TRYB JASNY/CIEMNY

Klasyczny sos pomidorowy wg Doty


Pokrojone pomidory fot. Dota Szymborska

Klasyczny sos pomidorowy wg Doty

Pomyślałam, że przyczepię tutaj instruktażowy przepis na sos pomidorowy. Niby oczywisty, niby bardzo prosty ale dużo czasu zajęło mi uzyskanie zadowalającego efektu. Było testowanie proporcji, ucieranie, miksowanie pomidorów itp. Na razie więcej nie eksperymentuje, bo ten sos jest pyszny! 

Jak już przeczytacie o sosie to zerknijcie na kaczki, ja widuje je codziennie. W zimie to nawet czasem je dokarmiałam. I jeszcze naturalna kompilacja – mural z drzewem obrośnięty bluszczem – fajne nie? To wszystko na mojej trasie biegowej! Tylko pogoda nie ta… 

Pamiętacie o sobotniej 5? SamsungIrenaRun w Warszawie? Oprócz tego jest dużo innych biegów w ten weekend! Dzieje się! A i jeszcze jedno, widzieliście zakładkę Espana eta Euskadi? Oj będzie się działo….

Klasyczny sos pomidorowy wg Doty, składniki:

·      8 pomidorów (im lepsze pomidory tym lepszy sos),
·      3 łyżki oliwy (podobnie, im lepsza oliwa tym lepszy sos),
·      sól morska.

Przygotowanie:

Klasyczny sos pomidorowy wg Doty fot. Dota Szymborska

Pomidory zamoczyć we wrzątku, obrać ze skórki. Trzymając w ręce pokroić, wyrzucić tylko zieloną, twardą część. Kroić w średniej wielkości kawałki. Ustawić garnek na palniku, na dużym ogniu (indukcji?). Dolać oliwy, posolić. Starannie mieszać. Gdy zaczną bulgotać, dalej mieszać przez jakieś 5 minut. Potem zmniejszyć ogień. Gotować tak długo aż uzyskamy masę zamiast kawałków pomidorów. Warto zrobić więcej sosu by potem zamrozić go w woreczkach. To idealna baza do sosu z tuńczykiem, sosu mięsnego. To od Was zależy do czego użyjecie sosu. Zawsze warto mieć jeden woreczek z zamrożona porcją sosu – na czarną albo leniwą godzinę.

Znajome kaczki fot. Dota Szymborska

Mural z bluszczem fot. Dota Szymborska

Komentarze

  1. Taki sos to fajna baza do wielu potraw. Potem możemy go wzbogacić o ulubione dodatki. Ja najbardziej lubię pomidorowy z dodatkiem octu balsamicznego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokladnie:) ale baze trzeba miec:) i lepszy taki niz z przecieranych albo miksowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczą masz tą trasę - ja zawsze w leśnej głuszy ze względu na psa :)
    no chyba, że akurat zawody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wole w lesie...ale tam trzeba dojechac na co w tyg nie ma czasu....wiec wzdluz plotow, murow ale jest tez troche zieleni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna klasyka i baza do wielu potraw :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa