TRYB JASNY/CIEMNY

Festiwal szparagów – lekka sałatka z pieczonym kurczakiem

Pyszna, wiosenna i sezonowa sałata fot. D.Szymborska


Jak już są, to trzeba je jeść. Omlet był, dodatek do śniadania też zjedzony, to teraz pora na sałatkę. Taką najprostszą. Tyle, że jak sałatkę jem w porze obiadu, to potrzebuje czegoś więcej niż liści, bo inaczej będę dalej głodna!

Pewno, że bardziej slow byłoby mieć pełną lodówkę różnych sałat, pourywać sobie po listku….tylko,  nie zjem tyle liści, połowę sałat bym wyrzucała, dlatego kupuję gotowe mieszanki. Zjadam i nic nie wyrzucam. Tak, tak staram się nie marnować jedzenia.

Przygotowanie dania zajmuje kilka minut, pod warunkiem, że w lodówce czeka na nas upieczony wcześniej kurczak. U mnie warunek był spełniony, więc lunch gotowy w sekund pięć!

Składniki (jedna porcja):


Kalorie - są, białko - jest, szaparagi - obecne, czyli pyszna sałata! fot. D.Szymborska


·      100g liści sałat (to znaczy solidna, duża porcja),
·      1 łyżka oliwy (owszem kalorie ale też smak),
·      sok z ćwiartki cytryny,
·      mięso kurczaka (okrojone z udka),
·      garść oliwek (uwielbiam i dodaję do wszystkiego),
·      garść ugotowanych na parze szparagów,
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:


Szparagi ugotować na parze (3 minuty), kurczaka pokroić. Liście sałat wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, ułożyć kurczaka, szparagi i posypać oliwkami, doprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa