TRYB JASNY/CIEMNY

Przepiórki na puree z batatów z pieczonymi warzywami

Piękne, smaczne, ale uważam, że nie warto spędzać 2 godzin w kuchni by wyserwować to danie fot. D.Szymborska


To co lubię w warsztatach kulinarnych to nowości, to, to że mogę się nauczyć gotować zupełnie nowe dania, często takie, którymi sama pewno bym się nie zainteresowała, no chyba, że to warsztaty z gotowania klusek albo zup, ale to inna historia.

Aleks Baron, lekko szalony szef kuchni z restauracji na Solcu uczył jak przygotować przepiórki. Drób, który z reguły jest bardzo drogi, a jak znalazłam promocję na te małe (bardzo) ptaszki to od razu przypomniałam sobie o przepisie Aleksa. Czasem własny blog służy za książkę kucharską. Tadam – przepis na pieczone przepiórki z masłem i ziołami tylko czekał na to by go zrobić. Na warsztatach robiłam staranne notatki, potem jeszcze od Szefa Kuchni dostałam przepisy. I co? I w moim piekarniku żeby ptaszki były dopieczone i miały przypieczoną skórę to potrzebowały nie 20 a 50 minut pieczenia!

Wreszcie jak dla mnie, całkiem ważny wniosek – przepiórki są bardzo smaczne, ich udka przypominają te żabie, mają też bardzo mało mięsa i będą osobą, która bywa głodna (bardzo) dwie sztuki na talerzu to konieczność!

I jeszcze jeden wniosek – 2 godziny w kuchni, dużo nerwowości – żeby wszystko zgrać w czasie – efekt - dobry obiad, ale żeby to jakiś szał smakowy był to nie. Ot restauracyjne danie wydane w domowej kuchni.

Składniki (3 duże porcje):


·      6 przepiórek,
·      1 ½ kostki masła,
·      0.5kg batatów,
·      pęczek oregano, pęczek tymianku, pęczek rozmarynu,
·      2 pory,
·      2 pietruszki,
·      2 marchewki,
·      ½ selera.

Przygotowanie:

Bataty obrać, pokroić w kostkę, ugotować, odcedzić, zblendować z masłem i trzymać w kąpieli wodnej, tak by były gorące.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Przepiórki umyć, osuszyć, oskubać, sprawdzić czy są dobrze wypatroszone. Do brzucha napchać zioła i masło, pod skórę na brzuchu również napchać masło i posiekane zioła. Ułożyć przepiórki na blasze wysmarowanej masłem. 

Piec 50 minut, kilka razy podlewając ptaki wytopionym masłem.

Pory umyć bardzo starannie, nie odkrajać włosków, przekroić na pół, ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. 

Pietruszkę i marchewkę i seler oskrobać, pokroić i ułożyć obok porów. 

Piec wraz z przepiórkami. Sprawdzać czy pietruszka się nie przypieka zbytnio.


Na talerzu ułożyć puree z batatów, warzywa i przekrojone na pół przepiórki.

Komentarze

  1. Hehe chyba Dota wie co robi, po co jej takie dobre rady zawsze w cenie? Nie każdy musi chcieć gonić za pieniądzem i się sprzedawać...

    OdpowiedzUsuń
  2. Robert uprzedziłeś mnie bo chciałam Pani Beci powiedzieć, a bardziej napisać, że dziękuję za troskę ale lubię mój blog takim jakim jest :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa