TRYB JASNY/CIEMNY

Tajskie krokiety – poh piah tod

Tajski krokiet fot. D.Szymborska


Tajskie krokiety – poh piah tod

Pozostając w kręgach Azji, po pysznej zupie z mlekiem kokosowym przyszła kolej na krokiety. Przepis Ken’a Hom wydawał się bardzo sensowny. Jak na pierwszy raz krokiety wyszły pyszne tylko niestety nie wyglądały jak te na obrazku w książce „Łatwa kuchnia tajska”. Nie mogę też zaliczyć ich do dań dla biegaczy, mogą być przystawką przed czymś bogatszym w węglowodany. Dla tych, dla których ważna jest szybkość gotowania, zła wiadomość – co najmniej godzina w kuchni, nie licząc zmywania co smażeniu w głębokim tłuszczu zajmuje trochę czasu….

Składniki:

·      5 łyżek mąki pszennej,
·      papier ryżowy – około 15 arkuszy,
·      450ml oleju roślinnego do smażenia.

Sos:
·      2 małe świeże papryczki chili drobniutko posiekane,
·      1 łyżka cukru,
·      3 łyżki sosu rybnego,
·      3 łyżki soku z limonki,
·      2 łyżeczki wody.

Farsz:
·      1 ½ łyżki oleju roślinnego,
·      3 łyżki grubo posiekanego czosnku,
·      150g małych krewetek w zalewie,
·      200g mielonej wieprzowiny,
·      2 łyżki sosu rybnego,
·      1 łyżka sosu sojowego (tego z mniejszą ilością soli),
·      1 łyżeczka cukru,
·      ½ łyżeczki świeżego pieprzu (mielonego oczywiście),
·      3 łyżki drobno posiekanej kolendry.

Przygotowanie:

Zacznijmy od najłatwiejszego – sosu. Wymieszać wszystkie składniki, odstawić do lodówki. 

Tajski sos do krokietów fot. D.Szymborska

Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać mięso mielone i posiekane krewetki. Dolać sos sojowy, rybny, pieprz, cukier i smażyć przez 2 minuty.Dorzucić posiekaną kolendrę. Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie. 

Siekane krewetki i sos sojowy fot. D.Szymborska
Farsz do krokietów fot. D.Szymborska


Wsypać mąkę do małej miseczki, dodać wodę, tak by powstała jednolita masa. Następnie wyciągnąć papier ryżowy z opakowania i postępować wg instrukcji. Zanurzyć papier na moment, rozłożyć na płaskiej desce, nałożyć farsz, brzegi posmarować pędzelkiem zanurzanym w mące. 

Smarowany mąką papier ryżowy fot. D.Szymbroska

Zawinąć krokiety. 

Farsz na papierze ryżowym fot. D.Szymborska

Ułożyć je na pergaminie. 

Krokiety ułożone na pergaminie fot. D.Szymborska

Rozgrzać olej, smażyć krokiety. Niestety trzeba to robić na raty, gdyż ułożenie większej ilości krokietów powoduje to, że się sklejają i „rozwalają”. Smażyć przez około 3 minuty, aż zbrązowieją i będą chrupiące.  Odsączyć na ręczniku kuchennym. Podawać z sosem.

Komentarze

  1. Nie próbowałam nigdy papieru ryżowego. Nieźle to wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie smaki. Będę musiała wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne! Troche pracochlonne, ale ide o zaklad, ze warto.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa