Rozstrzygnięcie konkursu MM – Makaronowej Majówki
Rozstrzygnięcie konkursu MM – Makaronowej Majówki
Jak wiecie na blogu bardzo często pojawiają się przepisy makaronowe,
dzieje się tak z prostej przyczyny, uwielbiam makarony i dostarczają one
węglowodanów…
Wybrałam przepisy w których są naturalne składniki, ciężko było gdyż
dostałam masę cudownych przepisów. Dlatego poniżej znajdziecie zdjęcia
nienagrodzonych rewelacyjnych dań z makaronów.
Gratuluje wyróżnionym autorkom. Bardzo proszę o mail z adresem do
wysyłki.
Pozdrawiam i pamiętajcie o sojowym konkursie
Przepis
Gabrieli Szukalskiej
Makaron
ryżowy z brokułami w sosie czosnkowym
Składniki
• makaron ryżowy
• brokuły
• curry
• ser feta
• sos czosnkowy:
• jogurt naturalny
• łyżka majonezu
• łyżka śmietany
• czosnek granulowany
• sól, pieprz
• oregano
• ew. łyżka musztardy
(dla zaostrzenia smaku)
Jest to
prosta i szybka w wykonaniu potrawa o niebagatelnym smaku i aromacie.
Etapy
przygotowania
Makaron:
ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (odpowiednią ilość zalać wrzątkiem
i pozostawić na 3 minuty), odcedzić, dodać curry, wymieszać.
Brokuły
podzielić na różyczki, oczyścić, gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ser feta
(jeśli jest w kostce) pokroić, wymieszać z makaronem i brokułami.
Sos:
wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać i doprawić wg własnego smaku.
Najlepiej (jeśli jest to możliwe) sos przygotować dzień wcześniej lub ok.
godziny przed podaniem.
Wszystkie
składniki ułożyć na talerzu. Smacznego!
Przepis
Klaudii Sroczyńskiej
Makaron z
tuńczykiem i mascarpone
Składniki
makaron
500g
puszka
tuńczyka w oleju
pomidor
1/3
ogórka świeżego
mascarpone
500g
natka
pietruszki
sól,
pieprz, oregano
Przygotowanie
Makaron
ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka
i pomidora pokroić w kostkę. (Tak
wiem, że to połączenie zabija witaminy, ale teraz warzywa i tak prawie ich nie
mają...) Doprawić
przyprawami.
Tuńczyka
odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać
serek mascarpone i ponownie wymieszać. Makaron
zmieszać z masą tuńczykową. Podawać z natką pietruszki.
Przepis Agaty Gregorowicz
Dietetyczny
makaron
Składniki
• 120 g makaronu
pełnoziarnistego
• 140 g piersi z
kurczaka
• 2 łyżki imbirowego
sosu z soją i chili
• 50 g cukinii
• 1/3 czerwonej papryki
• 20 g mrożonego
zielonego groszku
• 1/3 czerwonej cebuli
• 1 jajko
• 50 ml jogurtu 0%
• Pieprz, zioła
prowansalskie
Przygotowanie
Pierś z
kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, wlewamy sos imbirowy i
dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie
tego czasu podsmażamy mięso na patelni z posiekaną cebulką. W między
czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron (aldente). Kiedy
mięso się już zarumieni, dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę paprykę i cienkie
plastry cukinii, wszystko posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i pieprzu i
razem podsmażamy jeszcze parę minut. Na
patelnię wsypujemy ugotowany makaron, mieszamy z kurczakiem i warzywami, a
następnie zalewamy całość jajkiem rozmąconym w jogurcie i wciąż mieszając
czekamy aż się zetnie.
A tu zdjęcia:
A tutaj nienagrodzone ale pyszne przepisy:
Sałatka makaronowa Sałatka makaronowa z łososiem Obento z makaronem też Makaronowe rozmaitości Dużo makaronowych przepisów
Gratulacje dla zwycięzców;)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla Wygranych;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpłakać się chce...ta pisownia...Klaudi?!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wyróżnienie! Jestem szcześliwa:*
OdpowiedzUsuń