Kurczak z grilla w marynacie Ajvar
Kurczak z grilla w marynacie Ajvar
Grillowanie ciąg dalszy! Tym razem kurczak, a dokładniej nóżki z kurczaka
w ciekawej marynacie z Ajvar, miodu, sosu sojowego i oliwy.
Składniki:
·
8 udek z kurczaka, najlepiej
zagrodowego bo taki smakuje lepiej,
·
pół słoika Ajvar Podravki,
·
miód lipowy Podravki,
·
oliwa,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Kurczaka zamarynować na całą noc. Zmieszać, Ajvar, miód, oliwę, włożyć
do miski kurczaka, przykryć folią aluminiową. Grillować na dobrze rozgrzanym
grillu. Nie należy przejmować się tym, że skórka zrobi się czarna – bez problemu
można ją zdjąć i zjeść pysznego kurczaka!
Kurczaka można też schować „na potem”
i bez problemu podgrzać w domu na teflonowej patelni – smakuje równie
wyśmienicie!
Do tego grillowana papryka, dobre pieczywo i mamy fajny lunch!
o mój grill:) a kurczaczek rewelacja.
OdpowiedzUsuńpyszny, pyszny :)
UsuńNo widzisz, a ja ostatnio wyrzuciłam taką już poczerniałą paprykę z grilla - nie pomyślałam, że można zdjąć skórkę. Ajvaru jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje!
OdpowiedzUsuńpysznie :)
Usuń