TRYB JASNY/CIEMNY

Bób, brokuły, groszek – makaron primavera

Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska

Bób, brokuły, groszek – makaron primavera

Pamiętacie Magazyn Gazety Wyborczej? To było baaardzo dawno, w każdym numerze był dział a raczej dzialik kulinarny. Wycinałam starannie przepisy. Naklejałam na białą kartkę, wkładałam do koszulki foliowej i tym sposobem tworzyłam książkę kucharską. 

Teraz to wydaje się śmieszne, odlschoolowe ale działa. Otworzyliśmy niebieski segregator… padło na spaghetti primavera. 

Przepis był autorstwa Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, która jako wegetarianka polecała aż trzy pyszne wiosenne makarony. Myśmy dodali mięso, bo chcieliśmy jeszcze więcej białka, zmieniliśmy trochę proporcje. Powstał nowy przepis…

Makaron wyszedł świetnie, wiosennie i biegowo. Dzisiaj dobrze robiło mi się podbiegi. Zatem daje siłę biegową. Dziś wszystko na zielono! Wczoraj na talerzu a dziś min w starych ogródkach działkowych.
Smacznego biegowego!

Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska

Składniki (dla 4 osób):

·      400g makaronu spaghetti,
·      150g mrożonego bobu,
·      150 g mrożonego groszku,
·      1 świeży brokuł,
·      3 łyżki masła,
·      100ml śmietany 18%,
·      200g startego parmezanu,
·      300g filetów z piersi kurczaka zagrodowego,
·      oliwa,
·      pieprz, sól.

Przygotowanie:


Kurczaka usmażyć na maśle i oliwie. Gdy będzie już usmażony włożyć go do piekarnika na rozgrzanego na 120%, przykryć folią aluminiową. 

Zagotować wodę, osolić.  Poczekać aż woda będzie wrzeć, wrzuć bób. Gotować przez 5 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową gdyż w tej samej wodzie będziemy gotować kolejne warzywa. Bób przepłukać zimną wodą i obrać. Do tej samej wody wrzuć groszek, po chwili wyciągnąć. W trzecim podejściu do tej samej wody wrzuć brokuł pokrojony na małe różyczki. Gotuj chwilkę tak by nie stracił zieloności. 

Na patelni roztop masło, dodaj śmietanę. Uważaj by sos się nie zagotował. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedź i przełóż z powrotem do dużego garnka. Dolej sosu, dosyp część parmezanu, następnie dorzuć warzywa. Delikatnie wymieszaj. Nałóż na talerze. Podawaj z parmezanem i kurczakiem pokrojonym w cienkie plasterki.

Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska

Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska
Smacznego biegowego!

Górka fot. Dota Szymborska

Jurasic Park w starych ogródkach działkowych  fot. Dota Szymborska

Komentarze

  1. Mniam! Uwielbiam takie jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Same ulubione składniki, makaron pierwsza klasa, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha, też mam niebieski segregator z przepisami. Ostatnio znalazłam go w piwnicy. Przepis bardzo wiosenny i smakowity;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa