Dorsz z kaszą bulgur i czarnymi oliwkami
Pysznie, a co ważne taką świetną rybę w ziołach można "wyczarować" dzięki foli spożywczej! Magia w wiosennej kuchni fot. D.Szymborska |
Ha! Nie trzeba mieć specjalnych dwóch maszyn – takiej, która zamyka
próżniowo i takiej, która gotuje w zadanej temperaturze by ugotować pysznego
dorsza w ziołach! Dziękuję Sebastianowi Olmie za taki super przepis!
Ryba wyśmienita, kasza świetna a sos z czarnych oliwek genialny. Tego
wszystkiego uczyłam się na warsztatach w CookUp, których organizatorem były
Hiszpańskie Oliwki.
Składniki (5 porcji):
·
2l wywaru warzywnego,
·
1 pęczek koperku,
·
1 pęczek pietruszki,
·
1 pęczek lubczyku,
·
1 pęczek kolendry,
·
1 główka czosnku,
·
1kg filetów z dorsza,
·
700g kaszy bulgur,
·
100g masła,
·
300g czarnych, hiszpańskich
oliwek,
·
100g liści szczawiu,
·
oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Zioła drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z odrobiną oliwy,
doprawić solą i pieprzem. Filet z dorsza pokroić na kawałki, staranie obtoczyć
w ziołach, zawinąć (ściśle) w folię spożywczą. Odłożyć.
Kaszę ugotować w wywarze warzywnym przez 10 minut. Wymieszać z masłem
przed podaniem, dodać kolendrę i doprawić solą i pieprzem.
Oliwki drobno posiekać dodać czosnek (siekany), szczaw, doprawić.
Dorsza włożyć do garnka z gotującą się wodą, odstawić na 15 minut, tak
by ryba się ugotowała.
Na talerzu ułożyć kaszę, pastę z oliwek i szczawiu, rybę. Można podawać
z dodatkowymi siekanymi oliwkami i kiełkami.
A nie powinno być przypadkiem "buLguR"? :)
OdpowiedzUsuńpewno, że tak powinno być...przestawiłam litery! A Ty lubisz bulgur? ja od czasu tych warsztatów bardzo, nie zdawałam sobie sprawy jak ważne jest ugotowanie tej kaszy w wywarze warzywnym!
Usuńpozdrawiam serdecznie i przepraszam za literówkę!
Dota
Ależ oczywiście, że tak! Uwielbiam! Pierwszy raz styczność z tą kaszą miałam - tu pewnie nie będzie żadnej niespodzianki - w Kebab Kingu. Oni robią ją tam w tak pyszny sposób, że mogłam bym wcinać tylko to z dodatkiem jakiejś surówki.
Usuń