TRYB JASNY/CIEMNY

Słodko-kwaśne krewetki – chińszczyzny dla biegacza cd




Słodko-kwaśne krewetki – chińszczyzny dla biegacza cd

Uwielbiam krewetki! Zupełnie nie rozumiem dlaczego Noe nie wziął ich na Arkę, ale to inna historia. Bardzo lubię takie świeże smażone na maśle z czosnkiem i winem. W kuchni chińskiej pojawiają się bardzo często. Tym razem przepis na WIELKIE KREWETY. Uwaga to nie jest tanie danie. Paczka dużych krewetek (400g) to około 45-55PLN. Jednak smak dania….. do tego jest to naprawdę fajny energetyczny posiłek. Do tego ryż i mamy chińszczyznę biegacza. Jeżeli Wam jeszcze mało to zjedzcie wcześniej szpinak i obiad lub kolacja gotowa. W przepisie bardzo ważne jest to by użyć kasztanów wodnych! (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością).


Jak zwykle w przypadku kuchni chińskiej przepis (lekko modyfikowany) z książki „Łatwa kuchnia chińska” Ken’a Hom.

Składniki (dla trzech głodnych osób):

·      1 ½ łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·      1 ½ łyżki posiekanego czosnku,
·      2 łyżeczki posiekanego korzenia z imbiru (bez skórki oczywiście),



·      4 dymki pocięte na ukośne kawałki (długości ok 2cm),
·      400g krewetek (dużych),
·      1 czerwona papryka pokrojona na kawałki,
·      250g pokrojonych w plasterki kasztanów wodnych z puszki



Sos
·      150ml rosołu z kurczaka,
·      2 łyżki wytrawnej sherry,
·      3 łyżki jasnego sosu sojowego,
·      2 łyżki ciemnego sosu sojowego Kikkoman,
·      1 ½ łyżki koncentratu pomidorowego,
·      3 łyżki octu jabłkowego,
·      1 łyżka cukru,
·      1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszanej z wodą.

Przygotowanie:

Całe danie przygotujemy w około 30 minut, warto o tym pamiętać i zacząć gotowanie od wstawienia ryżu by potem podać go razem z krewetkami.



Rozgrzać patelnię (dużą) wlać olej z orzeszków ziemnych, poczekać aż zacznie dymić. Dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć przez 20 sekund. Dodać krewetki (jeżeli kupowaliście mrożone to obmyte z glazury, mogą być z ogonkami, jeżeli świeże to obrane i bez wnętrzności). Smażyć przez około 1 minutę. Wrzucić paprykę, kasztany wodne potem znów smażyć. Po 30sekundach dodać wszystkie składniki sosu tylko bez mąki kukurydzianej. Wymieszać. Zagotować. Następnie gdy już wszystko będzie ślicznie bulgotało zmniejszyć ogień i gotować przez około 3 minuty. 




Podawać z ryżem. Jeść pałeczkami oczywiście. Można obok w miseczce podać wodę z cytryną do wycierania rąk bo przecież krewetki mają ogonki.

Smacznego biegowego!

Komentarze

  1. Swietne danie, nie tylko dla biegacza - zapalona cyklistka (czytaj: ja) tez by sie skusila :)
    A nowy szablon podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Jednak nie ma to jak jasne kolory na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też je uwielbiam! smakowicie je przyrządziłaś

    jak jasno u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla rolkarza też :D smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa to fajnie, ze sportowczynie czytaja przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie moje smaki, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa