Tajskie krokiety – poh piah tod
Tajski krokiet fot. D.Szymborska |
Tajskie krokiety – poh piah tod
Pozostając w kręgach Azji, po pysznej zupie z mlekiem kokosowym
przyszła kolej na krokiety. Przepis Ken’a Hom wydawał się bardzo sensowny. Jak
na pierwszy raz krokiety wyszły pyszne tylko niestety nie wyglądały jak te na
obrazku w książce „Łatwa kuchnia tajska”. Nie mogę też zaliczyć ich do dań dla
biegaczy, mogą być przystawką przed czymś bogatszym w węglowodany. Dla tych,
dla których ważna jest szybkość gotowania, zła wiadomość – co najmniej godzina
w kuchni, nie licząc zmywania co smażeniu w głębokim tłuszczu zajmuje trochę
czasu….
Składniki:
·
5 łyżek mąki pszennej,
·
papier ryżowy – około 15 arkuszy,
·
450ml oleju roślinnego do
smażenia.
Sos:
·
2 małe świeże papryczki chili
drobniutko posiekane,
·
1 łyżka cukru,
·
3 łyżki sosu rybnego,
·
3 łyżki soku z limonki,
·
2 łyżeczki wody.
Farsz:
·
1 ½ łyżki oleju roślinnego,
·
3 łyżki grubo posiekanego czosnku,
·
150g małych krewetek w zalewie,
·
200g mielonej wieprzowiny,
·
2 łyżki sosu rybnego,
·
1 łyżka sosu sojowego (tego z
mniejszą ilością soli),
·
1 łyżeczka cukru,
·
½ łyżeczki świeżego pieprzu
(mielonego oczywiście),
·
3 łyżki drobno posiekanej
kolendry.
Przygotowanie:
Zacznijmy od najłatwiejszego – sosu. Wymieszać wszystkie składniki,
odstawić do lodówki.
Tajski sos do krokietów fot. D.Szymborska |
Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać mięso mielone
i posiekane krewetki. Dolać sos sojowy, rybny, pieprz, cukier i smażyć przez 2
minuty.Dorzucić posiekaną kolendrę. Zdjąć z ognia i poczekać aż farsz ostygnie.
Siekane krewetki i sos sojowy fot. D.Szymborska |
Farsz do krokietów fot. D.Szymborska |
Wsypać mąkę do małej miseczki, dodać wodę, tak by powstała jednolita masa.
Następnie wyciągnąć papier ryżowy z opakowania i postępować wg instrukcji.
Zanurzyć papier na moment, rozłożyć na płaskiej desce, nałożyć farsz, brzegi
posmarować pędzelkiem zanurzanym w mące.
Smarowany mąką papier ryżowy fot. D.Szymbroska |
Zawinąć krokiety.
Farsz na papierze ryżowym fot. D.Szymborska |
Ułożyć je na
pergaminie.
Krokiety ułożone na pergaminie fot. D.Szymborska |
Rozgrzać olej, smażyć krokiety. Niestety trzeba to robić na raty,
gdyż ułożenie większej ilości krokietów powoduje to, że się sklejają i „rozwalają”.
Smażyć przez około 3 minuty, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Odsączyć na ręczniku kuchennym. Podawać z
sosem.
Nie próbowałam nigdy papieru ryżowego. Nieźle to wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie smaki. Będę musiała wypróbować;)
OdpowiedzUsuńSwietne! Troche pracochlonne, ale ide o zaklad, ze warto.
OdpowiedzUsuń