5 maja 2012

Kurczak z grilla w marynacie Ajvar




Kurczak z grilla w marynacie Ajvar

Grillowanie ciąg dalszy! Tym razem kurczak, a dokładniej nóżki z kurczaka w ciekawej marynacie z Ajvar, miodu, sosu sojowego i oliwy.

Składniki:

·      8 udek z kurczaka, najlepiej zagrodowego bo taki smakuje lepiej,
·      pół słoika Ajvar Podravki,
·      miód lipowy Podravki,
·      oliwa,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Kurczaka zamarynować na całą noc. Zmieszać, Ajvar, miód, oliwę, włożyć do miski kurczaka, przykryć folią aluminiową. Grillować na dobrze rozgrzanym grillu. Nie należy przejmować się tym, że skórka zrobi się czarna – bez problemu można ją zdjąć i zjeść pysznego kurczaka! 



Kurczaka można też schować „na potem” i bez problemu podgrzać w domu na teflonowej patelni – smakuje równie wyśmienicie!

Do tego grillowana papryka, dobre pieczywo i mamy fajny lunch!

4 komentarze:

  1. o mój grill:) a kurczaczek rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzisz, a ja ostatnio wyrzuciłam taką już poczerniałą paprykę z grilla - nie pomyślałam, że można zdjąć skórkę. Ajvaru jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa