Wielki powrót owsianki
Pyszna, domowa, pożywna owsianka fot. D.Szymborska |
Potrzebowałam przerwy, chciałam zatęsknić. I? Znów radość z jedzenia
porannej owsianki wróciła.
Pewno, że jaglanka dobra, glutenowe kanapki z
domowego chleba żytniego też świetne, albo frankfurterki z domowym twarożkiem.
Zdarzały się też sałatki, jogurty z owocami, często jajka w różnych postaciach
z moich patelenek albo omlety z żelaznej patelni. Śniadanie do podstawa!
Wierzę w to, że jak zacznę dzień taki będzie.
Jak to jest kawa w
pośpiechu to cały dzień będę gdzieś gonić. Jak to jest spokojne, złożone z
wielu przystawek śniadanie – to prawie wakacje się zapowiadają. Wreszcie jak to
jest owsianka to znaczy, że będzie energetycznie i zdrowo!
Dla tych co wciąż nieprzekonani, niepewni jak zrobić, przepis, krok po
kroku. Z racji akcji „chuda wiosna” zrezygnowałam z masła orzechowego,
zagęściłam płatki bananem – też daje radę.
Składniki (jedna porcja):
Uwielbiam owoce i orzechy, wyjadam je zawsze pierwsze, a potem zjadam resztę owsianki fot. D.Szymborska |
·
125ml mleka (może być roślinne,
ale wtedy owsianka smakuje inaczej, ja wolę naturalne, 0.5%),
·
1 banan, pokrojony w plasterki i
rozgnieciony łyżką (zastępuje masło orzechowe, zagęszcza owsiankę),
·
5 łyżek płatków owsianych
(niezmiennie używam tych z M&S, bo mi najbardziej smakują),
·
garść suszonych owoców,
·
garstka orzechów nerkowca,
·
2 łyżki dżemu (wiadomo, że taki
domowy najlepszy, bo wiemy ile cukru ile owoców!).
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, dodać pokrojony banan, wsypać płatki, wszystko
gotować na małym ogniu często mieszając. Dodać owoce, wszystko wymieszać,
Nałożyć do miski/głębokiego talerza. Posypać owocami i orzechami, dodać dżem i
jeść póki gorąca!
Chyba sporo kcal ma taka owsianka
OdpowiedzUsuńniekoniecznie, wszystko zależy od tego: jakiego mleka użyjemy, czym ją zagęścimy, jakich owoców dodamy, czym słodzony jest dżem.....tyle zmiennych....
UsuńJa mam z owsianką swoje wzloty i upadki, czasami nie wyobrażam sobie jak można zacząć dzień od czegoś innego, a następnym razem nawet spojrzeć w stronę owsianki nie chcę ;)
OdpowiedzUsuńtak, tak to trudna owsiankowa miłość jest....
Usuńowsianka na mleku 0,5 to jak na wodzie, Doto :)
OdpowiedzUsuńja mam tak, że nie robię sobie od owsianki przerwy, naprawdę, oczywiście zdradzam ją z jaglanką, ale najczęściej robię owsianko-jaglankę, wtedy też mleko z wodą mieszam, bo nie czuję się rewelacyjnie, jak an mleku 100%, dlatego też często z sojowego korzystam lub wody po prostu.
Właśnie przyniosłam sobie karton mleka, żeby się upewnić: 100ml to 38kcal, w tym 0,5g tłuszczu, 5.0g węglowodanów, 3.3g białka i 0,17g soli - to nie jest woda!
UsuńZa owsianko jaglanką nie przepadam, ale może masz jakiś super przepis to z przyjemnością sprawdzę, ugotuję i zjem oczywiście :)
Pozdrawiam
Dota
no to ja robię tak: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki kaszy jaglanej, zalewam niepełną szklanką mleka + pół szklanki wody, jak się zagotuje, wyłączam, pod przykryciem trzymam 10 minut. Później dodatki, a to już od dnia zależy :) ale najczęściej pół gruszki + 5 migdałów + łyżka rodzynek + łyżka nerkowców + łyżeczka miodu + 1-2 pokrojone daktyle. albo zamiast miodu i daktyli łyżka masła orzechowego :)
Usuńdzięki, kasza jaglana wcześniej prażona?
Usuńnie :)
Usuń