Chorizo z koprem włoskim, brokułami i makaronem
Bez filtra - smacznie i kolorowo, a połączeniem chorizo z koprem włoskim jestem zachwycona! fot. D.Szymborska |
Lubię chorizo, w Polsce trudno kupić chorizo dobrej jakości. Dobrze, że już jest w supermarketach, nie trzeba specjalnie zamawiać
w sklepie z hiszpańskim jedzeniem, tyle, że to chorizo z tych tańszych i
nienajlepszych gatunkowo.
Na szczęście, zgodnie z przepisem tłuszcz trzeba
wytopić, kiełbasę podać z twarożkiem i brokułami.
Najważniejszy jest dodatek
kopru włoskiego. Serio, to właśnie dzięki tej przyprawie potrawa jest tak
pyszna. Przepis pochodzi z Good Food, porcja ma 541kcal, w tym 32g białka, 60g
węglowodanów, 19g tłuszczu i 4g błonnika.
Jednym słowem – świetne kluski
dla tych co potrzebują siły na treningu! Przygotowanie proste, szybkie
potrzebny jeden garnek i jedna patelnia, przyda się jeszcze sitko i tarka do
parmezanu!
Składniki (4 porcje):
·
Duży brokuł albo dwa mniejsze,
ważne żeby podzielić je na małe różyczki,
·
Paczka chorizo 250g minimum, ale
jak będzie więcej to też dobrze,
·
2 ząbki czosnku,
·
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
lub więcej,
·
200g twarożku (najlepiej takiego,
który składa się z twarożku bez innych dodatków),
·
rukola i parmezan,
·
400g makaronu penne,
·
sól.
Przygotowanie:
Zagotować wodę na makaron, posolić. Wrzuć makaron i na 3 minuty przed
upływem czasu gotowania klusek dorzucić różyczki brokułowe. Warto użyć dużego
garnka, tak żeby wszystko się zmieściło! Na patelni wytopić tłuszcz z chorizo,
kiełbasę pokroić na pół i w półtalarki. Odlać tłuszcz, dodać czosnek i serek i
co bardzo ważne – nasiona kopru włoskiego. Wymieszać wszystko starannie. Warto
zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu jakby sos był zbyt gęsty.
Odcedzić makaron i brokuły, wymieszać z sosem. Podawać z rukolą i parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz