Magia słoików – owocowa sałatka z jogurtem
Bo takie warstwowe ułożenie zwykłych składników czyni słoik magicznie pysznym fot. D.Szymborska |
Jakbym to wszystko zapakowała do miseczki to, to by to była papka z
owocami, posypana rodzynkami. Delikatnie mówiąc bez szału.
A tak, w słoiku, po
pierwsze widzę co jem.
Po drugie, dzięki warstwowemu ułożeniu mam radochę z
jedzenia „po kolei” składników mojej sałatki.
Po trzecie, słoik nie jest zbyt
pojemny, więc nie zjem zbyt dużo.
Czwarte jest takie, że słoik zdecydowanie dłużej się myje niż miseczkę,
ale takie małe coś za coś mi nie przeszkadza.
Sałatka owocowa to sprawdzony, wielokrotnie testowany sposób na dobre
śniadanie. Owszem nie jest rozgrzewająca ale za to rozświetlająca ten pełen
śnieżnej zawieruchy piątek.
Składniki (na jeden słoik):
·
Mały dojrzały banan (słowo
dojrzały jest ważne! Nie tylko ze względu na smak ale też na skład i
kaloryczność),
·
Domowy dżem z jagód,
·
Jogurt grecki (tak, tak kalorii to
ma tyle, ale stał w lodówce, a z dwojga złego wolę zjeść smaczne kalorie niż te
same smaczne kalorie wyrzucić do śmieci bo się zepsują….),
·
Dojrzałe mango (innego a) nie da
się pokroić, b) nie ma smaku),
·
Rodzynki (bez siarki).
Przygotowanie:
Włożyć wszystko do słoika. Przyda się długa, taka jak do latte łyżeczka!
Miłego piątku!
ja akurat lubię takie wymieszane ;) ale do zdjęć zdecydowanie Twoja wersja.
OdpowiedzUsuń:) ja lubię słoikową modę, a kubek - słoik - Keep Calm And Do Yoga jest moim ulubionym od czasu promocji książki Pauliny i Eweliny o jodze :)
UsuńSałatki akurat wolę wymieszane, ale puddingi to uwielbiam wcinać ze słoików :D
OdpowiedzUsuńczyli wielbicielek słoików jest więcej :)
Usuńpozdrawiam
Dota
Chętnie bym zjadła taką sałatkę, a i jedzenie ze słoiczków sprawia mi przyjemność :)
OdpowiedzUsuńbo smaczniej, prawda? :)
UsuńMniam. Jeszcze muszę sobie taka łyżeczkę ładna wyszukać na jakiś zakupach
OdpowiedzUsuńa tak łyżeczka długa konieczna do słoika :)
Usuńwiadomo, że słoiki najlepsze! ja sobie najczęściej w słoiku do pracy transportuję chia pudding, ale też np zupę. o jogurcie nie pomyślałam, bo mam kuchnię w pracy, więc na miejscu robię. :)
OdpowiedzUsuńchia pudding to jeszcze ląd a bardziej potrawa nieodkryta w mojej kuchni....przyjdzie na nią pora....kiedyś.....
Usuńoch nie, aż trudno uwierzyć, Doto. serdecznie polecam, nie zawiedziesz się. :)
OdpowiedzUsuń3 łyżki nasion chia zalej szklanką mleka, najlepiej sojowego np waniliowego. Wymieszaj. Po 15 minutach wymieszaj ponownie i wstaw do lodówki na min 10h, ja lubię po ok 20h najbardziej. Dodaj do tego zmiażdżonego banana. Albo mus z mango. Albo garść malin czy truskawek. Uwielbiam...
OK. mleko mam tylko naturalne i muszę poszukać gdzie włożyłam opakowanie chia......ale jak to takie proste to czemu nie.....
Usuńnaturalne tez będzie ok! Ja na zwykłym mleku tylko nie przepadam za chia, bo mi się za ciężkie wydaje. chia przejmują smak płynu, którym je zalewasz, więc easy w sumie.
UsuńSmacznego :)
ps. mam gdzieś przepis na moje przepisowe "danie" z chia, dodaję zmiksowane banany, daktyle i espresso... :) przypomnij się jutro, jak już poczujesz się oczarowana (mam nadzieję, że nie rozczarowana) chia :)