Bolognese z marchewką, pietruszką i selerem
Bolognese z warzywami i pesto fot. D.Szymborska |
Ile książek kucharskich, ilu kucharzy tyle przepisów na bolognese. Ja
też mam swój! Tym razem warzywno-mięsny sos. Mała, Wielka Księga Makaronów,
strona 8. Sos wyszedł wyśmienicie, może to kwestia przyzwyczajenia ale ja wolę
„swój bolognese”. Smacznego biegowego bo takie węglowodanowe wsparcie przyda
się prze bieganiem weekendowym. A kaloryczność dania przedstawia się
następująco: porcja 730kcal, w tym 41g białka, 28g tłuszczu i 76g węglowodanów.
Składniki:
·
1 cebula,
·
1 ząbek czosnku,
·
75g boczku,
·
1 marchewka,
·
1 łodyga selera naciowego (bez
twardych żyłek),
·
2 łyżki oliwy,
·
400g mięsa mielonego (wieprzowego
i wołowego),
·
100ml czerwonego wina,
·
100ml mleka,
·
1 łyżeczka siekanego oregano,
·
1 puszka pomidorów,
·
1 łyżka cukru,
·
parmezan,
·
spaghetti.
Przygotowanie:
Drobno kroimy cebulę, czosnek, w kostkę boczek i seler, a w plasterki
marchewkę. Na oliwie wytapiamy boczek, potem dodajemy warzywa, mieszamy i
dodajemy mięso mielone. Dolewamy czerwonego wina, czekamy aż płyn się wygotuje.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy mleko, gotujemy aż sos zrobi się aksamitny.
Dodajemy oregano, pomidory i gotujemy przez około 30 minut. W oddzielnym garnku
gotujemy makaron. Odcedzamy. Do garnka przekładamy sos, dodajemy makaron,
posypujemy startym parmezanem i starannie mieszamy. Podajemy z domowym pesto.
Smacznego biegowego!
Bolognese fot. D.Szymborska |
Pyszny widok!
OdpowiedzUsuńLubię i nie liczę kalorii etc....
chyba lepiej nie liczyć:)
UsuńWitam, cóż za wspaniałości widzę :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za życzenia noworoczne, Tobie również życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń, Pozdrawiam!