TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z orzechami nerkowca – chiński przysmak

Przepyszne mięso z orzechami nerkowca i dymką fot. D.Szymborska


Ken Hom czyli mój ulubiony azjatycki kucharz, z okazji niedawno obchodzonego Chińskiego Nowego Roku polecał przepis na kurczaka. To świetne połączenie różnych tekstur – miękki i soczysty kurczak, prażone i chrupiące orzeszki, a do tego cierpka, zielona dymka. A to wszystko ugotowane inaczej, bo mięso kurczaka jest hartowane w gorącym oleju rzepakowym.

Jedna porcja to około 300kcal, w tym 16 tłuszczu, 7g węglowodanów, 33g białka i około 2 g soli. Pysznie, dla mnie idealnie komponuje się z kalorycznym i pysznym ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Co ważne to imponujące smakiem danie można przygotować w mniej niż półgodziny, dłużej gotuje się ryż i to trzeba uwzględnić planując przygotowanie kolacji.

Składniki (dla 3 osób):


Bardzo smaczne, chińskie danie fot. D.Szymborska



·      500g filetu z piersi wybieganego kurczaka,
·      1 białko (z jajka od wybieganej kury, oczywiście),
·      2 łyżeczki mąki kukurydzianej – warto użyć tej z MS albo skrobi kukurydzianej,
·      500ml oleju rzepakowego,
·      100g orzechów nerkowca,
·      2 łyżki sherry,
·      1 łyżka oleju sezamowego,
·      1 łyżeczka soli,
·      2 łyżki sosu sojowego,
·      pęczek dymki – wykorzystujemy tylko zielone części.

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski wymieszać z białkiem, olejem sezamowym, skrobią, solą. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać olej w wysokiej patelni. Odstaw patelnię z „ognia” wrzuć kurczaka, starannie i delikatnie zamieszaj, po około 2 minutach kurczak powinien stać się biały. Odcedź mięso. Na drugiej patelni usmaż orzechy (2 łyżki oleju), wlej sherry, sos sojowy i przełóż zahartowanego kurczaka. Smaż kilka minut starannie mieszając składniki. Nałóż na talerze i posyp pokrojoną dymką. Podawaj z ryżem.


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa