Sos Sojowy w Twojej Kuchni
Sos Sojowy w Twojej Kuchni
Serdecznie
zapraszam do udziału w nowym konkursie. Tym razem czekam na Wasze przepisy przy
których przyrządzaniu użyjecie sosu sojowego! Rodzaj nie ma znaczenia liczy się
PRZEPIS i ZDJĘCIE.
Czekam na
przepisy przez tydzień, na zwycięzców lub zwyciężczynie czekają nagrody –
zestaw sosów firmy KIKKOMAN.
Już jutro
przepis na chińszczyznę z sosem sojowym w roli głównej oczywiście!
By wziąć
udział w konkursie wystarczy przesłać (w komentarzach) przepis, będzie mi
bardzo miło gdy doślecie zdjęcia na adres oneginetatopa@gmail.com
Pamiętajcie
że do 11 maja czekam na Wasze przepisy makaronowe!
Regulamin konkursu Sos Sojowy w
Twojej Kuchni
Organizator
§1
Organizatorem konkursu pod nazwą Sos Sojowy w Twojej Kuchni zwanego dalej
„Konkursem”, jest blog www.oneginetatopa.blogspot.com
Okres, terytorium i sposób
prowadzenia Konkursu
§2
Konkurs
prowadzony jest przy pomocy strony www o
adresie
www.oneginetatopa.blogspot.com zwanej dalej „stroną internetową”.
Konkurs
prowadzony jest przez Organizatora na zasadach niniejszego Regulaminu.
Organizator
może zmienić zasady Konkursu w każdym czasie, za uprzednim podaniem
tego faktu
do wiadomości publicznej na stronie internetowej, pod warunkiem, że zmiana
zasad Konkursu nie wpłynie na pogorszenie warunków Konkursu dla Uczestników.
Istota Konkursu
§4
Konkurs
polega na wykonaniu zadania konkursowego, czyli zamieszczeniu opracowanego
przez uczestnika przepisu na dowolne danie makaronowe
dla biegacza oraz przysłaniu do
Organizatora za pomocą umieszczenia komentarza pod postem konkursowym.
Zadanie
konkursowe należy wykonać w dniach 08.05.2012 do 15.05.2012.
Nagrody w
Konkursie otrzyma łącznie 3 uczestników.
Przez
przystąpienie do Konkursu Uczestnik wyraża zgodę na zamieszczenie jego imienia/nicka
, w razie przyznania Uczestnikowi nagrody. Zgoda udzielona jest bez dodatkowego
wynagrodzenia. informację o możliwym naruszeniu praw autorskich osób trzecich.
Dodanie
tekstu
§5
Aby wziąć udział w Konkursie należy:
połączyć się ze stroną internetową www.oneginetatopa.blogspot.com Jeden Uczestnik może wziąć udział w
Konkursie wielokrotnie. Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z
Konkursu przesłanego tekstu i niezamieszczenia go lub usunięcia ze strony
internetowej. W szczególności przyczyną wykluczenia tekstu z Konkursu może
być: zawarcie w tekście opisu, który może naruszać ogólne przyjęte normy
moralności, obrażać uczucia religijne, stanowić wyraz dyskryminacji, zawierać
treści sprzeczne z prawem, wulgarne, obraźliwe itp. Uzasadnione przypuszczenie
co do naruszenia przez Uczestnika praw autorskich osób trzecich
Wybór nagradzanych tekstów
§6
Łącznie
wybrane i nagrodzone zostaną 3 osoby.
Każdy
Uczestnik może otrzymać́ wyłącznie jedną nagrodę̨.
Po
wybraniu zwycięzców, nagrody zostaną̨ na
przesłany adres korespondencyjny. W
przypadku niepodania danych do przesyłki nagrody w terminie 7 dni roboczych od
chwili powiadomienia uczestnika o wygranej, uczestnik traci prawo do nagrody,
która przejdzie do dyspozycji Organizatora.
Nagrody
i ich przekazanie
§7
Nagrody w
Konkursie stanowią̨: 3 zestawy ufundowane przez firmę Kikkoman. W przypadku,
gdy Uczestnik naruszy postanowienia niniejszego Regulaminu, zobowiązany będzie
do pokrycia wszelkiej szkody związanej z tym naruszeniem, a w przypadku gdy okaże
się̨, że na skutek naruszenia Regulaminu przez Uczestnika, została mu przyznana
nagroda, której nie otrzymałby, gdyby nie dopuścił się̨ naruszenia, Uczestnik
ten zobowiązany będzie do zwrotu otrzymanej nagrody.
§8
Nagrody przekazane zostaną̨
nagrodzonym Uczestnikom w drodze przesyłki Poczty Polskiej wysłanych na adres
wskazany przez Uczestnika, w terminie do dnia 30.05.2012 r. Organizator nie
ponosi odpowiedzialności za niemożność́ przekazania nagrody z przyczyn niezależnych
od Organizatora. W przypadku, gdy nagroda nie zostanie odebrana przez
Uczestnika w ciągu 30 dni od dnia jej wysyłania, prawo do nagrody wygasa.
Nagroda w takim przypadku pozostaje do dyspozycji Organizatora.
Odpowiedzialność́
§9
Organizator
nie ponosi odpowiedzialności za usługi świadczone przez podmioty
świadczące
usługi telekomunikacyjne w tym zapewniające dostęp do sieci Internet.
Organizator
nie jest odpowiedzialny za brak możliwości wzięcia udziału w Konkursie wskutek
problemów technicznych z przesyłaniem danych ani nie gwarantuje że strony sieci
internetowej będą wolne od zakłóceń́ lub błędów. Organizator nie bierze odpowiedzialności
za jakakolwiek utratę̨ danych lub uszkodzenia podczas lub po
transmisji.
Postanowienia
końcowe
§ 11
W
sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem stosuje się̨ powszechnie
obowiązujące
przepisy prawa.
Treść́
niniejszego Regulaminu znajduje się̨ na stronie konkursowej
Regulamin
wchodzi w życie z dniem 8 maja 2012.
http://smaczliwkowo.blox.pl/2012/04/skrzydelka-z-kurczaka-w-sosie-sojowym-czyli.html - ja polecam Ci ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci ten przepis
OdpowiedzUsuńhttp://kraina-szczesliwosci.blogspot.co.uk/2012/03/chow-mein-z-wieprzowina.html
Danie jest proste w przygotowaniu, a smakuje jak z chińskiej knajpy
Jeśli sos sojowy, to polecam chrupiące, pieczone ziemniaki z piekarnika właśnie w tym sosie
OdpowiedzUsuńSkładniki:
4 małe ziemniaki z cienką skórką
łyżka sosu sojowego
1 białko
pieprz
czosnek/papryka
Ziemniaki myjemy, dokładnie szorujemy (nie obierając) i kroimy w cienkie słupki. Mieszamy z białkiem, sosem sojowym i przyprawami. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej żeby kawałki ziemniaków nie leżały na sobie i nie przylegały zbyt ściśle do siebie). Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (po 10-15 minutach białko się zetnie i ziemniak przylepią się do papieru - wystarczy podważyć je łopatką i przewrócić na drugą stronę).
I jeszcze pyszny ryż w kurkumie z cukinią (bądź makaron)
OdpowiedzUsuńSkładniki (na jedną porcję)
woreczek ryżu basmati lub waszego ulubionego (ostatnio kupuję ryż pakowany po 62 g, co jak dla mnie jest idealną ilością na 1 porcję)
połowa średniej cukinii
łyżka oleju
łyżka sosu sojowego
ząbek czosnku lub pół łyżeczki sproszkowanego czosnku
pół łyżeczki kurkumy
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście uwielbiam basmati, zarówno ze względu na walory smakowe, jak i sypkość po ugotowaniu.
W woku (lub patelni) rozgrzać łyżkę oleju. Dodać posiekany ząbek czosnku a po zarumienieniu dość drobno posiekaną cukinię (w przypadku sproszkowanego czosnku - dodać do cukinii). Po chwili wlać łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Smażyć cukinię około 3 minut*. Po tym czasie dodać kurkumę oraz ugotowany ryż. Dokładnie wymieszać i pozostawić jeszcze około minuty na patelni.
*dzięki krótkiemu smażeniu cukinia będzie chrupka
ps zdjęcia idą na maila
Mam w domu maniaka sosu sojowego, (dodaje go do wszystkiego, łącznie z rosołem).
OdpowiedzUsuńOd siebie zaproponuję:
- w klimacie chińskim, pyszne spaghetti z klopsikami
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/04/chinskie-spaghetti-z-klopsikami.html
Danie, które czaruje swoją nazwą, czyli Mrówki wspinające się na drzewo
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/12/mrowki-wspinajace-sie-na-drzewo.html
- w klimacie japońskim, zupa która nas oczarowała, czyli tsukemen
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/03/tsukemen.html
- w klimacie tajskim, burgery z makaronem
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/10/pikantne-tajskie-burgery-drobiowe.html
oraz Gai pad nam tua, czyli kurczak w sosie z orzeszków ziemnych
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/09/gai-pad-nam-tua-czyli-kurczak-w-sosie-z.html
- z kuchni indonezyjskiej
Nasi Goreng, czyli ryż smażony z jajkiem sadzonym
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/03/nasi-goreng.html
- na nutę wietnamską- kurczak w sosie sojowo-sezamowym-
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/03/kurczak-w-sosie-sojowo-sezamowym-po.html
pozdrawiam serdecznie;)
Panna Malwinna
(m.lollypops@gmail.com)
ale super przepisy:) dzieki bardzo!!! czekam kolejne i sprawdzam maila:)
OdpowiedzUsuńI kolejna porcja przepisów (zdjęcia poszły na maila)
OdpowiedzUsuń1) Azjatyckie spaghetti z klopsikami
Składniki (na 4 porcje):
500 g mielonego mięsa drobiowego
pół łyżeczki pasty czosnkowej
pół czerwonego chili, pozbawionego pestek i drobno posiekanego
6 łyżek jasnego sosu sojowego
4 cebule dymki wraz ze szczypiorem
świeżo zmielony pieprz
400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
pół dużej czerwonej papryki
pół dużej żółtej papryki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
5-centymetrowy kawałek imbiru
1 duża pomarańcza
2 łyżki miodu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
350 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso łączymy z pastą czosnkową, chili, 2 łyżkami sosu sojowego i 2 drobno posiekanymi dymkami. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odkładamy do lodówki na pół godziny. Z masy formujemy małe klopsiki, smażmy na oleju ze wszystkich stron przez 8-10 minut. Zdejmujemy na papierowy ręcznik. W razie potrzeby dolewamy tłuszcz na patelnię (bądź zlewamy jego nadmiar), smażmy przez minutę drobno posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy marchew, paprykę, 2 grubo posiekane dymki, smażymy 2-3 minuty. 4 łyżki sosu sojowego łączymy z sokiem z pomarańczy, miodem i mąką kukurydzianą. Mieszankę wlewamy na patelnię, gotujemy 1-2 minuty. Dokładamy klopsiki oraz makaron, podgrzewamy chwilkę i podajemy.
2)Pikantne skrzydełka z kolorową salsą
Składniki (na 2 porcje):
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki mielonej kolendry
łyżeczka chili w proszku
sól i świeżo mielony czarny pieprz
700 g skrzydełek z kurczaka
salsa- pół małej czerwonej papryki, pół małej pomarańczowej papryki, 3 łyżki kukurydzy z puszki, pół małego ogórka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/4 czerwonej cebulki, łyżka soku z limonki, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku
W miseczce łączymy przecier, oliwę, czosnek, słodką paprykę, chili, kmin i kolendrę. Skrzydełka nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez pół godziny obracając je w połowie pieczenia na drugą stronę.
Przygotowujemy salsę- paprykę i obranego ogórka kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W salaterce umieszczamy kukurydzę, paprykę, cebulę, ogórka i natkę. Całość kropimy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
pozdrawiam
Malwinna
Z rozpędu przesłałam przepis na nie te skrzydełka, co trzeba. Poprawione zdjęcie podsyłam na maila
OdpowiedzUsuńSKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z PIEKŁA RODEM
Składniki (na 4 porcje):
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu tabasco
łyżka pasty harissa
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 szalotka, drobniutko posiekana
pół łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 łyżki oliwy
800 g skrzydełek z kurczaka
W miseczce łączymy sos sojowy, tabasco, oliwę, pastę harissa, cebulkę,natkę pietruszki, czosnek i pieprz cayenne. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Skrzydełka układamy na ruszcie, pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200 stopni. Skrzydełka podajemy z sosem jogurtowym.