TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak z risotto ze szparagami i oliwkami

Pyszne smaki, śliczny wygląd i do tego sezonowo bo ze szparagami fot. D.Szymborska


Jeszcze można wszystko kupić zanim zamkną sklepy. Przepis prosty efekt rewelacyjny. Przedstawiam kolejny przepis Sebastiana Olmy, czytając go (przepis) nie domyślamy się jak smaczny będzie efekt. Jak usłyszałam, że risotto będę robić podlewając je niesolonym wywarem warzywnym, to….wątpiłam w jadalność tego dania. Trzeba ufać Szefom Kuchni, wierzyć w ich doświadczenie, słuchać. A potem można zjadać świetne danie, cieszyć się ze smaku i powtarzać je w swojej kuchni!

Przy okazji gotowania z Olmą i pracowania w kuchni z hiszpańskimi oliwkami, powstała kolejna e-książka kucharska. Przepisy blogerek w tym moje. Zerknijcie, to co zaproponowałam wymaga spędzenia kilku minut w kuchni a takie tapas przydadzą się na każdej imprezie. Ucieszyłam się, że mój przepis na baskijskiego kurczaka posłużył koleżance jako inspiracja do wariacji oliwkowo mięsnych. Czyżby kuchnia baskijska robiła się coraz bardziej popularna? Książka w PDF TUTAJ.

Składniki (5 porcji):


Pyszny kurczak fot. D.Szymborska


·      5 piersi z kurczaka (muszą być ze skórą),
·      olej do smażenia,
·      100g masła,
·      pęczek tymianku,
·      2 białe cebule,
·      1 główka czosnku,
·      1 pęczek włoszczyzny,
·      500g ryżu do risotto,
·      300g zielonych szparagów,
·      200g groszku cukrowego,
·      2 cukinie,
·      2 pęczki natki pietruszki,
·      200g zielonych, hiszpańskich oliwek,
·      100g parmezanu,
·      kiełki do dekoracji.

Przygotowanie:

Ugotować włoszczyznę, dodać liść laurowy, nie solić.

Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć na brązowo piersi z kurczaka od strony skóry. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć w garnku, dodać ryż i smażyć przez 4 minuty. Podlać wywarem warzywnym, cały czas mieszać, po 10 minutach dodać pokrojone zielone szparagi, groszek cukrowy, cukinię (pokrojoną w kostkę) i oliwki (przekrojone na pół), mieszać. Dodać masło, parmezan i natkę pietruszki, doprawić solą.


Na talerzu ułożyć risotto, na to pierś z kurczaka i udekorować ziołami/kiełkami.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa