Bób, brokuły, groszek – makaron primavera
Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska
Bób, brokuły, groszek – makaron primavera
Pamiętacie Magazyn Gazety Wyborczej? To było baaardzo dawno, w każdym
numerze był dział a raczej dzialik kulinarny. Wycinałam starannie przepisy.
Naklejałam na białą kartkę, wkładałam do koszulki foliowej i tym sposobem
tworzyłam książkę kucharską.
Teraz to wydaje się śmieszne, odlschoolowe ale
działa. Otworzyliśmy niebieski segregator… padło na spaghetti primavera.
Przepis był autorstwa Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, która jako wegetarianka
polecała aż trzy pyszne wiosenne makarony. Myśmy dodali mięso, bo chcieliśmy
jeszcze więcej białka, zmieniliśmy trochę proporcje. Powstał nowy przepis…
Makaron wyszedł świetnie, wiosennie i biegowo. Dzisiaj dobrze robiło mi
się podbiegi. Zatem daje siłę biegową. Dziś wszystko na zielono! Wczoraj na
talerzu a dziś min w starych ogródkach działkowych.
Smacznego biegowego!
Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu spaghetti,
·
150g mrożonego bobu,
·
150 g mrożonego groszku,
·
1 świeży brokuł,
·
3 łyżki masła,
·
100ml śmietany 18%,
·
200g startego parmezanu,
·
300g filetów z piersi kurczaka
zagrodowego,
·
oliwa,
·
pieprz, sól.
Przygotowanie:
Kurczaka usmażyć na maśle i oliwie. Gdy będzie już usmażony włożyć go
do piekarnika na rozgrzanego na 120%, przykryć folią aluminiową.
Zagotować
wodę, osolić. Poczekać aż woda będzie
wrzeć, wrzuć bób. Gotować przez 5 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową gdyż w tej
samej wodzie będziemy gotować kolejne warzywa. Bób przepłukać zimną wodą i
obrać. Do tej samej wody wrzuć groszek, po chwili wyciągnąć. W trzecim
podejściu do tej samej wody wrzuć brokuł pokrojony na małe różyczki. Gotuj
chwilkę tak by nie stracił zieloności.
Na patelni roztop masło, dodaj śmietanę. Uważaj by sos się nie zagotował. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Odcedź i przełóż z powrotem do dużego garnka. Dolej sosu, dosyp część parmezanu,
następnie dorzuć warzywa. Delikatnie wymieszaj. Nałóż na talerze. Podawaj z
parmezanem i kurczakiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska
Spaghetti primavera fot. Dota Szymborska
Smacznego biegowego!
Górka fot. Dota Szymborska
Jurasic Park w starych ogródkach działkowych fot. Dota Szymborska
Mniam! Uwielbiam takie jedzenie :D
OdpowiedzUsuńSame ulubione składniki, makaron pierwsza klasa, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńHaha, też mam niebieski segregator z przepisami. Ostatnio znalazłam go w piwnicy. Przepis bardzo wiosenny i smakowity;)
OdpowiedzUsuń