Festiwal szparagów – lekka sałatka z pieczonym kurczakiem
Pyszna, wiosenna i sezonowa sałata fot. D.Szymborska |
Jak już są, to trzeba je jeść. Omlet był,
dodatek do śniadania też zjedzony, to teraz pora na sałatkę. Taką najprostszą.
Tyle, że jak sałatkę jem w porze obiadu, to potrzebuje czegoś więcej niż liści,
bo inaczej będę dalej głodna!
Pewno, że bardziej slow byłoby mieć pełną
lodówkę różnych sałat, pourywać sobie po listku….tylko, nie zjem tyle liści, połowę sałat bym wyrzucała, dlatego kupuję gotowe mieszanki. Zjadam
i nic nie wyrzucam. Tak, tak staram się nie marnować jedzenia.
Przygotowanie dania zajmuje kilka minut, pod
warunkiem, że w lodówce czeka na nas upieczony wcześniej kurczak. U mnie
warunek był spełniony, więc lunch gotowy w sekund pięć!
Składniki (jedna porcja):
Kalorie - są, białko - jest, szaparagi - obecne, czyli pyszna sałata! fot. D.Szymborska |
·
100g liści sałat (to znaczy
solidna, duża porcja),
·
1 łyżka oliwy (owszem kalorie ale
też smak),
·
sok z ćwiartki cytryny,
·
mięso kurczaka (okrojone z udka),
·
garść oliwek (uwielbiam i dodaję do
wszystkiego),
·
garść ugotowanych na parze
szparagów,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Szparagi ugotować na parze (3 minuty),
kurczaka pokroić. Liście sałat wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, ułożyć
kurczaka, szparagi i posypać oliwkami, doprawić solą i pieprzem.
Na to muszę się skusić szparagi coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń