Jajecznica w bułce z łososiem i serem
Alternatywne podanie jajecznicy, dzięki bułce, łososiowi i odrobinie sera - jedno jajko a tyle radości fot. D.Szymborska |
Jak mamy jeden dzień lutego więcej, to można zjeść coś innego, pożywnego
i dającego siłę, bo wiadomo 29 luty to jeden trening więcej niż w
nieprzestępnym roku!
Miałam jeść mniej jajek……to wymyślam jak się jednym zamiast dwóch,
czasem trzech nacieszyć. Jajecznica z jednego jajka – śmiech na sali, omlet
minimum z dwóch, sadzone to na pomidorach razy dwa oczywiście, na miękko, mam
dwa stojaczki….. jakoś tak dużo tych jajek się zużywa, a jak do jajecznicy
dodam jeszcze jedno żółtko ekstra to smaczniej….
Wersja jajecznica w bułce to sposób na zjedzenie jednego jajka z dużą
ilością dodatków! Bo jest i ser i łosoś i pieczywa nie zabraknie!
Przygotowanie dużo dłuższe niż klasyczna jajecznica, ale warto rozgrzać
piekarnik i poczekać chwilę dłużej!
·
1 bułka pszenna (nie musi być
pierwszej świeżości),
·
1 jajko od wybieganej kury
(biegacze innych nie jedzą!),
·
50g wypływanego łososia (pływacy
innego nie jedzą!),
·
25g sera pokrojonego w kosteczkę –
im bardziej wytrawny tym lepiej,
·
odrobina oliwy do wysmarowania
naczynia w którym będziemy zapiekać bułkę,
·
sól i pieprz i odrobina siekanego
szczypiorku.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. W szklance rozbełtać jajko, dodać
ser, doprawić tak jak doprawiamy jajecznicę (sól i pieprz). Wysmarować naczynie
odrobiną oliwy, odciąć górę bułki, wydrążyć bułkę. Delikatnie wlać masę
jajeczną, ułożyć na górze łososia, włożyć do piekarnika i piec tak długo aż
bułka zacznie się rumienić, będzie to oznaczało że jajecznica jest jeszcze
trochę płynna, a jajka się ścięły. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz