TRYB JASNY/CIEMNY

Bolognese z marchewką, pietruszką i selerem


Bolognese z warzywami i pesto fot. D.Szymborska

Ile książek kucharskich, ilu kucharzy tyle przepisów na bolognese. Ja też mam swój! Tym razem warzywno-mięsny sos. Mała, Wielka Księga Makaronów, strona 8. Sos wyszedł wyśmienicie, może to kwestia przyzwyczajenia ale ja wolę „swój bolognese”. Smacznego biegowego bo takie węglowodanowe wsparcie przyda się prze bieganiem weekendowym. A kaloryczność dania przedstawia się następująco: porcja 730kcal, w tym 41g białka, 28g tłuszczu i 76g węglowodanów.

Składniki:
·      1 cebula,
·      1 ząbek czosnku,
·      75g boczku,
·      1 marchewka,
·      1 łodyga selera naciowego (bez twardych żyłek),
·      2 łyżki oliwy,
·      400g mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego),
·      100ml czerwonego wina,
·      100ml mleka,
·      1 łyżeczka siekanego oregano,
·      1 puszka pomidorów,
·      1 łyżka cukru,
·      parmezan,
·      spaghetti.

Przygotowanie:
Drobno kroimy cebulę, czosnek, w kostkę boczek i seler, a w plasterki marchewkę. Na oliwie wytapiamy boczek, potem dodajemy warzywa, mieszamy i dodajemy mięso mielone. Dolewamy czerwonego wina, czekamy aż płyn się wygotuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy mleko, gotujemy aż sos zrobi się aksamitny. Dodajemy oregano, pomidory i gotujemy przez około 30 minut. W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Odcedzamy. Do garnka przekładamy sos, dodajemy makaron, posypujemy startym parmezanem i starannie mieszamy. Podajemy z domowym pesto. Smacznego biegowego!

Bolognese fot. D.Szymborska


Komentarze

  1. Pyszny widok!
    Lubię i nie liczę kalorii etc....

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, cóż za wspaniałości widzę :)
    bardzo dziękuję za życzenia noworoczne, Tobie również życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa