Łosoś z miso i makaronem ryżowym z grillowaną pakczoj
Pyszny łosoś na ostrym makaronie z łagodną pakczoj fot. D.Szymborska |
Dawno mi tak coś nie smakowało, do tego coś co sama ugotowałam.
Nieskromne? Nie – po prostu obiektywne. Jak jakieś danie wychodzi wyjątkowo
smacznie to się z tego ogromnie cieszę, jak wychodzi zjadliwie to a) nie
publikuję takiego przepisu b) próbuję (albo nie) raz jeszcze.
Pasta miso (brązowa) jest już dawna w supermarkecie, w którym robię
zakupy. Jednak to był pierwszy zakup i pierwsze jej użycie. Już wiem, że jest
GENIALNA do marynowania, co do gotowania zupy to zdania jeszcze nie mam bo nie
ugotowałam…..
Przepis inspirowany tym z lutowego wydania Good Food Polska.
Gotowanie szybkie, pod warunkiem wcześniejszego przygotowania
składników i ugotowania makaronu ryżowego. Do tego potrzebne są 3 patelnie i 3
mocne palniki. Przydadzą się też dodatkowe ręce w kuchni, ale i bez nich da się
przygotować taką pyszną kolację albo obiad.
Składnki (4 porcje):
Pysznie, egzotycznie fot. D.Szymborska |
·
Duży pęczek dymki – używamy tylko
zielonych części, kroimy pod kątem, ładniej wygląda i lepiej smakuje,
·
Imbir - 2 kawałki wielkości
kciuka, obrany i starty na specjalnej tarce, lub posiekany,
·
3 ząbki czosnku, posiekane,
·
½ papryczki chili, pokrojona w
drobne paseczki,
·
4 kawałki łososia (razem około
600g),
·
makaron ryżowy (200g) – ugotowany
wg instrukcji na opakowaniu, skropiony olejem sezamowym, tak żeby się nie
sklejał,
·
sos rybny,
·
olej sezamowy,
·
sos sojowy,
·
pakczoj,
·
olej rzepakowy,
·
oliwa,
·
pęczek siekanej kolendry.
Marynata:
·
3 łyżki pasty miso (ciemnej),
·
5 łyżek sosu sojowego,
·
5 łyżek octu balsamicznego.
Przygotowanie:
Umyć i pokroić w kawałki łososia, zamarynować. Warto użyć rękawiczek.
Odstawić na minimum 8 godzin do lodówki, w połowie czasu marynowania przewrócić
mięso, tak by było pokryte ze wszystkich stron marynatą.
Rozgrzać patelnię grillową, wysmarować ją oliwą. Grillować pakczoj. Na drugiej
patelni rozgrzać olej rzepakowy. Smażyć łososia (wytrzeć kawałki mięsa
ręcznikiem kuchennym), zacząć od strony skóry. Na trzeciej patelni na oleju
podsmażyć imbir z czosnkiem i chili. Po chwili dodać makaron, doprawić sosem
rybnym, sosem sojowym. Wszystko starannie wymieszać. Dodać siekaną dymkę, znów
wymieszać. Dodać siekaną kolendrę i ostatni raz wymieszać.
Danie świetne ale ostre, nie trzeba wpadać w panikę, że łosoś ma
spaloną skórę- nie ma to marynata tak wygląda!
Komentarze
Prześlij komentarz