TRYB JASNY/CIEMNY

Sos Sojowy w Twojej Kuchni



Sos Sojowy w Twojej Kuchni

Serdecznie zapraszam do udziału w nowym konkursie. Tym razem czekam na Wasze przepisy przy których przyrządzaniu użyjecie sosu sojowego! Rodzaj nie ma znaczenia liczy się PRZEPIS i ZDJĘCIE.
Czekam na przepisy przez tydzień, na zwycięzców lub zwyciężczynie czekają nagrody – zestaw sosów firmy KIKKOMAN.

Już jutro przepis na chińszczyznę z sosem sojowym w roli głównej oczywiście!

By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać (w komentarzach) przepis, będzie mi bardzo miło gdy doślecie zdjęcia na adres oneginetatopa@gmail.com

Pamiętajcie że do 11 maja czekam na Wasze przepisy makaronowe!



Regulamin konkursu Sos Sojowy w Twojej Kuchni

Organizator
§1

Organizatorem konkursu pod nazwą  Sos Sojowy w Twojej Kuchni zwanego dalej „Konkursem”, jest blog www.oneginetatopa.blogspot.com

Okres, terytorium i sposób prowadzenia Konkursu
§2
Konkurs prowadzony jest przy pomocy strony www o 
adresie www.oneginetatopa.blogspot.com zwanej dalej „stroną internetową”.
Konkurs prowadzony jest przez Organizatora na zasadach niniejszego Regulaminu.
Organizator może zmienić zasady Konkursu w każdym czasie, za uprzednim podaniem 
tego faktu do wiadomości publicznej na stronie internetowej, pod warunkiem, że zmiana zasad Konkursu nie wpłynie na pogorszenie warunków Konkursu dla Uczestników. 


Istota Konkursu
§4
Konkurs polega na wykonaniu zadania konkursowego, czyli zamieszczeniu opracowanego 
przez uczestnika przepisu na dowolne danie makaronowe dla biegacza oraz przysłaniu do Organizatora za pomocą umieszczenia komentarza pod postem konkursowym.
Zadanie konkursowe należy wykonać w dniach 08.05.2012 do 15.05.2012.
Nagrody w Konkursie otrzyma łącznie 3 uczestników.
Przez przystąpienie do Konkursu Uczestnik wyraża zgodę na zamieszczenie jego imienia/nicka , w razie przyznania Uczestnikowi nagrody. Zgoda udzielona jest bez dodatkowego wynagrodzenia. informację o możliwym naruszeniu praw autorskich osób trzecich. 


Dodanie tekstu

§5
Aby wziąć udział w Konkursie należy: połączyć się ze stroną internetową www.oneginetatopa.blogspot.com Jeden Uczestnik może wziąć udział w Konkursie wielokrotnie. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z Konkursu przesłanego tekstu i niezamieszczenia go lub usunięcia ze strony internetowej. W szczególności przyczyną wykluczenia tekstu z Konkursu może być: zawarcie w tekście opisu, który może naruszać ogólne przyjęte normy moralności, obrażać uczucia religijne, stanowić wyraz dyskryminacji, zawierać treści sprzeczne z prawem, wulgarne, obraźliwe itp. Uzasadnione przypuszczenie co do naruszenia przez Uczestnika praw autorskich osób trzecich 


Wybór nagradzanych tekstów

§6
Łącznie wybrane i nagrodzone zostaną 3  osoby.
Każdy Uczestnik może otrzymać́ wyłącznie jedną nagrodę̨.
Po wybraniu zwycięzców, nagrody zostaną̨ na 
przesłany adres korespondencyjny. W przypadku niepodania danych do przesyłki nagrody w terminie 7 dni roboczych od chwili powiadomienia uczestnika o wygranej, uczestnik traci prawo do nagrody, która przejdzie do dyspozycji Organizatora.

Nagrody i ich przekazanie
§7
Nagrody w Konkursie stanowią̨: 3 zestawy ufundowane przez firmę Kikkoman. W przypadku, gdy Uczestnik naruszy postanowienia niniejszego Regulaminu, zobowiązany będzie do pokrycia wszelkiej szkody związanej z tym naruszeniem, a w przypadku gdy okaże się̨, że na skutek naruszenia Regulaminu przez Uczestnika, została mu przyznana nagroda, której nie otrzymałby, gdyby nie dopuścił się̨ naruszenia, Uczestnik ten zobowiązany będzie do zwrotu otrzymanej nagrody.
§8
Nagrody przekazane zostaną̨ nagrodzonym Uczestnikom w drodze przesyłki Poczty Polskiej wysłanych na adres wskazany przez Uczestnika, w terminie do dnia 30.05.2012 r. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niemożność́ przekazania nagrody z przyczyn niezależnych od Organizatora. W przypadku, gdy nagroda nie zostanie odebrana przez Uczestnika w ciągu 30 dni od dnia jej wysyłania, prawo do nagrody wygasa. Nagroda w takim przypadku pozostaje do dyspozycji Organizatora.

Odpowiedzialność́
§9
Organizator nie ponosi odpowiedzialności za usługi świadczone przez podmioty 
świadczące usługi telekomunikacyjne w tym zapewniające dostęp do sieci Internet.
Organizator nie jest odpowiedzialny za brak możliwości wzięcia udziału w Konkursie wskutek problemów technicznych z przesyłaniem danych ani nie gwarantuje że strony sieci internetowej będą wolne od zakłóceń́ lub błędów. Organizator nie bierze odpowiedzialności za jakakolwiek utratę̨ danych lub uszkodzenia podczas lub po 
transmisji.
Postanowienia końcowe

§ 11
W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się̨ powszechnie 
obowiązujące przepisy prawa.
Treść́ niniejszego Regulaminu znajduje się̨ na stronie konkursowej
Regulamin wchodzi w życie z dniem 8 maja 2012. 

Komentarze

  1. http://smaczliwkowo.blox.pl/2012/04/skrzydelka-z-kurczaka-w-sosie-sojowym-czyli.html - ja polecam Ci ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam Ci ten przepis
    http://kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk/2012/03/chow-mein-z-wieprzowina.html

    Danie jest proste w przygotowaniu, a smakuje jak z chińskiej knajpy

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli sos sojowy, to polecam chrupiące, pieczone ziemniaki z piekarnika właśnie w tym sosie

    Składniki:
    4 małe ziemniaki z cienką skórką
    łyżka sosu sojowego
    1 białko
    pieprz
    czosnek/papryka

    Ziemniaki myjemy, dokładnie szorujemy (nie obierając) i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z białkiem, sosem sojowym i przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej żeby kawałki ziemniaków nie leżały na sobie i nie przylegały zbyt ściśle do siebie). Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (po 10-15 minutach białko się zetnie i ziemniak przylepią się do papieru - wystarczy podważyć je łopatką i przewrócić na drugą stronę).

    OdpowiedzUsuń
  4. I jeszcze pyszny ryż w kurkumie z cukinią (bądź makaron)

    Składniki (na jedną porcję)
    woreczek ryżu basmati lub waszego ulubionego (ostatnio kupuję ryż pakowany po 62 g, co jak dla mnie jest idealną ilością na 1 porcję)
    połowa średniej cukinii
    łyżka oleju
    łyżka sosu sojowego
    ząbek czosnku lub pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
    pół łyżeczki kurkumy

    Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście uwielbiam basmati, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i sypkość po ugotowaniu.
    W woku (lub patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Dodać posiekany ząbek czosnku a po zarumienieniu dość drobno posiekaną cukinię (w przypadku sproszkowanego czosnku - dodać do cukinii). Po chwili wlać łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Smażyć cukinię około 3 minut*. Po tym czasie dodać kurkumę oraz ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze około minuty na patelni.
    *dzięki krótkiemu smażeniu cukinia będzie chrupka

    ps zdjęcia idą na maila

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w domu maniaka sosu sojowego, (dodaje go do wszystkiego, łącznie z rosołem).
    Od siebie zaproponuję:

    - w klimacie chińskim, pyszne spaghetti z klopsikami

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/04/chinskie-spaghetti-z-klopsikami.html

    Danie, które czaruje swoją nazwą, czyli Mrówki wspinające się na drzewo

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/12/mrowki-wspinajace-sie-na-drzewo.html

    - w klimacie japońskim, zupa która nas oczarowała, czyli tsukemen

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/03/tsukemen.html

    - w klimacie tajskim, burgery z makaronem

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/10/pikantne-tajskie-burgery-drobiowe.html

    oraz Gai pad nam tua, czyli kurczak w sosie z orzeszków ziemnych

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/gai-pad-nam-tua-czyli-kurczak-w-sosie-z.html

    - z kuchni indonezyjskiej
    Nasi Goreng, czyli ryż smażony z jajkiem sadzonym

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/03/nasi-goreng.html

    - na nutę wietnamską- kurczak w sosie sojowo-sezamowym-

    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/03/kurczak-w-sosie-sojowo-sezamowym-po.html

    pozdrawiam serdecznie;)

    Panna Malwinna

    (m.lollypops@gmail.com)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super przepisy:) dzieki bardzo!!! czekam kolejne i sprawdzam maila:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I kolejna porcja przepisów (zdjęcia poszły na maila)

    1) Azjatyckie spaghetti z klopsikami

    Składniki (na 4 porcje):

    500 g mielonego mięsa drobiowego
    pół łyżeczki pasty czosnkowej
    pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
    6 łyżek jasnego sosu sojowego
    4 cebule dymki wraz ze szczypiorem
    świeżo zmielony pieprz
    400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
    pół dużej czerwonej papryki
    pół dużej żółtej papryki
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    5-centymetrowy kawałek imbiru
    1 duża pomarańcza
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej
    350 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
    Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso łączymy z pastą czosnkową, chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 2 drobno posiekanymi dymkami. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy małe klopsiki, smażmy na oleju ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dolewamy tłuszcz na patelnię (bądź zlewamy jego nadmiar), smażmy przez minutę drobno posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy marchew, paprykę, 2 grubo posiekane dymki, smażymy 2-3 minuty. 4 łyżki sosu sojowego łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię, gotujemy 1-2 minuty. Dokładamy klopsiki oraz makaron, podgrzewamy chwilkę i podajemy.

    2)Pikantne skrzydełka z kolorową salsą

    Składniki (na 2 porcje):

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    pół łyżeczki mielonej kolendry
    łyżeczka chili w proszku
    sól i świeżo mielony czarny pieprz
    700 g skrzydełek z kurczaka
    salsa- pół małej czerwonej papryki, pół małej pomarańczowej papryki, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół małego ogórka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/4 czerwonej cebulki, łyżka soku z limonki, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku


    W miseczce łączymy przecier, oliwę, czosnek, słodką paprykę, chili, kmin i kolendrę. Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez pół godziny obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.
    Przygotowujemy salsę- paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W salaterce umieszczamy kukurydzę, paprykę, cebulę, ogórka i natkę. Całość kropimy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  8. Z rozpędu przesłałam przepis na nie te skrzydełka, co trzeba. Poprawione zdjęcie podsyłam na maila

    SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z PIEKŁA RODEM

    Składniki (na 4 porcje):

    2 łyżki sosu sojowego
    pół łyżeczki sosu tabasco
    łyżka pasty harissa
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    1 szalotka, drobniutko posiekana
    pół łyżeczki pieprzu cayenne
    1-2 łyżki oliwy
    800 g skrzydełek z kurczaka
    W miseczce łączymy sos sojowy, tabasco, oliwę, pastę harissa, cebulkę,natkę pietruszki, czosnek i pieprz cayenne. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Skrzydełka układamy na ruszcie, pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni. Skrzydełka podajemy z sosem jogurtowym.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa