Wołowina w winie węgierskim
Coś dla wzrokowców, brakuje tylko odrobiny mąki do obtoczenia mięsa fot. D.Szymborska |
Jeżeli komuś nie przeszkadza jedzenie tego samego dwa dni podrząd to,
to jest danie dla niego! Pewno, że można przygotować je na przyjście gości
i wtedy zjeść „na raz”.
Z długo gotowanymi daniami to jest tak, że nie opłaca się
przygotowywać małych porcji, w kuchni spędzimy tyle samo czasu, piekarnik
będzie zużywał tyle samo prądu.... A tak gotując całą brytfankę będziemy mieli
jedzenie na dłużej. Można zmieniać dodatki…
Nie ukrywajmy konieczność
podgrzania zamiast gotowania, wieczorem po treningu jest nieoceniona!
Przepis jest wariacją na temat wołowiny gotowanej w winie, ot okazało
się TITI jest winem, którego nie chcę pić z kieliszka, a przecież jak to się
mówi „nie pójdzie na zmarnowanie”, dlatego trzeba było dokupić całą resztę…..
Gotowanie zajmuje około 45 minut potem jeszcze minimum 2 godziny w
piekarniku. Za to dnia następnego – szybkie podgrzanie i już obiad jest na
stole!
Ja podaję wołowinę z kaszą gryczaną, którą wcześniej gotuję, a potem
podsmażam, w opcji bardziej kalorycznej na odrobinie masła….
Składniki:
Olbrzymia porcja pysznego mięsa fot. D.Szymborska |
·
1 ½ kg wołowiny (nie trzeba się
martwić tym, że jest tłusta!), pokrojonej w grubą kostkę,
·
200g boczku wędzonego parzonego,
pokrojonego w kostkę,
·
1 por,
·
2 marchewki,
· 10 małych cebulek,
·
250g pieczarek,
·
1l rosołu wołowego,
·
400 - 500ml wina czerwonego, koniecznie
wytrawnego,
·
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
·
świeże zioła – tymianek, rozmaryn
i suszone liście laurowe (zawinięte w gazę),
·
pieprz i sól,
·
smalec do smażenia,
·
mąka do obtoczenia mięsa,
·
1 główka upieczonego czosnku.
Przygotowanie:
Wołowina w winie podana na kaszy gryczanej palonej fot. D.Szymborska |
Rozgrzać odrobinę smalcu w brytfance żeliwnej, podsmażyć na niej
boczek, chwilę później dodać siekany por i marchewkę. W tak zwanym między
czasie na drugiej patelni obsmażyć wołowinę, którą wcześniej obtaczamy w mące.
Mięso trzeba smażyć partiami i dodawać do brytfanki, zalać rosołem, winem,
dodać koncentrat i zawinięte w gazę zioła. Doprawić. Na patelni podsmażyć małe
cebulki, dodać do reszty składników. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Piec
mięso przez minimum 1 godzinę, po czym dodać podsmażone pieczarki, piec kolejną
godzinę, albo więcej, tak by mięso było kruche. Podawać z kaszą lub kluskami.
Komentarze
Prześlij komentarz