trafi do mojego garnka),
·
300g mięsa mielonego wołowego
j.w.,
·
200g włoskiego boczku, pokrojonego
w plastry,
·
2 puszki czerwonej fasoli
(odcedzone i przelane wodą),
·
2 puszki pomidorów,
·
1 puszka kukurydzy,
·
3 łyżeczki ziaren kuminu –
rozgniecione w moździerzu,
·
2 łyżeczki wędzonej papryki,
·
0.5l rosołu wołowego,
·
0.5l wina czerwonego (wytrawnego),
·
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
5 cebul pokrojonych w piórka,
·
3 łodygi selera naciowego,
·
2 cytryny, skrojona skórka,
wyciągnięte pestki i sam miąższ pokrojony w plasterki,
·
sól i pieprz,
·
kwaśna śmietana,
·
kolendra,
·
ser i nachos.
Przygotowanie:
Na teflonowej patelni lekko podsmażyć boczek, przełożyć do dużego
garnka, na tłuszczu, który się wytopił smażyć cebulę i seler naciowy. Przełożyć
do garnka. Na dużej patelni partiami usmażyć mięso mielone, przełożyć do
garnka, doprawić solą i pieprzem. Dodać fasolę, cytrynę, wino, rosół, pomidory.
Wszystkie składniki gotować na małym ogniu przez 3 godziny, z tego przez
pierwszą godzinę bez przykrycia by odparować wino i rosół. Podawać zapiekane z
tartym serem i nachos, dodatkowo warto na stole postawić kwaśną śmietanę i
posypać danie kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz