TRYB JASNY/CIEMNY

Chorizo z koprem włoskim, brokułami i makaronem

Bez filtra - smacznie i kolorowo, a połączeniem chorizo z koprem włoskim jestem zachwycona! fot. D.Szymborska


Lubię chorizo, w Polsce trudno kupić chorizo dobrej jakości. Dobrze, że już jest w supermarketach, nie trzeba specjalnie zamawiać w sklepie z hiszpańskim jedzeniem, tyle, że to chorizo z tych tańszych i nienajlepszych gatunkowo. 

Na szczęście, zgodnie z przepisem tłuszcz trzeba wytopić, kiełbasę podać z twarożkiem i brokułami. 

Najważniejszy jest dodatek kopru włoskiego. Serio, to właśnie dzięki tej przyprawie potrawa jest tak pyszna. Przepis pochodzi z Good Food, porcja ma 541kcal, w tym 32g białka, 60g węglowodanów, 19g tłuszczu i 4g błonnika. 

Jednym słowem – świetne kluski dla tych co potrzebują siły na treningu! Przygotowanie proste, szybkie potrzebny jeden garnek i jedna patelnia, przyda się jeszcze sitko i tarka do parmezanu!

Składniki (4 porcje):


·      Duży brokuł albo dwa mniejsze, ważne żeby podzielić je na małe różyczki,
·      Paczka chorizo 250g minimum, ale jak będzie więcej to też dobrze,
·      2 ząbki czosnku,
·      1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, lub więcej,
·      200g twarożku (najlepiej takiego, który składa się z twarożku bez innych dodatków),
·      rukola i parmezan,
·      400g makaronu penne,
·      sól.

Przygotowanie:


Zagotować wodę na makaron, posolić. Wrzuć makaron i na 3 minuty przed upływem czasu gotowania klusek dorzucić różyczki brokułowe. Warto użyć dużego garnka, tak żeby wszystko się zmieściło! Na patelni wytopić tłuszcz z chorizo, kiełbasę pokroić na pół i w półtalarki. Odlać tłuszcz, dodać czosnek i serek i co bardzo ważne – nasiona kopru włoskiego. Wymieszać wszystko starannie. Warto zostawić sobie trochę wody z gotowania makaronu jakby sos był zbyt gęsty. Odcedzić makaron i brokuły, wymieszać z sosem. Podawać z rukolą i parmezanem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa