Międzynarodowy Dzień Pizzy – zjedz sałatkę!
Pizza z pieca węglowego, jedzona na wysokości 2000 m n.p.m. - pysznie...fot. D.Szymborska |
Lubię niektóre wymyślone święta, mogłabym na przykład obchodzić dni:
wina białego, czerwonego, różowego. Czytałam o dniach naleśnika, kota,
przyjaciół (to ostatnio wymyślił Facebook). A dziś, żeby było poważniej przypada - Międzynarodowy Dzień Pizzy!
Mam propozycję, dla tych wszystkich, którzy albo nie są we Włoszech (ja
od 3 dni), albo nie mają dostępu (lub czasu by tam dotrzeć) do pizzerni, która wypieka w
opalanym węglem piecu pizzę na cienkim cieście z małą ilością dodatków….. to
może sałatka? To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jedzenie na siłę
czegoś co ma tylko pizzę w nazwie!
Bardzo dawno nie piekliśmy pizzy w domu, wychodzi wyborna, cieniutkie
ciasto, zaledwie kilka dodatków, tyle, że z racji zwykłego piekarnika, braku
kamienia to jest dobra, ale domowa pizza, czyli nie do końca taka, jaka powinna być!
Przerażają mnie dania, nazywane pizzą, których ciasto jest grubości
dwóch palców, dodatków jest tak dużo, że tego czegoś nie da się jeść rękami, do
tego koniecznie dodatkowy sos i jeszcze majonez na górę. Brrrr. To nie jest
pizza!
Zatem na zdrowie prawdziwej pizzy świetna sałata!
Taka, która daje
energię, cieszy i (od razu uprzedzam) ma też sporo kalorii bo tuńczyk, bo oliwa….
Składniki (3 miski sałat dla głodnych ludzi, którzy nie jedzą dziś
pizzy):
Sałata jedzona na 121 m n.p.m. - super smakuje fot. D.Szymborska |
·
Mieszanka liści sałat – wybieram włoską
bo ma delikatniejsze sałaty, a włoska rukola to jest to! pali licho mile
jedzeniowe, jest smaczniejsza, jest domyta, dlatego wolę więcej zapłacić i taką
kupić (200g),
·
2 pomidory malinowe – oj te też
podróżowały, ale za to smakują pomidorem a nie tekturą,
·
puszka tuńczyka w kawałkach w
oleju – jak powyżej, im droższy tym jakość lepsza, im bardziej wypływany tym
smak bardziej aromatyczny,
·
oliwa z chili – nowa, przywieziona
z Dolomitów, można zastąpić zwykłą,
·
anchois – dla mnie dodatek do wszystkiego,
zastępuje sól (u mnie były ostatnie 3 sztuki),
·
sok z cytryny – koniecznie!
·
Kilka oliwek – miałam akurat takie
z pestkami ale za to o świetnym smaku.
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, starać się jeść powoli, choć to trudne zadanie bo
sałata jest przepyszna!
Można ją potraktować jako przystawkę przed prawdziwą pizzą….
Cienkie ciasto ma pizza romana, grube - napoletana (tak, nawet na dwa palce).
OdpowiedzUsuńtyle, że czym innym jest napoletana, która jest TSG - Traditional Speciality Guaranteed, produktem w Europie, a czym innym wersja polska, która tylko się pizzą nazywa :)
UsuńNapisałaś, że sałatka jedzona na 121 m npm - nie brakuje jakiegoś zera ?
OdpowiedzUsuńdokładnie, bo na takiej wysokości nad poziom morza jest położona Warszawa :)
Usuń