Konkurs z sosem sojowym – rozstrzygnięty
Konkurs z sosem sojowym – rozstrzygnięty
Konkursy mają to do siebie, że się kończą. Tak jak ten na użycie sosu
sojowego. I tym razem dostałam super przepisy, które zamierzam sama wykorzystać
w swoim gotowaniu. Nie łatwo było wybrać dlatego oprócz nagrodzonych 3
przepisów załączam zdjęcia innych nadesłanych bo zapowiadają się mega smacznie.
Nagrody w konkursie ufundował producent sosów KIKKOMAN. Nagrodzone
osoby bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki (oneginetatopa@gmail.com)
Pozdrawiam serdecznie
Dota
Przepis na ziemniaki z sosem sojowym
Autorka Kaś blog http://bakeandtaste.blogspot.com/
Składniki:
4 małe ziemniaki z cienką skórką
łyżka sosu sojowego
1 białko
pieprz
czosnek/papryka
Ziemniaki myjemy, dokładnie
szorujemy (nie obierając) i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z białkiem, sosem
sojowym i przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
(najlepiej żeby kawałki ziemniaków nie leżały na sobie i nie przylegały zbyt
ściśle do siebie). Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (po 10-15
minutach białko się zetnie i ziemniak przylepią się do papieru - wystarczy
podważyć je łopatką i przewrócić na drugą stronę).
Skrzydełka kurczaka
Autorka Panna Malwina blog http://filozofiasmaku.blogspot.com/
Składniki (na 4 porcje):
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu tabasco
łyżka pasty harissa
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 łyżki natki pietruszki, drobno
posiekanej
1 szalotka, drobniutko posiekana
pół łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 łyżki oliwy
800 g skrzydełek z kurczaka
W miseczce łączymy sos sojowy,
tabasco, oliwę, pastę harissa, cebulkę,natkę pietruszki, czosnek i pieprz
cayenne. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na
całą noc. Skrzydełka układamy na ruszcie, pieczemy przez 25-30 minut w
piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni. Skrzydełka podajemy z sosem
jogurtowym.
Chow mein z wieprzowina
Autorka Fuchsia blog http://kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk
Składniki na 5-6 porcji
(przepis
inspirowany kilkoma przepisami znalezionymi w Internecie)
•
6
łyżeczek sosu rybnego
•
3
łyżeczki ciemnego sosu sojowego
•
3
łyżeczki oleju sezamowego
•
2
łyżeczki octu ryżowego
•
3
łyżeczki mąki ziemniaczanej
•
2
łyżeczki świeżo startego imbiru
•
1/2
łyżeczki pieprzu
•
2
suszone papryczki chili, pokruszone
•
1,5
dużej polędwiczki wieprzowej
Wymieszać składniki marynaty. Mięso
pokroić w paski, zalać marynatą, odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Sos:
•
3
szklanki bulionu (ja użyłam wołowego, może też być wieprzowy)
•
4
łyżki mąki ziemniaczanej
•
3
łyżki sosu rybnego
•
3
łyżeczki oleju sezamowego
•
3
łyżeczki sosu ciemnego sojowego
•
3
łyżeczki cukru
•
1/2
łyżeczki mielonego pieprzu
•
szczypta
ostrej papryki chili
Wymieszać składniki sosu, odstawić
na bok.
Chow Mein:
•
8
suszonych grzybów mun namoczonych w ciepłej wodzie (przez przynajmniej 20
minut) i pokrojonych w paseczki
•
6
gniazdek chińskiego makaronu jajecznego lub podobnego (ja użyłam
"3-minutowego makaronu jajecznego")
•
3
łyżki oleju sezamowego
•
4
duże ząbki czosnku, zmiażdżone
•
kilka
plasterków świeżego imbiru, drobno pokrojonego
•
1
marchewka pokrojona w paseczki
•
1
mała czerwona papryka pokrojona w paseczki
•
1
łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
•
2
garści kiełków fasoli mung (użyłam świeżych)
•
garść
pędów bambusa (marynowanych, z puszki)
•
1
duża cebula pokrojona w piórka
Makaron ugotować wg przepisu na
opakowaniu i dokładnie odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju
sezamowego, dodać ugotowany makaron i smażyć 5 minut, przemieszać i smażyć
kolejne 5 minut na drugiej stronie. W trakcie smażenia makaronu rozgrzać na
drugiej patelni łyżkę oleju, dodać czosnek i imbir, smażyć na dużym ogniu 1
minutę, aż zaczną mocno pachnieć. Po tym czasie dodać zamarynowane mięso,
smażyć mieszając ok. 5 minut, aż mięso lekko się zarumieni - należy je
intensywnie mieszać, bo przez dodatek mąki ziemniaczanej mocno przywiera do
patelni. Następnie dodać warzywa i sos, smażyć około 2-3 minut, aż sos
zgęstnieje. Wymieszać z usmażonym makaronem i podawać.
A tutaj piękne zdjęcia przez Was
nadesłane. Dziękuję bardzo za udział w konkursie!
:) dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie;)
OdpowiedzUsuń