TRYB JASNY/CIEMNY

ABC gotowania dla sportowców – wegański obiad z polską kaszą

Tylko i aż tyle wystarczy by przygotować świetny obiad! fot. D.Szymborska


Jest czwartek jest kolejny przepis, dla tych, którzy właśnie weszli do kuchni, nie jedzą mięsa, lub też mają ochotę na lekki ale dający energię obiad lub kolację.

Zasady gotowania takie same – dobre produkty, proste czynności i do 30 minut w kuchni. Do tego dochodzi jeszcze smak! Bo to, że ktoś jest początkujący nie oznacza, że ma jeść byleco! Ma być sportowo/zdrowo/smacznie – nic nie można z tego skreślić!

Potrzebne sprzęty:

·      Garnek do ugotowania kaszy,
·      Patelnia do usmażenia warzyw,
·      Nóż do pokrojenia warzyw.

Składniki (2 osoby):


Propozycja podania fot. D.Szymborska


·      2 pomidory (najlepiej malinowe),
·      1 cukinia,
·      1 papryka,
·      łyżeczka oregano, łyżeczka bazyli,
·      odrobina soli do gotowania kaszy.
·      tofu naturalne – opcjonalnie dla tych co chcą dostarczyć organizmowi więcej białka,
·      kasza mazurska – jeden woreczek.

Przygotowanie:

Nalać wodę do garnka i ustawić na palniku. Zanim woda się zagotuje pokroić, umyte wcześniej warzywa (w kostkę), pomidory obrać ze skórki – czyli zamoczyć je na moment we wrzątku i zdjąć skórkę, z papryki wykroić gniazdo, cukinii nie obierać ze skórki. Pokrojone warzywa wrzucić na patelnię, dodać – koniecznie od razu – przyprawy, odrobinę soli i tofu (opcjonalnie), dusić pod przykryciem. W tak zwanym międzyczasie osolić wodę do gotowania kaszy – odrobiną soli bo inaczej przesolimy danie. Ugotować kaszę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – 12 lub 15 minut, odcedzić. Nałożyć na talerz kaszę i warzywa.


Teraz zostaje tylko zmywanie bo danie znika w mig! A dzięki temu, że powoli zaczyna się sezon na pomidory i paprykę to jest super smacznie, zdrowo i sezonowo!

Z serii ABC gotowania dla sportowców:

Makaron z kurczakiem i karczochami TUTAJ

Makaron z karczochami i kurczakiem

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa