Słodko-kwaśne krewetki – chińszczyzny dla biegacza cd
Słodko-kwaśne krewetki – chińszczyzny dla biegacza cd
Uwielbiam krewetki! Zupełnie nie rozumiem dlaczego Noe nie wziął ich na
Arkę, ale to inna historia. Bardzo lubię takie świeże smażone na maśle z
czosnkiem i winem. W kuchni chińskiej pojawiają się bardzo często. Tym razem
przepis na WIELKIE KREWETY. Uwaga to nie jest tanie danie. Paczka dużych
krewetek (400g) to około 45-55PLN. Jednak smak dania….. do tego jest to
naprawdę fajny energetyczny posiłek. Do tego ryż i mamy chińszczyznę biegacza.
Jeżeli Wam jeszcze mało to zjedzcie wcześniej szpinak i obiad lub kolacja
gotowa. W przepisie bardzo ważne jest to by użyć kasztanów wodnych! (do
kupienia w sklepach z azjatycką żywnością).
Jak zwykle w przypadku kuchni chińskiej przepis (lekko modyfikowany) z
książki „Łatwa kuchnia chińska” Ken’a Hom.
Składniki (dla trzech głodnych osób):
·
1 ½ łyżki oleju z orzeszków
ziemnych,
·
1 ½ łyżki posiekanego czosnku,
·
2 łyżeczki posiekanego korzenia z
imbiru (bez skórki oczywiście),
·
4 dymki pocięte na ukośne kawałki
(długości ok 2cm),
·
400g krewetek (dużych),
·
1 czerwona papryka pokrojona na
kawałki,
·
250g pokrojonych w plasterki
kasztanów wodnych z puszki
Sos
·
150ml rosołu z kurczaka,
·
2 łyżki wytrawnej sherry,
·
3 łyżki jasnego sosu sojowego,
·
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Kikkoman,
·
1 ½ łyżki koncentratu
pomidorowego,
·
3 łyżki octu jabłkowego,
·
1 łyżka cukru,
·
1 łyżka mąki kukurydzianej
zmieszanej z wodą.
Przygotowanie:
Całe danie przygotujemy w około 30 minut, warto o tym pamiętać i zacząć
gotowanie od wstawienia ryżu by potem podać go razem z krewetkami.
Rozgrzać patelnię (dużą) wlać olej z orzeszków ziemnych, poczekać aż
zacznie dymić. Dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć przez 20 sekund. Dodać
krewetki (jeżeli kupowaliście mrożone to obmyte z glazury, mogą być z ogonkami,
jeżeli świeże to obrane i bez wnętrzności). Smażyć przez około 1 minutę.
Wrzucić paprykę, kasztany wodne potem znów smażyć. Po 30sekundach dodać
wszystkie składniki sosu tylko bez mąki kukurydzianej. Wymieszać. Zagotować.
Następnie gdy już wszystko będzie ślicznie bulgotało zmniejszyć ogień i gotować
przez około 3 minuty.
Podawać z ryżem. Jeść pałeczkami oczywiście. Można obok w miseczce podać wodę z cytryną do wycierania rąk bo przecież krewetki mają ogonki.
Smacznego biegowego!
Swietne danie, nie tylko dla biegacza - zapalona cyklistka (czytaj: ja) tez by sie skusila :)
OdpowiedzUsuńA nowy szablon podoba mi sie zdecydowanie bardziej. Jednak nie ma to jak jasne kolory na blogu.
ja też je uwielbiam! smakowicie je przyrządziłaś
OdpowiedzUsuńjak jasno u Ciebie :)
dla rolkarza też :D smakowite!
OdpowiedzUsuńaaa to fajnie, ze sportowczynie czytaja przepisy:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń