Kurczak z orzechami nerkowca – chiński przysmak
Przepyszne mięso z orzechami nerkowca i dymką fot. D.Szymborska |
Ken Hom czyli mój ulubiony azjatycki kucharz, z okazji niedawno
obchodzonego Chińskiego Nowego Roku polecał przepis na kurczaka. To świetne
połączenie różnych tekstur – miękki i soczysty kurczak, prażone i chrupiące
orzeszki, a do tego cierpka, zielona dymka. A to wszystko ugotowane inaczej, bo
mięso kurczaka jest hartowane w gorącym oleju rzepakowym.
Jedna porcja to około 300kcal, w tym 16 tłuszczu, 7g węglowodanów, 33g
białka i około 2 g soli. Pysznie, dla mnie idealnie komponuje się z kalorycznym
i pysznym ryżem gotowanym w mleku kokosowym. Co ważne to imponujące smakiem
danie można przygotować w mniej niż półgodziny, dłużej gotuje się ryż i to
trzeba uwzględnić planując przygotowanie kolacji.
Składniki (dla 3 osób):
Bardzo smaczne, chińskie danie fot. D.Szymborska |
·
500g filetu z piersi wybieganego
kurczaka,
·
1 białko (z jajka od wybieganej
kury, oczywiście),
·
2 łyżeczki mąki kukurydzianej –
warto użyć tej z MS albo skrobi kukurydzianej,
·
500ml oleju rzepakowego,
·
100g orzechów nerkowca,
·
2 łyżki sherry,
·
1 łyżka oleju sezamowego,
·
1 łyżeczka soli,
·
2 łyżki sosu sojowego,
·
pęczek dymki – wykorzystujemy tylko
zielone części.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć do miski wymieszać z białkiem,
olejem sezamowym, skrobią, solą. Wstawić do lodówki na 20 minut. Rozgrzać olej
w wysokiej patelni. Odstaw patelnię z „ognia” wrzuć kurczaka, starannie i
delikatnie zamieszaj, po około 2 minutach kurczak powinien stać się biały.
Odcedź mięso. Na drugiej patelni usmaż orzechy (2 łyżki oleju), wlej sherry,
sos sojowy i przełóż zahartowanego kurczaka. Smaż kilka minut starannie
mieszając składniki. Nałóż na talerze i posyp pokrojoną dymką. Podawaj z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz