TRYB JASNY/CIEMNY

Konkurs z sosem sojowym – rozstrzygnięty



Konkurs z sosem sojowym – rozstrzygnięty

Konkursy mają to do siebie, że się kończą. Tak jak ten na użycie sosu sojowego. I tym razem dostałam super przepisy, które zamierzam sama wykorzystać w swoim gotowaniu. Nie łatwo było wybrać dlatego oprócz nagrodzonych 3 przepisów załączam zdjęcia innych nadesłanych bo zapowiadają się mega smacznie.

Nagrody w konkursie ufundował producent sosów KIKKOMAN. Nagrodzone osoby bardzo proszę o przesłanie danych do wysyłki (oneginetatopa@gmail.com)
Pozdrawiam serdecznie
Dota

Przepis na ziemniaki z sosem sojowym

Składniki:

4 małe ziemniaki z cienką skórką

łyżka sosu sojowego

1 białko

pieprz
czosnek/papryka



Ziemniaki myjemy, dokładnie szorujemy (nie obierając) i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z białkiem, sosem sojowym i przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej żeby kawałki ziemniaków nie leżały na sobie i nie przylegały zbyt ściśle do siebie). Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (po 10-15 minutach białko się zetnie i ziemniak przylepią się do papieru - wystarczy podważyć je łopatką i przewrócić na drugą stronę).

Skrzydełka kurczaka
Autorka Panna Malwina blog http://filozofiasmaku.blogspot.com/

Składniki (na 4 porcje):


2 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki sosu tabasco

łyżka pasty harissa 

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

1 szalotka, drobniutko posiekana

pół łyżeczki pieprzu cayenne

1-2 łyżki oliwy

800 g skrzydełek z kurczaka 


W miseczce łączymy sos sojowy, tabasco, oliwę, pastę harissa, cebulkę,natkę pietruszki, czosnek i pieprz cayenne. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Skrzydełka układamy na ruszcie, pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni. Skrzydełka podajemy z sosem jogurtowym.

Chow mein z wieprzowina

Składniki na 5-6 porcji
(przepis inspirowany kilkoma przepisami znalezionymi w Internecie)
 Marynata i mięso:
   6 łyżeczek sosu rybnego
   3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
   3 łyżeczki oleju sezamowego
   2 łyżeczki octu ryżowego
   3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
   2 łyżeczki świeżo startego imbiru
   1/2 łyżeczki pieprzu
   2 suszone papryczki chili, pokruszone
   1,5 dużej polędwiczki wieprzowej
Wymieszać składniki marynaty. Mięso pokroić w paski, zalać marynatą, odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Sos:
   3 szklanki bulionu (ja użyłam wołowego, może też być wieprzowy)
   4 łyżki mąki ziemniaczanej
   3 łyżki sosu rybnego
   3 łyżeczki oleju sezamowego
   3 łyżeczki sosu ciemnego sojowego
   3 łyżeczki cukru
   1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
   szczypta ostrej papryki chili
Wymieszać składniki sosu, odstawić na bok.
Chow Mein:
   8 suszonych grzybów mun namoczonych w ciepłej wodzie (przez przynajmniej 20 minut) i pokrojonych w paseczki
   6 gniazdek chińskiego makaronu jajecznego lub podobnego (ja użyłam "3-minutowego makaronu jajecznego")
   3 łyżki oleju sezamowego
   4 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
   kilka plasterków świeżego imbiru, drobno pokrojonego
   1 marchewka pokrojona w paseczki
   1 mała czerwona papryka pokrojona w paseczki
   1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona
   2 garści kiełków fasoli mung (użyłam świeżych)
   garść pędów bambusa (marynowanych, z puszki)
   1 duża cebula pokrojona w piórka

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i dokładnie odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, dodać ugotowany makaron i smażyć 5 minut, przemieszać i smażyć kolejne 5 minut na drugiej stronie. W trakcie smażenia makaronu rozgrzać na drugiej patelni łyżkę oleju, dodać czosnek i imbir, smażyć na dużym ogniu 1 minutę, aż zaczną mocno pachnieć. Po tym czasie dodać zamarynowane mięso, smażyć mieszając ok. 5 minut, aż mięso lekko się zarumieni - należy je intensywnie mieszać, bo przez dodatek mąki ziemniaczanej mocno przywiera do patelni. Następnie dodać warzywa i sos, smażyć około 2-3 minut, aż sos zgęstnieje. Wymieszać z usmażonym makaronem i podawać.

A tutaj piękne zdjęcia przez Was nadesłane. Dziękuję bardzo za udział w konkursie! 










Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa