TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz z kaszą bulgur i czarnymi oliwkami

Pysznie, a co ważne taką świetną rybę w ziołach można "wyczarować" dzięki foli spożywczej! Magia w wiosennej kuchni fot. D.Szymborska


Ha! Nie trzeba mieć specjalnych dwóch maszyn – takiej, która zamyka próżniowo i takiej, która gotuje w zadanej temperaturze by ugotować pysznego dorsza w ziołach! Dziękuję Sebastianowi Olmie za taki super przepis!

Ryba wyśmienita, kasza świetna a sos z czarnych oliwek genialny. Tego wszystkiego uczyłam się na warsztatach w CookUp, których organizatorem były Hiszpańskie Oliwki.

Składniki (5 porcji):


·      2l wywaru warzywnego,
·      1 pęczek koperku,
·      1 pęczek pietruszki,
·      1 pęczek lubczyku,
·      1 pęczek kolendry,
·      1 główka czosnku,
·      1kg filetów z dorsza,
·      700g kaszy bulgur,
·      100g masła,
·      300g czarnych, hiszpańskich oliwek,
·      100g liści szczawiu,
·      oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Zioła drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z odrobiną oliwy, doprawić solą i pieprzem. Filet z dorsza pokroić na kawałki, staranie obtoczyć w ziołach, zawinąć (ściśle) w folię spożywczą. Odłożyć.

Kaszę ugotować w wywarze warzywnym przez 10 minut. Wymieszać z masłem przed podaniem, dodać kolendrę i doprawić solą i pieprzem.

Oliwki drobno posiekać dodać czosnek (siekany), szczaw, doprawić.

Dorsza włożyć do garnka z gotującą się wodą, odstawić na 15 minut, tak by ryba się ugotowała.


Na talerzu ułożyć kaszę, pastę z oliwek i szczawiu, rybę. Można podawać z dodatkowymi siekanymi oliwkami i kiełkami.

Komentarze

  1. A nie powinno być przypadkiem "buLguR"? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, że tak powinno być...przestawiłam litery! A Ty lubisz bulgur? ja od czasu tych warsztatów bardzo, nie zdawałam sobie sprawy jak ważne jest ugotowanie tej kaszy w wywarze warzywnym!
      pozdrawiam serdecznie i przepraszam za literówkę!
      Dota

      Usuń
    2. Ależ oczywiście, że tak! Uwielbiam! Pierwszy raz styczność z tą kaszą miałam - tu pewnie nie będzie żadnej niespodzianki - w Kebab Kingu. Oni robią ją tam w tak pyszny sposób, że mogłam bym wcinać tylko to z dodatkiem jakiejś surówki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa