23 lutego 2016

Wielki powrót owsianki

Pyszna, domowa, pożywna owsianka fot. D.Szymborska


Potrzebowałam przerwy, chciałam zatęsknić. I? Znów radość z jedzenia porannej owsianki wróciła. 

Pewno, że jaglanka dobra, glutenowe kanapki z domowego chleba żytniego też świetne, albo frankfurterki z domowym twarożkiem. Zdarzały się też sałatki, jogurty z owocami, często jajka w różnych postaciach z moich patelenek albo omlety z żelaznej patelni. Śniadanie do podstawa!

Wierzę w to, że jak zacznę dzień taki będzie. 

Jak to jest kawa w pośpiechu to cały dzień będę gdzieś gonić.  Jak to jest spokojne, złożone z wielu przystawek śniadanie – to prawie wakacje się zapowiadają. Wreszcie jak to jest owsianka to znaczy, że będzie energetycznie i zdrowo!

Dla tych co wciąż nieprzekonani, niepewni jak zrobić, przepis, krok po kroku. Z racji akcji „chuda wiosna” zrezygnowałam z masła orzechowego, zagęściłam płatki bananem – też daje radę.

Składniki (jedna porcja):


Uwielbiam owoce i orzechy, wyjadam je zawsze pierwsze, a potem zjadam resztę owsianki fot. D.Szymborska


·      125ml mleka (może być roślinne, ale wtedy owsianka smakuje inaczej, ja wolę naturalne, 0.5%),
·      1 banan, pokrojony w plasterki i rozgnieciony łyżką (zastępuje masło orzechowe, zagęszcza owsiankę),
·      5 łyżek płatków owsianych (niezmiennie używam tych z M&S, bo mi najbardziej smakują),
·      garść suszonych owoców,
·      garstka orzechów nerkowca,
·      2 łyżki dżemu (wiadomo, że taki domowy najlepszy, bo wiemy ile cukru ile owoców!).

Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko, dodać pokrojony banan, wsypać płatki, wszystko gotować na małym ogniu często mieszając. Dodać owoce, wszystko wymieszać, Nałożyć do miski/głębokiego talerza. Posypać owocami i orzechami, dodać dżem i jeść póki gorąca!


9 komentarzy:

  1. Chyba sporo kcal ma taka owsianka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niekoniecznie, wszystko zależy od tego: jakiego mleka użyjemy, czym ją zagęścimy, jakich owoców dodamy, czym słodzony jest dżem.....tyle zmiennych....

      Usuń
  2. Ja mam z owsianką swoje wzloty i upadki, czasami nie wyobrażam sobie jak można zacząć dzień od czegoś innego, a następnym razem nawet spojrzeć w stronę owsianki nie chcę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak to trudna owsiankowa miłość jest....

      Usuń
  3. owsianka na mleku 0,5 to jak na wodzie, Doto :)
    ja mam tak, że nie robię sobie od owsianki przerwy, naprawdę, oczywiście zdradzam ją z jaglanką, ale najczęściej robię owsianko-jaglankę, wtedy też mleko z wodą mieszam, bo nie czuję się rewelacyjnie, jak an mleku 100%, dlatego też często z sojowego korzystam lub wody po prostu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przyniosłam sobie karton mleka, żeby się upewnić: 100ml to 38kcal, w tym 0,5g tłuszczu, 5.0g węglowodanów, 3.3g białka i 0,17g soli - to nie jest woda!

      Za owsianko jaglanką nie przepadam, ale może masz jakiś super przepis to z przyjemnością sprawdzę, ugotuję i zjem oczywiście :)

      Pozdrawiam
      Dota

      Usuń
    2. no to ja robię tak: 3 łyżki płatków owsianych, 3 łyżki kaszy jaglanej, zalewam niepełną szklanką mleka + pół szklanki wody, jak się zagotuje, wyłączam, pod przykryciem trzymam 10 minut. Później dodatki, a to już od dnia zależy :) ale najczęściej pół gruszki + 5 migdałów + łyżka rodzynek + łyżka nerkowców + łyżeczka miodu + 1-2 pokrojone daktyle. albo zamiast miodu i daktyli łyżka masła orzechowego :)

      Usuń
    3. dzięki, kasza jaglana wcześniej prażona?

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa