TRYB JASNY/CIEMNY

Międzynarodowy Dzień Pizzy – zjedz sałatkę!

Pizza z pieca węglowego, jedzona na wysokości 2000 m n.p.m. - pysznie...fot. D.Szymborska


Lubię niektóre wymyślone święta, mogłabym na przykład obchodzić dni: wina białego, czerwonego, różowego. Czytałam o dniach naleśnika, kota, przyjaciół (to ostatnio wymyślił Facebook). A dziś, żeby było poważniej przypada - Międzynarodowy Dzień Pizzy!

Mam propozycję, dla tych wszystkich, którzy albo nie są we Włoszech (ja od 3 dni), albo nie mają dostępu (lub czasu by tam dotrzeć) do pizzerni, która wypieka w opalanym węglem piecu pizzę na cienkim cieście z małą ilością dodatków….. to może sałatka? To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż jedzenie na siłę czegoś co ma tylko pizzę w nazwie!

Bardzo dawno nie piekliśmy pizzy w domu, wychodzi wyborna, cieniutkie ciasto, zaledwie kilka dodatków, tyle, że z racji zwykłego piekarnika, braku kamienia to jest dobra, ale domowa pizza, czyli nie do końca taka, jaka powinna być!

Przerażają mnie dania, nazywane pizzą, których ciasto jest grubości dwóch palców, dodatków jest tak dużo, że tego czegoś nie da się jeść rękami, do tego koniecznie dodatkowy sos i jeszcze majonez na górę. Brrrr. To nie jest pizza!

Zatem na zdrowie prawdziwej pizzy świetna sałata! 

Taka, która daje energię, cieszy i (od razu uprzedzam) ma też sporo kalorii bo tuńczyk, bo oliwa….

Składniki (3 miski sałat dla głodnych ludzi, którzy nie jedzą dziś pizzy):


Sałata jedzona na 121 m n.p.m. - super smakuje fot. D.Szymborska


·      Mieszanka liści sałat – wybieram włoską bo ma delikatniejsze sałaty, a włoska rukola to jest to! pali licho mile jedzeniowe, jest smaczniejsza, jest domyta, dlatego wolę więcej zapłacić i taką kupić (200g),
·      2 pomidory malinowe – oj te też podróżowały, ale za to smakują pomidorem a nie tekturą,
·      puszka tuńczyka w kawałkach w oleju – jak powyżej, im droższy tym jakość lepsza, im bardziej wypływany tym smak bardziej aromatyczny,
·      oliwa z chili – nowa, przywieziona z Dolomitów, można zastąpić zwykłą,
·      anchois – dla mnie dodatek do wszystkiego, zastępuje sól (u mnie były ostatnie 3 sztuki),
·      sok z cytryny – koniecznie!
·      Kilka oliwek – miałam akurat takie z pestkami ale za to o świetnym smaku.

Przygotowanie:

Składniki wymieszać, starać się jeść powoli, choć to trudne zadanie bo sałata jest przepyszna!


Można ją potraktować jako przystawkę przed prawdziwą pizzą….

Komentarze

  1. Cienkie ciasto ma pizza romana, grube - napoletana (tak, nawet na dwa palce).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle, że czym innym jest napoletana, która jest TSG - Traditional Speciality Guaranteed, produktem w Europie, a czym innym wersja polska, która tylko się pizzą nazywa :)

      Usuń
  2. Napisałaś, że sałatka jedzona na 121 m npm - nie brakuje jakiegoś zera ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, bo na takiej wysokości nad poziom morza jest położona Warszawa :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa