TRYB JASNY/CIEMNY

Romantyczna, tajska kolacja – bardzo łatwa do przygotowania

Od lewes: ryż gotowany z mleku kokosowym, domowe zielone curry, grillowana pakczoj fot. D.Szymborska

Tajskie smaki, dla mnie oznaczają aromat trawy cytrynowej, kolendrę, lekko cierpki smak soku z limonki, gęste mleczko kokosowe…. 

Większość potraw z kuchni tajskiej, które do tej pory ugotowałam wymagają sporo czasu, na szczęście nie oznacza to, że trzeba być bardzo zaangażowanym w gotowanie – ot wystarczy raz na jakiś czas zamieszać w patelni lub garnku.

Żeby przygotować romantyczną, tajską kolację musimy zarezerwować sobie 3 godziny, z tego jakieś 30 minut „aktywnego” gotowania, reszta to czas na to by bakłażan zrobił się miękki, a małe ziemniaczki nie były twarde. Niezbędna też jest duża patelnia, najlepiej teflonowa.

Składniki (6 porcji, bo czemu nie powtórzyć romantycznej kolacji następnego dnia):

Domowy zielony sos curry:


·      2 szalotki,
·      3 trawy cytrynowe,
·      łyżeczka startego imbiru,
·      1 łyżka nasion kolendry (zmiażdżonych w  moździerzu),
·      sok z 2 limonek,
·      łyżka oleju arachidowego,
·      ½ pęczka kolendry.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera – tak przygotowany sos podsmażyć na patelni.

Curry:

·      1kg mięsa z udek kurczaka,
·      2 puszki mleka kokosowego,
·      2 bakłażany, pokrojone w dużą kostkę,
·      1/2kg malutkich ziemniaczków (umytych starannie),
·      3 łyżki sosu rybnego,
·      ½ pęczka kolendry,
·      sok z 2 limonek.

Przygotowanie:

Do podsmażonego sosu curry dodać kurczaka, usmażyć. Potem wlać mleko kokosowe i dodać wszystkie inne składniki. Gotować przez minimum 2.5 godziny, tak by ziemniaki nie były surowe a bakłażan się zupełnie rozpadał.

Pakczoj zgrillować i przełożyć na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru oliwy.


Całość podawać z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa