TRYB JASNY/CIEMNY

Rozstrzygnięcie konkursu MM – Makaronowej Majówki



Rozstrzygnięcie konkursu MM – Makaronowej Majówki

Jak wiecie na blogu bardzo często pojawiają się przepisy makaronowe, dzieje się tak z prostej przyczyny, uwielbiam makarony i dostarczają one węglowodanów…
Wybrałam przepisy w których są naturalne składniki, ciężko było gdyż dostałam masę cudownych przepisów. Dlatego poniżej znajdziecie zdjęcia nienagrodzonych rewelacyjnych dań z makaronów.

Gratuluje wyróżnionym autorkom. Bardzo proszę o mail z adresem do wysyłki.

Pozdrawiam i pamiętajcie o sojowym konkursie

Przepis Gabrieli Szukalskiej

Makaron ryżowy z brokułami w sosie czosnkowym
Składniki
   makaron ryżowy
   brokuły
   curry
   ser feta
   sos czosnkowy:
   jogurt naturalny
   łyżka majonezu
   łyżka śmietany
   czosnek granulowany
   sól, pieprz
   oregano
   ew. łyżka musztardy (dla zaostrzenia smaku)
Jest to prosta i szybka w wykonaniu potrawa o niebagatelnym smaku i aromacie.
Etapy przygotowania
Makaron: ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu (odpowiednią ilość zalać wrzątkiem i pozostawić na 3 minuty), odcedzić, dodać curry, wymieszać.
Brokuły podzielić na różyczki, oczyścić, gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Ser feta (jeśli jest w kostce) pokroić, wymieszać z makaronem i brokułami.
Sos: wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać i doprawić wg własnego smaku. Najlepiej (jeśli jest to możliwe) sos przygotować dzień wcześniej lub ok. godziny przed podaniem.
Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Smacznego!

Przepis Klaudii Sroczyńskiej

Makaron z tuńczykiem i mascarpone
Składniki
makaron 500g
puszka tuńczyka w oleju
pomidor
1/3 ogórka świeżego
mascarpone 500g
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano
Przygotowanie
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka i pomidora pokroić w kostkę. (Tak wiem, że to połączenie zabija witaminy, ale teraz warzywa i tak prawie ich nie mają...) Doprawić przyprawami.
Tuńczyka odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. Makaron zmieszać z masą tuńczykową. Podawać z natką pietruszki.

Przepis Agaty Gregorowicz

Dietetyczny makaron
Składniki
   120 g makaronu pełnoziarnistego
   140 g piersi z kurczaka
   2 łyżki imbirowego sosu z soją i chili
   50 g cukinii
   1/3 czerwonej papryki
   20 g mrożonego zielonego groszku
   1/3 czerwonej cebuli
   1 jajko
   50 ml jogurtu 0%
   Pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, wlewamy sos imbirowy i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na patelni z posiekaną cebulką. W między czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron (aldente). Kiedy mięso się już zarumieni, dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę paprykę i cienkie plastry cukinii, wszystko posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i pieprzu i razem podsmażamy jeszcze parę minut. Na patelnię wsypujemy ugotowany makaron, mieszamy z kurczakiem i warzywami, a następnie zalewamy całość jajkiem rozmąconym w jogurcie i wciąż mieszając czekamy aż się zetnie.

A tu zdjęcia:












A tutaj nienagrodzone ale pyszne przepisy:






Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa